Üniversitelerde usulsüzlük!

Üniversitelerde usulsüzlük!
3 Ekim 2019 11:40

Sayıştay, Gümüşhane ve Atatürk Üniversitesi’nde bir dizi usulsüzlük tespit etti. Buna göre Gümüşhane Üniversitesi’nin ambarlarında yapılan denetimde, ambarlarda malzeme bulunduğu halde ürünlerin tüketilmiş gibi çıkış kayıtlarının oluşturulduğu tespit edildi.

 

 

 

Birgün’den Uğur Şahin’in haberine göre Sayıştay raporları kamu kurumlarındaki usulsüzlükleri ortaya çıkarmaya devam ediyor. Son olarak Gümüşhane Üniversitesi’nde tüketim ambarlarında yapılan denetim sonucunda; ambarlarda malzeme bulunduğu halde tüketilmiş gibi çıkış kayıtlarının yapıldığı, sayım yapılmadan tutanakların hazırlandığı tespit edildi.

Sayıştay denetçileri; Kürtün Meslek Yüksekokulu, Torul Meslek Yüksekokulu, Şiran Meslek Yüksekokulu, Şiran Sağlık Meslek Yüksekokulu, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Fakültesi ambarlarında denetim yaptı. Bunun sonucunda da kullanılmadığı halde kayıtlardan çıkarılan veya kayıtlara hiç alınmamış temizlik, kırtasiye vb. nitelikte tüketim malzemesi bulunduğu anlaşıldı. Ayrıca kayıtlı olmayan tüketim malzemelerinin diğer harcama birimlerinden bu birimlere çıkış yapılarak geldiği, gönderen harcama biriminde de kayıtlarda tüketilmiş gibi gösterildiği fark edildi.

 

 

Üniversiteden Sayıştay’a gönderilen yanıtta, ilgili personelin ‘uyarıldığı’ aktarıldı. Sayıştay ise şu değerlendirmeyi yaptı: “İdare bulguda yer verilen tespitler neticesinde düzeltici işlemlere başlamakla birlikte; yılsonunda kullanılmamış tüketim malzemelerinin kullanılmış gibi gösterilerek kayıtlardan düşülmesinin ve muhasebe kayıtlarına yansıtılmasının, kayıtlarda olmayanların ise kayda alınmamasının Bilançoda 150 İlk Madde ve Malzemeler Hesabında eksik gösterime yol açtığı değerlendirilmektedir.”

 

 

‘ÖNGÖRÜLEMEYEN DURUM’ DEYİP İŞ ARTIŞINA GİDİLMİŞ

 

 

Atatürk Üniversitesi’nde ise devam eden inşaatların uygulama projelerinde birçok eksikler bulunduğu görüldü. Bunun üzerine de üniversitedeki yapım işlerinde inşaata başlanmasının ardından, projelerde sıkça değişikliklere gidildi. Sayıştay, söz konusu projelerdeki eksiklerin, üniversitece “öngörülemeyen durumlar” gibi değerlendirilip iş artışlarına gidildiğine vurgu yaptı. Sayıştay denetçileri, bu durumun yasal hükümlere uygun olmadığını bildirdi:

 

Üniversitede yapım işinin yapıldığı birimlerdeki ihtiyaç raporunun, işin devamı sırasında birimler tarafından değiştirilmeye çalışıldığı, devam eden imalatlarda değişiklikler talep edildiği ve bu değişiklik taleplerinin sürekli olarak dikkate alınarak uygulama projesinde değişikliğe gidildiği görülmüştür.
Fiyat farkı ödenen işlerde, sık sık revize proje yapılması nedeniyle iş artışlarının gerçekleşmesi ve bu nedenle de iş programlarının değişikliklere gidildiği bunun sonucu olarak da ödenecek fiyat farkı tutarlarında artışlar olduğu görülmüştür.
Yapım işlerine ait iş programlarında ve yüklenici firmalara ödenen hakedişlerde evrak üzerinde sık sık düzeltmelere rastlanmış olup düzeltmelerin çoğunluğunun kontrol amiri olarak görevlendirilen teknik personel tarafından yapıldığı görülmüştür. Bu durum diğer teknik personelin bu konuda gereken özeni göstermediği izlenimi doğurmuştur.

 

Üniversite, gönderdiği yanıtta gerekli düzenlemeler yapılacağını bildirirken, Sayıştay ise konuyu takip edeceğini duyurdu.

 

https://www.birgun.net/haber/universitelerde-usulsuzluk-271069