Utanç müzesi İzmir'de

Utanç müzesi İzmir'de
10 Ekim 2012 19:42

DEVRİMCİ 78’liler Federasyonu’na bağlı İzmir Devrimci 78’liler Derneği, İzmir’de ilk kez 12 Eylül Utanç Müzesi’ne ev sahipliği yaptı.

12 Eylül darbesiyle yaşananların sergilendiği müze 10 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.


 
Ankara’da 3 yıldır 12 Eylül günü açılan ve bir ay açık kalan ’12 Eylül Utanç Müzesi’ şimdi İzmir’de Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açıyor.

Devrimci 78’liler Federasyonu’na bağlı İzmir Devrimci 78’liler Derneği’nin organize ettiği müzenin açılışına ilgi büyük oldu. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve çok sayıda 78’liler derneği üyesinin katıldığı sergide 1980 darbesiyle ilgili materyaller gösteriliyor.

12 Eylül tanıklarının yaşadıklarını kayıt altına almak için böyle bir müze açtıklarını belirten İzmir Devrimci 78’liler Derneği Başkanı Hamit Mumcu, “Böylesine adaletsiz bir yükselişin, içeride ve dışarıda savaş politikalarıyla buluştuğu bir dönemde, bizim yıllardır dile getirdiğimiz darbecilerin yargılanması talebimizin, sözde yargılamaların gölgesinde boğulmasına sessiz kalacağımız mı sanılıyor? Biz darbeciler yargılansın derken, 12 Eylül hukukunun ve kurumlarının tümüyle ortadan kalkmasını beyan etmekteydik. Şimdi bize sunulan, birkaç ismin göstermelik yargılanmalarıyla yetineceğimiz mi sanılıyor? Bir gün bütün değer yargıları değişecek ve yargılananlar yargıç, eziyet edenler de suçlu sandalyesine oturacaklardır. Bu zulüm düzeninin yok ettiklerinin inançlarını, acılarını ve anılarını kuşananlar ‘Artık Yeter’ deyip de ayağa kalktıklarında gerçek adalet yerini bulacak” dedi.
 

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ise “Acıların dinmesi için toplumsal baskıların artması şart. İşte bu yapıldığı zaman sonuca ulaşılması an meselesi” dedi.
 
10 gün açık kalacak olan serginin girişinde bulunan sembolik darağacının yanı sıra idam edilen ve öldürülenlerin kişisel eşyaları, radyolar, giysiler, 12 Eylül darbesi ve sonrasının fotoğrafları, ölenlerin fotoğrafları, işkence yöntemleri, gazete küpürleri bulunuyor.