Türkiye sokak köpekleri sorununu kendi çözsün

Türkiye sokak köpekleri sorununu kendi çözsün
2 Kasım 2012 10:23

Türkiye’de halkın bir bölümünün duyarsız kaldığı sokak köpeklerinin durumuna güneybatı İngiltere’deki hayvanseverlerden tepki geldi. Tepki İngiliz parlamenter Ashley Fox’a ulaşınca soru önergesi konusu oldu. AB yönetimi ise Türkiye’deki sokak köpekleriyle ilgili şu açıklamayı yaptı: Üzgünüz bizde böyle bir kural yok, sorumluluk her ülkenin kendisine ait.
 
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, AB’de sokak köpeklerinin durumuyla ilgili bir kural olmadığını, bu alanda yaşananların Üye Devletler ya da aday ülkelerin sorumluluğu altında bulunduğunu bildirdi.
 
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, AB’nin sokak köpekleriyle ilgili bir kurala sahip olmadığını, bu alandaki düzenlemelerin Üye Devletler ya da aday ülkelerin sorumluluğunda bulunduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu’nun İngiliz Üyesi Ashley Fox (Avrupa Muhafazakâr ve Reformcu Grubu) AB Komisyonu’nun yanıtlaması istemiyle AP başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, Türkiye’de sokak köpeklerine yapılan uygulamaları sordu. Fox önergesinde, İngiltere’nin güney batısındaki seçmenlerinden bir şikâyet aldığını, seçmenlerinin Türkiye’de sokak köpeklerine yapılan muameleden kaygı duyduklarını bildirdi. Fox şöyle devam etti:
“Bu hayvanlar açıkça toplanarak kendi başlarının çaresine bakmak üzere ülkenin izole bölümlerine götürülüyor. Türkiye bir AB üyesi değil, ancak katılma isteği bulunuyor ve bir üye olarak AB Üye Devletlerinin hayvan refahı alanındaki çok yüksek standartlarına uymak zorunda kalacak.”
Fox, Türkiye’nin hayvan refahı alanındaki mevzuatını AB ile aynı düeye getirmek üzere hangi önlemleri aldığını, bu zarara uğramaya açık hayvanların daha iyi korunması için Türkiye’ye hangi desteklerin verilebileceğini sordu.
 
-SOKAK HAYVANLARI KENDİ BAŞLARININ ÇARESİNE BAKACAK-
 
Stefan Füle ise önergeye verdiği yanıtta “Hayvan refahı; Türkiye ile gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı (pitosantri) alanındaki katılım müzakerelerinde yer alan en önemli konulardan biridir. Bir aday ülke olarak Türkiye’nin mevzuatını, uygulamalarıyla kolluk güçlerini bu alanda AB standartlarıyla giderek uyumlaştırması gerekmektedir. Türk vatandaşları arasında farkındalığın artırılması da son derece önemli bir konudur. Komisyon konuyu, özellikle de bu alandaki müzakerelerin açıldığı 2010 Haziran ayından bu yana yakından izlemektedir” dedi.
Füle, yanıtını “Ancak şu anda AB’nin sokak köpeklerinin refahını düzenleyen hiçbir kuralı yoktur, sonuç olarak bu konu Üye Devletler ve aday ülkelerin özel sorumlulukları altında kalmaktadır” dedi.