Vurguna ‘göstermelik’ denetim

Vurguna ‘göstermelik’ denetim
22 Ağustos 2014 06:50

Ulaştırma Bakanlığı ve İBB görevlileri Taraf’ın hafriyat vurgunu haberi üzerine denetim yaptı ancak, firma çalışanı ve bölge sakinleri kontrollerin göstermelik olduğunu savundu.

 

 

Tuzla’da yapılacak olan tersane bölgesi için ihale alan firmanın denizi sağlam kayaçlar yerine inşaat hafriyatıyla dolduran tesisi Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi görevlileri kontrole gitti. Hafriyat vurgunu yapan firma çalışanı ve bölge sakinleri kontrollerin göstermelik yapıldığını iddia etti.

 

 

DENETİME GİTTİLER

 

 

Taraf Gazetesi’ geçtiğimiz hafta, tonlarca inşaat hafriyatının nasıl gizlice denize döküldüğünü kamuoyunu duyurmuştu. Yasa dışı dökümün fotoğraflarının da yer aldığı haberde şu bilgilere yer verilmişti: “İstanbul Tuzla’da denizi doldurarak yapılacak olan tersane bölgesi iskele yapım işi, Ulaştırma Bakanlığı Kıyı ve Tersaneler Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında Dalsan Liman İnşaat Şirketi’ne verildi. Şirketin işi alırken yaptığı sözleşmede alanın kesinlikle hafriyat, toprak gibi deniz suyunda çözülen malzemelerle dolduramayacağı sadece sağlamlık ve aşınma deneyi sonucunda yeterlilik gösteren kayaların kullanılması gerekiyordu. Ancak firma bu taşları taş ocağından alması gerekirken Anadolu Yakası bölgesinde bulunan hafriyat kamyonlarından temin ediyor. İçerisinde her türlü çöp, demir, toprak ve atığın olduğu yüzlerce kamyon hafriyat denize boşaltılıyor.” Yayımlanan haberin kamuoyunda yayılması üzerine Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tesisi kontrole geldi.

 

 

ZEMİN ÖRNEĞİ ALDILAR

 

 

Bölge sakinleri ve bir firma çalışanı denetlemenin göstermelik yapıldığını iddia etti. Sadece şirketin gösterdiği yerden örnek alındığını belirten görgü tanıkları şunları aktardı; “Aylardır buraya hafriyat dökümü yapılıyor. Yaklaşım 1 milyon 100 bin metreküp hafriyat denize döküldü ama yapılması gereken mendirek inşaatında 2 metre bile ilerleme yok. Günde yüzlerce kamyonun hafriyat dökümü için buraya geldiğini çevre işyerlerinin ve bu tesisin kameralarından görebilirler. Fakat bu görüntülere hiç bakılmadı. Ayrıca tesisin gemilerinin G.P.S. cihazını kontrol etseler gemilerin kaç sefer çalıştığını ve nereye toprak döktüklerini görebilirlerdi. Ama bunun yerine firma yetkilerine nereye dolgu yaptınız diyerek göstermelik sağlam dolgu yaptıkları yerden zemin örneği aldırdılar” dedi.

 

 

Maliye denetime gitmeli

 

 

Bölgede bulunan başka tersane çalışanları alana günlük 700 kamyona yakın hafriyat geldiğini dile getiren bölge sakinleri, bu tesiste en az 6.5 milyon haksız kazanç elde edildiğini vurguladı. Sadece haksız kazanç için buranın maliye tarafından soruşturulması gerektiğini, resmi döküm yeri olan İSTAÇ yerine buraya döküm yapıldığı için devletin çok büyük mali zarara uğratıldığını aktaran bölge sakinleri; “Denizlere her türlü hafriyatı ve atık boşaltan buranın acilen denetlenmesi ve buna bir dur denmesi lazım” şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak: Taraf / Billur Özgül