The Telegraph, Rize’den bildirdi: Erdoğan’ın seçmen tabanında çatlaklar

The Telegraph, Rize’den bildirdi: Erdoğan’ın seçmen tabanında çatlaklar
1 Mayıs 2023 19:24

İngiltere merkezli The Telegraph gazetesi, Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi öncesi Rize’den izlenimlerini paylaştığı haberini yayınladı.

 

 

Gazete Duvar’ın The Telegraph gazetesine dayandırdığı haberinde, gazetenin Rize’den izlenimlerine yer verildi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “hayat pahalılığı krizi ve değişim isteği karşısında seçmenler üzerindeki kontrolünün gevşediği” yorumunu yapan The Telegraph, “Cumhurbaşkanının memleketine hoş geldiniz” yazılı bir afişin gelenleri karşıladığı Rize’nin Erdoğan ve partisi AKP için uzun zamandır bir destek tabanı olduğunu hatırlattı.
Haberde, “Ancak, kötüleşen hayat pahalılığı krizi ve Erdoğan’ın yönetiminden duyulan yorgunluk, muhalefete onu göndermek için ilk gerçek şansını vermiş durumda” ifadeleri de yer aldı.

 

 

“Ama artık değişim zamanı”

 
Anketlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında gösterdiğini hatırlatan The Telegraph, “memleketinde bile seçmenlerin Türkiye’nin en uzun süredir iktidarda olan liderinin iktidarda kalıp kalmaması gerektiği konusunda bölünmüş olduğunu” yazdı.

Gazeteye konuşan 60 yaşındaki çay çiftçisi Kemal Sendeniz, “AKP’ye iki sebepten oy verdim. Birincisi altyapıdaki, özellikle de hastanelerdeki gelişmeydi. İkincisi ise Erdoğan’ın bize uluslararası arenada değerli bir yer vermiş olmasıydı… Ama artık değişim zamanı. Artık yeter” dedi.

 

 

“Mevcut sistem, Türkiye’yi diktatörlüğe götürüyor”

 
Erdoğan’ın, Kılıçdaroğlu tarafından “zorlu bir rekabet” ile karşı karşıya bırakıldığı gözlemini de paylaşan The Telegraph, Millet İttifakı bileşenlerinden Saadet Partisi’nin lideri Temel Karamollaoğlu’nun kendilerine verdiği demeci de paylaştı: “Mevcut başkanlık sistemi, Türkiye’yi diktatörlüğe götürüyor. En büyük amacımız bunu değiştirmek.”

Karamollaoğlu, yaşanan ekonomik sorunların doğrudan Erdoğan’ın olması gerekenden daha uzun süre iktidarda kalmasının bir sonucu olduğuna değinmiş, “Ekonomi çöküyor. Dış borç, 450 milyar dolar ve asgari ücret açlık sınırının altında. Tüm bunlar, AKP’nin son 21 yılda yaptıklarını gösteriyor” demişti.

 

 

“Yollar ve hastaneler yetmez”

 
Genç seçmenler ile ilgili gözlemlerine de değinen The Telegraph, “Erdoğan’ın memleketindeki gençler arasında bile çok az heves olduğunu” yazdı. Gazeteye konuşan ve ailesinin AKP’nin “yılmaz destekçileri” olduğunu söyleyen 26 yaşındaki Beyza isimli öğretmen, kendisinin bu seçimlerde Erdoğan’a oy vermeyeceğini belirtti.

Gazeteye konuşan başka bir kadın ise, “Ne kadar uzun süre iktidarda kalırsa, ekonomi o kadar kötüye gidiyor ve özgürlükler o kadar azalıyor. Yollar ve hastaneler yetmez” dedi.