Terbiyesizlik şimdi de Antep'de

Terbiyesizlik şimdi de Antep'de
19 Mart 2012 23:26

Antep’te yaşayan Alevi yurttaşların evleri de işaretlendi. Adıyaman’daki işaretlemeden sonra hükümetin yaptığı açıklamaların saldırganlara cesaret verdiği bir kez daha görülmüş oldu.

Antep’te yaşayan Alevi yurttaşların evleri de işaretlendi. Adıyaman’daki işaretlemeden sonra hükümetin yaptığı açıklamaların saldırganlara cesaret verdiği bir kez daha görülmüş oldu.

 

İzmir’in Buca ilçesine bağlı Göksu mahallesinde 5 alevi yurttaşın evi işaretlendi. İşaretleri ilk olarak bir Alevi yurttaş Fenerbahçe-Galatasaray maçı dönüşünde gece yarısı farketti. Adıyaman’daki ev işaretlemelerin ardından içinde kuşku olan yurttaş kapısında 5-6 cm büyüklüğünde bir numara gördü. Akrabalarının ve mahallede tanıdığı Alevilerin evlerini de kontrol eden yurttaş, onların da evlerinin numaralandığını farketti. Bunun üzerine yurttaşlar, durumu polise şikayet etti. Polis, bölgede incelemeler yaptı ancak konuyla ilgili henüz bir açıklama ya da bilgilendirme yapmadı.

 

Evi işaretlenen Alevi yurttaşlardan biri Sendika.Org’a konuşarak yaşananları aktardı. Güvenlik nedeniyle ismini vermediğimiz yurttaşın aktardıklarına göre, Aleviler Sivas davasında zamanaşımı kararından sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Hayırlı olsun” açıklaması ve Adıyaman’daki saldırı üzerine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in “Çocuklar yapmış olabilir” yorumu nedeniyle günlerdir tedirgindi. Mahalleliler bu yüzden herhangi bir saldırıya karşı dikkat kesilmişti.

 

Evi işaretlenen yurttaşın anlattığına göre saat 23.00’da kapıda herhangi bir işaret bulunmuyordu. İşaretler farkedildiğinde saat 00.30’du. İşaretlemelerin bu saatler arasında yapılmış olduğuna dikkat çeken yurttaş hükümete önden bir uyarı yaptı: “Çocuklar bu saatlerde yataklarında olur. Bu işaretleri gece yarısı, çocuklar yapmış olamaz.”

 

Konuştuğumuz yurttaşın aktardığına göre, mahalledeki Aleviler dün gece birlikte sabahladı. Tedirgin olduklarını anlatan yurttaş “Sokak lambamız yanmıyordu. Belediyeye tamir ettirdik. Her şey olabilir. Bugün bu işi yapanlar yarın benzini alıp evlerimize dökebilir. Bir sigara ateşine bakar. Bunlar başbakanın ‘Hayırlı olsun’ açıklamalarından mı cesaretleniyorlar, neyden cesaretleniyorlar?” diye konuştu.

 

Saldırının yaşandığı mahalle Türklerin, Kürtlerin ve pek çok kentten insanın yaşadığı bir bölge. Sünnilerin yoğunlukta olduğu mahallede daha az sayıda Alevi aile yaşıyor.

 

 

“KIZILBAŞA ÖLÜM”

 

Antep’in Şahinbey İlçesi’ne bağlı Ulaş, Kıbrıs ve Onur mahallelerinde ikamet eden Alevilerin yaşadığı sokakların başına ve bazı evlere kırmızı boya ile işaretler konuldu.

 

Antep’in Şahinbey İlçesi’ne bağlı Ulaş, Kıbrıs ve Onur mahallerinde ikamet eden Alevilerin yaşadığı yaklaşık 40 sokağın başına ve evlere kırmızı renkte ve “ö” harfinin altında çift başlı ok ile tek başlı ok işaretleri konuldu.

 

Kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen işaretler Alevleri tedirgin etti. Olayın duyulması üzerine Alevi Kültür Derneği yöneticileri Düztepe Karakolu’na gitti. Oradaki görüşmelerde polis “GASKİ” çalışmaları olduğu için işaretlerin konulduğunu belirtti. Bunun üzerine yöneticiler de mahalle muhtarına giderek olayla ilgili bilgi aldı. Mahalle muhtarları daha önceki çalışmalarda kendilerine haber verildiğini söylerken, şu anda mahallede herhangi bir “GASKİ” çalışmasının olmadığını belirtti.

 

Mahallede yaşayanlardan Ali Azman, “Adıyaman’da yaşanılan olayların ardından mahalleye gittiğimde sürekli kontrol ediyordum. Dün gece eve gittiğimde işareti gördüm. Direk Düztepe Karakolu’na gittim. Oradan polis ekipleriyle birlikte mahalleye geldik. Polis ekipleri mahallede inceleme yaptıktan sonra mahalleden ayrıldılar” dedi. Azman, bu işaretlemelerin yeni katliama davetiye çıkardığını söyleyerek, yapılanları kınadığını söyledi. Azman, yapılan işaretlerin aynı mahallede ikamet eden Sünnilerin yaşadığı sokaklara yapılmadığına dikkat çekti. Evlere kırmızı boya ile yapılan işaretin kendilerinde “Kızılbaşa Ölüm” anlamını taşıdığını, bu olay karşısında tüm Alevi yurttaşların sessiz kalmamasını ve demokratik tepkilerini dile getirmeye çağırdı.

 

 

ŞAHİN ADIYAMAN’DAKİ İŞARETLEMELER İÇİN ‘ÇOCUKLAR YAPTI’ DEMİŞTİ

 

Adıyaman’da Alevi evlerinin işaretlenmesine ilişkin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bazı evlerin işaretlenmesi olayının 3 çocuk tarafından gerçekleştirildiğini belirterek “Bu işaretler çocukların boyuna göre yazılmış. Yalnızca Alevilerin değil diğer evlerin kapılarına da bu işaretler yapılmış” demişti.

 

 

 

 

 

muhalifgazete