Türk Eczacıları Birliği Başkanı: Telefonunuza mesaj gelmediyse maske talebiyle eczanelerimize gelmeyin

Türk Eczacıları Birliği Başkanı: Telefonunuza mesaj gelmediyse maske talebiyle eczanelerimize gelmeyin
18 Nisan 2020 12:34

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, SÖZCÜ’nün sorularını yanıtlayarak gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eczacılara koruyucu ekipman desteğinin henüz sağlanmadığını söyleyen Çolak, vatandaşlara da şu uyarıda bulundu: ”Lütfen telefonunuza mesaj gelmediyse maske talebiyle eczanelerimize gelmeyin. Fazla kalabalığın olması, ilaç ve sağlık hizmetini aksatacak ve bulaş riskini artıracaktır.”

 

 

 

Sözcü’den Mehmet Andaç’ın haberine göre Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Türkiye’de de görülen corona virüsü ile mücadele sürüyor. Bu süreçte sağlık çalışanlarının yanında eczacılar da önemli görevler üstleniyor. Son olarak Sağlık Bakanlığı kararı ile vatandaşlara verilecek ücretsiz maskeler Ankara ve İstanbul’daki eczanelerden dağıtılmaya başlanmıştı. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak,  süreç hakkında yaşanan gelişmeleri anlattı. Çolak’ın açıklamaları şu şekilde:

 

 

Eczacıların corona virüsü sürecindeki rolü nedir?

 

 

Bu süreçte tüm sağlık çalışanları gibi eczacılar da birer kahraman olarak görev yapıyor. Eczacılarımız ülkenin dört bir yanında, 7/24 ve mücadelenin ön saflarında hizmet vermeye devam ediyor Ama bu süreçte oluşan olağanüstü koşullar sebebiyle kronik rahatsızlığı olan ve 65 yaş üstü olan hastalar, direkt eczanelerden ilaçlarını alabiliyor. Bunun yanı sıra yakın zamanda başlanan uygulama ile ücretsiz maskeler de eczanelerimiz üzerinden vatandaşlarımıza ulaşıyor. Pandemi sürecinde birliğimizin hazırladığı videolar, afişler, broşürler ile halkımıza bilgilendirmede bulunuyoruz. Bunun yanı sıra meslektaşlarımız bilgi ve tecrübelerini hastalarıyla paylaşıyor.

 

 

”BUNU TASVİP ETMİYORUZ”

 

 

Bu süreçte eczacılar nasıl sorunlarla karşılaşıyorlar? Bu sorunları çözmek için ne gibi adımlar atılıyor?

 

Öncelikle koruyucu ekipman desteği henüz devlet tarafından karşılanmadı. Bu da eczacılarımızı hem ekonomik açıdan zora düşürüyor hem de bulaş riskini artırıyor. Bu yoğun süreçte eczacılarımız bazı açılardan yıpratıldı ve Sağlık Bakanlığı dışındaki kurumlarca denetlendi. Bunu tasvip etmiyoruz. Eczanelere yapılmış olan denetimler, birer sağlık merkezi olan eczanelerimizi kamuoyunda fırsatçı konumuna düşürüyor. Bunun yanı sıra SMS kodu henüz kendisine iletilmemiş vatandaşlarımız, eczanelere gelerek maske soruyor. Bu da eczanelerimizde yoğunluğu ve bulaş riskini artırıyor.

 

 

”LÜTFEN TELEFONUNUZA MESAJ GELMEDİYSE…”

 

 

Maske temini konusunda vatandaşlara hangi uyarılarda bulunmak istersiniz?

 

Vatandaşlarımıza birkaç uyarıda bulunmak istiyoruz. Lütfen telefonunuza mesaj gelmediyse maske talebiyle eczanelerimize gelmeyin. Eczanelerimizde olması gerekenden fazla kalabalığın olması, ilaç ve sağlık hizmetini aksatacak ve bulaş riskini artıracaktır. SMS koduyla birlikte eczanelerimize geldiğinizde ise sosyal mesafenin korunmasına ve içerideki kişi sayısına göre dışarıda beklemeye özen gösterin. Koruyucu yöntemleri de unutmayın.