Türkiye'nin Anayasa'yı yenileme çabası sendeliyor

Türkiye'nin Anayasa'yı yenileme çabası sendeliyor
18 Ekim 2012 12:20

TBMM Başkanı Cemil Çiçek birinci yılını dolduran, yeni anayasa hazırlama çalışmalarına ilişkin “Bu işi olumlu şekilde sonlandıramazsak içeride ve dışarıda ciddi kayba uğrarız” uyarısı yaparken Wall Street Journal gazetesi, “Türkiye’nin anayasayı yineleme çabasının sendelediği” yorumunu yaptı.

WSJ, TBMM’de temsil edilen partilerin anayasanın değiştirilmesi gerektiği yönündeki görüş birliğine rağmen, yeni bir anayasaya yönelik çalışmaların önemli ölçüde yavaşladığını kaydetti. Gazete analistler ve politikacılara atfen “Yurt içindeki siyasi çekişmeler ve yurt dışındaki artan riskler, Türkiye’nin anayasasını reform çabasını baltalıyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
-“MİLLETVEKİLLERİ SÜRİYE KONUSUNDA GİDEREK KUTUPLAŞIYOR”-
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yılsonuna kadar sonuca ulaşmaması halinde anayasayı hazırlama komisyonunu “by-pass etmekle tehdit ettiğini” öne süren gazete, “Türk milletvekilleri giderek artan biçimde, yoğunlaşan Suriye ihtilafı konusunda kutuplaşırken küresel ekonomik yavaşlama, ekonominin nasıl yönetileceğine ilişkin Ankara’daki çatlakları ciddileştirdi” yorumunu da yaptı. Gazete şöyle devam etti:

“Kapsayıcı bir anayasayı hazırlamadaki potansiyel bir başarısızlık, artan ekonomik ve diplomatik gücünü yansıtmaya çalışan Türkiye’de devam eden sosyal bölünmeleri ciddileştirme tehdidine yol açıyor. Başarısızlık Ankara’nın laik demokrasisini, Arap Baharı’ndan doğan, İslam’dan ilham alan demokrasiler için bölgesel model olarak pozisyon alma iddiasını da zedeleyebilir.”

Amerikan gazetesi, siyasi riski gözleyen Londra merkezli Eurasia Group’tan Naz Masraff’ın anayasa hazırlık komisyonunun çökmesi durumunda bunun Türkiye için “kaçırılan bir fırsat” olacağı görüşünü yansıttı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığının yetkilerini önemli ölçüde güçlendiren bir anayasa tercih ettiğini dile getirdiğine dikkat çekilen haberde CHP’li Rıza Türmen’in “Bugün, anayasayı hazırlama sürecine en büyük tehdit Başbakan’dan geliyor” sözleriyle, Erdoğan için kullandığı “komisyonu kaldırmak ve tek başına anayasayı yazmak istiyor” iddiasını aktardı.
WSJ, haberinde analistlere de dayanarak “Ortak çaba başarısızlıkla sonuçlanırsa, yeni ulusal anayasanın meşruiyetine büyük bir darbe olur” değerlendirmesine de yer verdi.