Ultrason Nedir ve Neden Çekilir?

Ultrason Nedir ve Neden Çekilir?
29 Temmuz 2021 13:57

Yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanılarak vücut içerisinde görüntüleme sağlanmasına yardımcı bir teknolojidir. Ultrason görüntülenmesi genel olarak iç organlardan görüntü alınmasını sağlarken zararsız dalgalar olmasından dolayı hamilelik sürecinde de yaygın olarak kullanılır. Günümüzde bebek sağlığı ve hamilelik süreci hakkında detaylı bilgi veren gelişmiş bir teknoloji olarak tercih edilir. Ancak detaylı ultrason fiyatları öğrenilmeden işleme geçilmesi doğru olmaz.

 

 

Ultrason Kullanım Alanları Nelerdir?

Ultrason görüntüleme sistemleri farklı gruplara ayrılarak farklı kullanım alanlarına sahiptir. Görüntüleme sağlanarak detaylı bilgi alınabilirken hastalıklar konusunda da erken tanı konmasına fayda sağlar. Kas yapısı hakkında detaylı bilgi, hamilelerde bebeğin sağlık durumu, meme tümörleri, safra ve böbrek taşları gibi konularda görüntüleme sağlanır.

Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

Tıbbi bir görüntüleme sistemi olan ve gelişen teknoloji sayesinde birçok alanda yaygın olarak kullanılan ultrason görüntülemesinin birçok çeşidi arasında HSG filmi gelir. Bu çeşitler tespit edilmesi gereken hastalığa ve görüntülenmesi gereken alana göre farklılıklar göstermekte olup uygulama yapılması gereken bölgeye göre doğru tercih edilmelidir.

Ultrason çeşitleri tüm batın, obstetrik, pelvik, renkli doppler, eko, transvajinal, meme, karaciğer, böbrek, tiroid ve 3-4 boyutlu gibi farklı gruplara ayrılır. Bu çeşitlerin uygulama bölgesine göre doğru tercih edilerek görüntü alınması önem taşır.

Ultrason Fiyatları

Ultrason görüntüleme sistemleri uygulama yapılacak alana göre değişkenlik gösterirken fiyatları da farklılık gösterir. Özellikle detaylı ultrason fiyatları hakkında merkezlerden randevu alınarak detaylı bilgi alınması önem taşır. Ultrasın maliyetlerindeki değişkenlik genel olarak çeşitlerine, SGK kapsamında olup olmadığına, hangi hastalık için görüntüleme sağlanacağına göre değişir.

Bu nedenlerden dolayı merkezlerden randevu alırken doğru bilgilerin aktarılması, uzman hekimlerin yönlendirdiği birimlerle görüşülmesi önemlidir. Görüşme sırasında detaylı ultrason fiyatları sorulmalıdır.

Rahim Filmi Nedir?

Kadında yer alan rahim boşluğunun ve gebe kalınmaya yardımcı olan tüplerin görüntülenmesi için kullanılan röntgen çekimine rahim filmi denir. Bu çekim işlemi kısa sürede sonuç vererek bu organlardaki sorunları, gebe kalamama ihtimalinin altında yatan nedenlerin bulunması gibi durumlara detaylı cevaplar verir.

Rahim Filmi Nasıl Yapılır?

Rahim görüntülemesi için kullanılan çekim işlemleri adet bitiminden 3-4 gün sonra yapılmalıdır. Kişi uygun pozisyona getirilerek vajinal alana katater takılır. Katater içerisinde sıvı verilmesi sağlanarak görüntüler elde edilir ve işlem sonlandırılır. Acısız bir uygulama olup genel olarak 15 dakika gibi bir süre içerisinde tamamlanır. Rahim filmi, sağlıklı ve güvenli bir uygulama olup erken dönemde tanı konmasına fayda sağlar.

Rahim Filmi Kimlere Uygulanır?

Gebe kalmak isteyen, gebe kalamayıp tüplerin tıkalı olması söz konusu olan, kısırlık ve tüp bebek tedavisi gören herkese rahim filmi görüntülemesi yapılabilir. Radyoloji uzmanlarının yardımıyla yapılan çekimlerin sonuçları uzman hekimlere değerlendirmek üzere gönderilmelidir.

HSG Filmi Avantajları Nelerdir?

Röntgen çekimi olan ve tüplerle rahim hakkında tüm bilgileri veren HSG filmi birçok avantajı bulundurur. Özellikle kısa süreli ve acısız olması en büyük avantajı iken kişi gündelik hayatına hemen dönebilir. Gebe kalamayan kişilere yapılan çekimler sırasında verilen sıvı sayesinde tüp tıkalı olma durumu söz konusu ise açılmalar görülerek gebelik ihtimali artabilir.

Adet dönemlerinden sonra çekilmesi önem taşır. Bu durumun nedeni ise gebelik durumu söz konusu ise bebeğe ve anneye zarar verilmemesi içindir. Avantajları arasında sağlık açısından bir risk taşımadan kısa sürede sonuçların alınarak iyileşme sürecine gerek duyulmaması gelir.

HSG Filmi Neden İstenir?

HSG filmi tıbbi bir görüntüleme sistemi olup tüp ve rahim bölgesinin durumu hakkında detaylı bilgi verir. Özellikle kısırlık ve tüp bebek tedavisi gören, bebek sahibi olamayan kişilerden istenen bir röntgen çekimidir.