Varikosel Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Varikosel Nedir, Belirtileri Nelerdir?
22 Eylül 2022 08:34

Varikosel, testis içinde yer alan damarların şişmesi olarak tanımlanabilen bir sağlık sorunudur. Genellikle her yaşta görülebilen varikosel, çeşitli durumlarda herhangi bir belirti göstermese de testislerinde birinde ağrı ya da şişlik gibi şikayetlerle de kendisini belli edebilmektedir. Varikosel, bazı durumlarda kısırlığa da yol açabilir. Dolayısıyla varikoselin farklı sağlık sorunlarına da neden olabildiği bilinmektedir. Peki varikosel tam olarak nedir, belirtileri nelerdir?

 

Varikosel Nedir, Neden Meydana Gelir?

Testislerin etrafındaki toplardamarların genişlemesi ve varisleşmesi ile meydana gelen varikosel, klinik bir problemdir. Erkek kısırlığında sıklıkla görülebilen bu sorun, düzeltilebilir bir sağlık sorunudur. Bacaklarda görülen varise benzer bir şişlik testislerde kendisini belli eder. Herhangi bir belirti göstermediği durumlar bulunsa da testislerde şişlik, ağrı gibi belirtilerin görüldüğü de bilinmektedir. Varikosel vakaların büyük bir kısmının sol testiste meydana geldiği bilinmektedir. Varikosel farklı çeşitlere sahiptir ve bunların her birinde farklı belirtiler kendisini gösterebilir. Üroloji Profesörü Ateş Kadıoğlu tarafından da tedavisi gerçekleştirilen varikoselde bulunan belirtiler çeşitlidir.

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Varikoselde çok çeşitli belirtiler görülebilir. Bu belirtilerden bazılarını genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Testis ağrısı. Genellikle sol testiste görülen ağrı ayaktayken fark edilebilir bir düzeydedir. Bununla birlikte uzanma ile rahatlamaktadır.
  • Doğurganlıkta azalma ya da kısırlık
  • Sol testiste küçülme. Testis torbasındaki ısının yavaşça artması, hücre kütlesinde de azalmaya neden olur.
  • Testislerin etrafında düzensiz varisleşmiş damarlar.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen ve bazı hastalarda görülebilen semptomlar üzerinden kendisini belli eden varikosel, farklı sorunlara da neden olabilmektedir. Bu durum, hastaların yaşantısını olumsuz bir şekilde etkiler.

Varikosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varikosel görülen hastalarda kısırlık da görülebildiği için hastanın yaşam kalitesini arttırabilecek çeşitli yöntemlere başvurmak olanaklıdır. Tanı ve tetkik işlemleri sonrasında hastanın tedaviye ihtiyaç duyup duymadığı belirlenebilmektedir. Bu süreçte hem fizik muayene yapılabilir ve hasta beklentileri değerlendirilebilir. Mikroskopik cerrahi yöntemler, varikosel tedavisinde sıklıkla kullanılan ve hastaların yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen yöntemlerdir. Hastaları hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkileyen varikosel, çeşitli şekillerle tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir.

https://www.ateskadioglu.org/ sayfasından detaylara ulaşabilirsiniz.