Türkiye Mısır'ın IMF'si Oldu

Türkiye Mısır'ın IMF'si Oldu
12 Aralık 2012 10:56

Mısır’da geçen yıl yaşanan devrimin ardından ülkeye yapılan yabancı yatırım ve turizm gelirleri azalması, hükümetin bütçe açığını kapatmakta zorlanmasına neden oldu.

Rejim değişikliği ile ülkede 36 milyar dolar olan döviz rezervlerinin 15 milyar dolara geriledi. Uzmanlar bir an önce borç para bulunamaması durumunda devalüasyonun kaçınılmaz olduğunu belirtmişlerdi.

2012-2013 döneminde Mısır’ın bütçe açığının gayri safi milli hasılasının yüzde7.9’u kadar olacağı tahmin edilirken, ülkenin 193 milyar dolar iç, 33.8 milyar dolar da dış borcu bulunuyor.

Bu noktada gözlerin Türkiye’ye dönmesindeki neden ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye’den Mısır’a 2 milyar dolarlık destek verileceği açıklanmış olması.

Dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Hollanda’da yaptığı değerlendirmelerde Tunus ve Mısır’a destek verileceği yinelenirken, Tunus’a bir kısmı hibe 500 milyon dolar sağlandığı, Mısır’a desteğin ise 2 milyar dolara çıktığı kaydedildi.

Babacan’ın açıklamaları öncesinde 90 milyonluk nüfuslu ile Arap dünyasının beşte birlik kesimini oluşturan Mısır’dan gelen IMF anlaşmasını ertelenmesi haberi Türkiye’nin Mısır’ın IMF olduğu yorumlarına neden oldu.

IMF Başkanı Christine Lagarde Ağustos ayında, milli geliri 300 milyar doları bulan Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile aynı ay görüşmüş, acilen ihtiyaç duyduğu parasal yardımın şartlarını tartışmışlardı.

Bölgede yaşanan gerilim ve beraberinde gelen Arap Baharı sonrasında iyi yönetilmeyen ekonominin yeni iktidar ile birlikte patlak vermesi ülkeyi ek destek almaya mecbur bıraktı. IMF ile görüşmelerin başlaması ardında dün gelen haber piyasaları şaşırttı.

IMF, Mısır’ın ülkedeki siyasi kriz sebebiyle kredinin ertelenmesini talep ettiğini açıkladı. IMF yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililerin ülkedeki siyasi kriz sebebiyle kredinin ertelenmesini talep ettiği belirtildi. IMF heyeti Kasım ayında Mısır ile 22 ay sürecek ve 4.8 milyar dolar tutarında bir stand-by anlaşması imzalamıştı. Stand-by anlaşmasının hükümetin 2013-14 mali yılı ekonomik programını destekleyeceği belirtilmişti.