Vakıf Nasıl Kurulur?

Vakıf Nasıl Kurulur?
25 Temmuz 2022 23:32

Vakıfların yaşamış oldukları hukuki sorunlara baktığımız zaman bunların hiç şüphesiz kuruluş aşamasında yaşanılan sorunlar olduğunu görürüz. Bu yüzden vakıf kurmak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli işler vardır. Bu işler hiç şüphesiz herkes tarafından oldukça merak konusudur. Sizde bu konuyu merak edenlerdenseniz doğru yere geldiniz. Yazımızı okumaya devam edin.

 

Vakıf Nedir?

Vakıf kurmak için gerekli işlemlerin ne olduğuna geçmeden önce Vakfın ne olduğunu açıklamak da yarar var. Vakıf belirli ve sürekli bir amaçla malların ve hakların birleştiği topluluklara verilen genel bir addır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere vakıflar 2 temel unsur üzerine kurulmuşlardır. Bunlardan birisi malvarlığı diğeri ise amaçtır.

 

Vakıf kurmak hukuki kurallara dayalıdır. Bu yüzden hukuki düzenlemeler 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 101. ve 117. maddeleri arasında vakıf kurmak hakkında bilinmesi gerekenler belirtilmiştir.

 

Vakıf Nasıl Kurulur?

Vakıf kurmanın 2 yolu bulunmaktadır. Bu yollar;

 

1-) Noterde resmi senet ile

 

2-) Ölüme bağlı tasarruf ile

 

Vakıf ister noter ile olsun isterse ölüme bağlı tasarruf yoluyla olsun vakfın resmi olarak kurulabilmesi için yerleşim yerindeki sicile mutlaka tescil edilmesi gerekir.

 

Resmi senet yardımıyla vakıf kurma işleminin noterde yapıldığını daha önce söyledik. Bu işi noterde yapmak için bir temsilciye ihtiyaç bulunur. Ancak bu temsilcinin elinde özel bir vekaletname bulunması gerekir. Bu vekaletneme de yine Noter’den alınır. Vakıf kurma konusunda avukata verilecek olan genel vekaletname vakıf kurma konusunda işe yaramaz.

 

Ölüme bağlı tasarruf yardımıyla vakıf kurmak için ise bir vasiyetname gereklidir. Vakıfların vasiyetname ile kurulmaları mümkündür.

 

Vakfın Tescil Edilmesi

Vakıf kurma işlemi yukarıdaki yollardan herhangi biriyle yapıldıktan sonra bu durumun tescil edilmesi gerekmektedir. Bu işlem yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesinde gerçekleşir. Bunun yanında Vakıflar Genel Müdürlüğünde de tutulan bir sicil vardır. Bu sicilinde tescil edilmesi gerekir.

 

Eğer karar başka bir mahkemede bulunuyorsa hemen bu karar yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmelidir. Bu tescil işlemi mahkeme tarafından sonuçlandığında vakfın kurulduğuna dair resmi gazetede bir yazı yayınlanır.

 

Vakıf Kurma Şartları Nelerdir?

Yukarıda yapılan açıklamalardan sonra vakıf kurmak için gerekli olan şartları şu şekilde sıralayabiliriz.

 

Vakfın mutlaka bir amacı olmalıdır. Bu amaç asla anayasaya ve kanunlara aykırı olmamalıdır.

 

Vakfı kuran kişi gerçek kişi de olabilir tüzel kişide. Ancak gerçek kişi vakıf kuracaksa mutlaka fiil ehliyetine sahip olmalıdır. Bunun yanında ayırt etme gücüne de sahip olmalıdır. Kısıtlı olmamalıdır.

 

Vakıf kurucusu tüzel kişi ise bu tüzel kişinin tüzüğünde mutlaka vakıf kurmak için yetkisinin yazılı olması gerekmektedir.

 

Vakfı kuracak kişide asgari oranda yeterli mal varlığına sahip olmalıdır. Bu miktar seneden seneye değişiklik göstermektedir.

Bunların yanında tescil işlemi mutlaka yapılmalıdır.

 

Elbette yukarıda saydığımız maddelerin hepsi mecburi yapılması gereken hukuki şartlardır. Bunun yanında vakıf kurmak için adım atıldığında daha büyük hukuki işlemlerin olduğu iyi bilinmelidir.

 

Vakıf Kurulduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Vakfın kuruluş aşamasında temel olan idari organlar belirlenir. Bu organlar vakıf kurulduktan sonra Genel Müdürlüğüne mal bildiriminde bulunmaları gerekir. Bu işlem vakıf kurulduktan 1 ay sonra mutlaka yapılmalıdır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yapılan bütün başvurular Vakfın bulunduğu bölgedeki Vakıflar bölge Müdürlüğü aracılığı ile gerçekleştirilir. Vakıflar tarafından giden yazışmalar önce Bölge müdürlüğüne gider. Bölge müdürlüğü bunu değerlendirir. Daha sonra başvuruyu uygun görürse Genel Müdürlüğüne gönderir.

Bu durumda dikkat edilmesi gereken şey hak kaybının yaşanmamasıdır. Hak kaybı yaşamamak için bu işlemlerin hepsinin hukuki zeminde yapılması dikkat edilmesi gereken en önemli şeydir.