Utku Kalı davası bugün

Utku Kalı davası bugün
21 Ekim 2013 09:00

Kalı Redhack’e bilgi sızdırdığı iddiasıyla hakim karşısında!

 

Reyhanlı bombalamasındaki istihbarat zafiyetini ortaya çıkaran belgeleri sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan er Utku Kalı bugün hakim karşısına çıkıyor.

 

24 Mayıs’ta tutuklanan er Utku Kalı hakkında “devletin gizli belgelerini ele geçirme ve yayma” gerekçesiyle açılan davada askeri mahkeme görevsizlik kararı vermişti.

 

Askeri mahkemenin “görevsizlik kararı”yla Kalı’nın özel görevli mahkemelerin yerine kurulan terör mahkemelerinde yargılanmasının önü açıldı.

 

Kötü muamele sonrası yaşadığı travma nedeniyle hastanede tedavi gören er Utku Kalı’nıni ilk duruşmaya götürülüp götürülmeyeceğine doktorları karar verecek.

 

İlk duruşna öncesi “Utku Kalı’ya Özgürlük Girişimi” vatandaşları duruşmayı izlemeye ve destek olmaya çağırdı.

 

Açıklama şöyle:

 

Utku Kalı, 145 gündür tutuklu ve tutukluluğunun 148. gününde mahkeme huzuruna çıkacak.

 

“Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” ve “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin belgeleri açıklama” suçlarından zincirleme cezalandırılması isteniyor. İstenen cezaların toplamı tam 25 yıl!

 

Utku’nun sızdırdığı iddia edilen belgeler bizlere Reyhanlı’da yaşanan ve 50’nin üzerinde yurttaşımızın hayatını kaybettiği bombalı saldırının önceden kimler tarafından yapılacağının bilindiği ve bilinmesine rağmen bu saldırının engellenmediğini gösteriyor.

 

Söz konusu belgeleri Utku sızdırmadığı halde 145 gündür tutuklu ve tutukluluğunun 77. gününden intihar aşamasına gelecek kadar işkenceye maruz kaldı.

 

Peki ya 50’nin üzerinde yurttaşın ölümüne sebebiyet veren ve engellemeyen sorumlular bugün ne yapıyorlar?

 

Utku Kalı, yargılamasının bir an evvel gereği gibi adil bir şekilde yapılmasını ve özgürlüğüne kavuşmayı bekliyor.

 

Utku’nun ilk duruşması 21.10.2013 günü saat 10:00’da Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde!