Tekin; Seçime hazırız

Tekin; Seçime hazırız
13 Eylül 2012 09:21

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin gündeme dair tüm merak ettiklerinizi Hilmi Hacaloğlu ile “Şimdi Söz Sizde”de yanıtladı.
 
12 EYLÜL’ÜN YILDÖNÜMÜ

 
Gürsel Tekin: 12 Eylül’de birçok arkadaşımızla birlikte gözaltına alınmıştık. Bugün Türkiyede sorunları aşamıyorsak bunun nedeni 12 Eylül 1980 darbesidir. Bugün memur sendikaları işçi sendikaları hak aramayan bir hale gelmişse bunun temelleri işte o gün atılmıştır. 12 Eylül’de ülkenin geleceği dinamitlendi. Asıl sorun örgütsüz toplum yaratılmasıdır. Bire bir herkes tepkili ama örgütlü değiller.
 
İlk kez milyonlarca ufak esnaf tamamen yok edildi. Ama bunlar örgütlü değiller. Hiçkimse örgüt var demesin çünkü hepsi teslimiyetçi. Başbakana, iktidara teslim olmuş. Sendikalara sendika demek için bin tane şahit lazım. 12 Eylül’ün temel amacı maalesef örgütsüz toplum yaratmaktı ve onu da başardı. Gelin hak arayan örgütlü toplum yaratalım. Biz defalarca çağrı yaptık. 12 Eylül yasalarıyla yönetiliyoruz, bunları ortadan kaldıralım diye çağrı yaptık. 12 Eylül’de herkesin mağduriyeti var ama iktidar yetkililerin hiçbirinin mağduriyeti yok. 12 Eylül’ün tüm yasalarını değiştirmeye hazırız. 12 Eylül’den hesap sormak isteyenler bunu yapmadan önce bütün bu yasaları değştirmelidirler.”
 
12 EYLÜL DAVASI
 
Gürsel Tekin: “Bu dava ile 12 Eylül ile hesaplaşılamaz. 12 Eylül ile hesaplaşmak istiyorsanız evrensel hukuk getirmelisiniz.”
 
KPSS’DEKİ KOPYA İDDİALARI
 
Gürsel Tekin: “Biz bu konuda olağanüstü bir mücadele verdik. Hukuksal mücadele verdik. Yakın zamana kadar Türkiye’nin en güvenilir iki kurumu TSK ve ÖSYM’ydi. Şu anda en güvensiz iki kurum haline geldi. Bununla ilgili muhalefet olarak muhalefet görevini yapıyoruz. Ali Demir demir gibi yapışmış oraya. Biz başbakan sevse de sevmese de her türlü mücadele edeceğiz. Sınav sorularının tamamında şaibe var.”
 
CHP’NİN SABOTAJ İDDİASI
 
Gürsel Tekin: “Neye dayanarak sabotaj olmadığını söyleyebilirler. Bir de o soruyu soralım. Burası zabıta kulübesi değil. En stratejik yerimiz. Bu kadar korunaklı bir yerde kaza ihtimalinin ne olduğu bile başlı başına bir soru işaretidir. Geceyarısı hangi bulgulara hangi belgelere dayanarak bakan kaza olduğunu söyledi? Bu konunun uzmanları var. Bu uzmanlara sorulduğunda, onlar burada kaza ihtimalinin %1 olduğunu söylemekteler. Bu iktidarın neresine güveneceğiz? Uludere örneğinde söyledikleri tamamen yanlış. Suriye’de uçağımız düştü pilotlarımız öldü.
 
Peki başbakanın verdiği bilgi ile sonuçta çıkanlar birbirini tutuyor mu? Bu kadar şaibeli bir iktidarın nesine güveneceğiz? Devletin içinde bir bütünlüğün olmadığı ortaya çıkıyor. Kritik dönemlerde sessiz bekliyorlar. Uludere’de ölenlere terörist dendi. Ne zamandan beri teröristler için özel yasa çıkarılıp onlar maaşa bağlanıyor? İktidar partileri dünyanın neresinde olursa olsun, kritik dönemlerde muhalefete bilgi verir. Gelen bilgileri saklamak kabul edilemez. Başbakan sıkışınca medyaya yükleniyor. Sanki bütün olup bitenlerin sorumlusu medya ve CHP.”
 
TSK’DAN CHP’YE SABOTAJ DAVASI
 
Gürsel Tekin: “Hiçbirimiz davadan korkmayız, dava da açabilirsiniz. Biz 32 yıl önce bunların paşalarından korkmadık. Bunları yaratanlardan korkmadık, bunlardan hiç korkmayız. Siyaset demokratik bir zeminde işlemiyor. Bizim önce evrensel hukuku oturtmamız lazım. Türkiye’de önce siyasi partiler yasası değişmeli. Türkiye’deki millet iradesi ile sadece muhtarlar seçiliyor.”
 
OSLO MEKTUPLARI NEDEN AÇIKLANMADI?
 
Gürsel Tekin: “Bütün kurumlar devlettir, devleti de iktidarlar yönetir. İç barışımızın zedelenmemesi için sayın genel başkanımız sorumlu davrandı. Ülkenin geleceği reyden önemli değildir. ”
 
KÜRT SORUNU KRİTİK DÖNEMEÇTE

 
Gürsel Tekin: “Başbakan, ‘CHP ile konuşmak zaman kaybıdır’ demişti. Bu terörün bitmesi için yapılması gereken ne varsa da yapılması için genel başkan yani ana muhalefet iktidarın ayağına gitti. Hiçbir ülkede muhalefet iktidarın ayağına gitmez.”
 
DOKUNULMAZLIK TARTIŞMALARI
 

Gürsel Tekin: “Bu sorun çözülecekse bunun yeri Meclis’tir. Sivas’ın ötesine biz geçiyoruz. Siz geçemiyorsanız bu sizin eksiğinizdir sayın Başbakan. İçerde ve dışarda barışın sağlanması için yapılması gereken ne varsa biz katkı yaparız. Kürsü dışında tüm dokunulmazlıkları kaldıralım. Herhangi bir siyasi partinin kişisel, özel yaşantısı olmayacak mı? Bu çıkan haberler çok çirkindir ve kabul edilemez.”
 
MECLİS’İN İLK İŞİ TEZKERE Mİ OLACAK?
 
Gürsel Tekin: “2003 yılındaki 1 Mart tezkeresi gibi size birileri bir proje dayatmışsa, bu ülke bu projeye asla alet olmayacaktır. Biz 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi karşı çıkacağız. İran’da da demokrasi yok, orayla da mı savaşacağız? Gittiğiniz ülkelerde kadınlar daha otomobil kullanamıyor ama bana demokrasi dersi veriyorsunuz. Suriye ile ilgili tezkereye ben kişisel olarak evet demem.”
 
AKİL İNSANLAR GİRİŞİMİ
 

Gürsel Tekin: “Biz biryerden başlayalım diyoruz.”
 
2013 YEREL SEÇİMLER
 
Gürsel Tekin: “CHP olarak 2 ay sonra da 1 ay sonra da olsa seçime hazırız. Ama ülkede şu anda seçim yapma olanağı yok. Eğer bir kentte güvenlikten sorumlu içişleri bakanı gezemiyorsa, hala gazetecilerin gezemediği kentler varsa, bunlar konuşulmalıdır. KCK davalarında onlarca belediye başkanı tutukludur. Tutuklu olanlar yeniden millet iradesiyle seçildiğinde ne yapacaksınız? Her yer İstanbul, İzmir değildir.
 
İstanbul’da 18 yıl trafik, altyapı, deprem sorunu, birikmiş ne sorun varsa hiçbir sorun çözülmedi. Hala mülkiyet sorunu çözülmemiştir. İstanbul maalesef ranta dönüştürülmüş, ranta teslim edilmiş bir kenttir. Bu yüzden mutlak ve mutlak sosyal demokratların yönetmesi gereken bir kenttir. Hangi arkadaşımız çıkarsa çıksın, ama mesele Gürsel Tekin’in meselesi değil, mesele İstanbul’un daha fazla tahrip edilmemesi için sosyal demokrat bir yönetim gelmesi meselesidir.
 
İstanbul’u yönetme hayalimi hiç gizlemedim. Dünyanın hiçbir yerinde 300-400 AVM’si olan bir şehir yok. Bu şehri beton yığınına çevirmeye ne hakkınız var? Temel sıkıntı belediye başkanlığı başkanlık sistemidir. Bugün yargıya intikal eden imar mevzularında bilirkişiye danışılarak karar verilir, ama maalesef bilirkişiler tayin edilmiş kişilerdir. Londra’da Paris’te hangi kriterlerde belediye başkanlığı yapılıyorsa o şekilde Türkiye’de de yapılsın. Belediye başkanlarının kişisel insiyatifi olmasın. İstanbul soyuldu. CHP adayı kim olursa olsun çok ciddi hazırlıklarımız var. Londra belediyesi hangi kriterlerle yönetiliyorsa, CHP iktidarında İstanbul da öyle yönetilecek.
 
Bu kadar içerde, dışarda sorun varken, anketlerden sağlıklı sonuç almak mümkün değildir. Ben gezdiğim hiçbir ilde AKP’den hoşnutum diyeni duymadım. Biz aile sigortası teklifini 8 ay önce verdik. Bizim 6 tane projemizi AKP hayata geçirdi. Bir Esenyurt düşünün, 25 bin kaçak yapı yapılıyor ve bir gecede meşrulaştırılıyor. 13 yıldır depremle ilgili bir dönüşüm olmadı. Kentsel dönüşüm yasası ranta dayalı. Şu anda bu sorunları çözebilmiş bir tek belediye var o da Eskişehir belediyesi.
 
Bir kere esnaf vazgeçilmezdir. Sosyal devlet olmadığı için, bakkala gider borç alır, ama şimdi o esnaf kalktı. Sokaktaki esnafın böyle bir sosyal görevi de var. Bütün bunları kaldırdılar. 5 yıl önce biz AVM’leri yeniden düzenleyelim dedik ama hala hiçbirşey yapılmadı. Bu kadar AVM’yi bu kentin kaldırması da mümkün değil, önümüzdeki dönem AVM’lerin %70’i kapanacaktır. Önümüzdeki dönem İstanbul’u %100 alacağız. İlçe belediyelerin şu anda yatırım yapma olanağı yok. Büyük şehirler yatırım yapmadıkça bütçleri olmadığından ilçe belediyelerinden birşey beklemek pek mümkün değildir. Biz önümüzdeki dönemde bütün sistemi değiştireceğiz. Biz kiminle seçimi kazanacaksak onunla yola çıkacağız. Bizim ekonomik olarak iktidar partisiyle yarışma olanağımız da yok. İstanbul’un yıllık reklam bütçesi 3 milyar dolar. Bu para hangi belediyenin kasasına, kimin cebine giriyor? Rant haritasına 6 aydır cevap alamadım. Hiçbir dönem bu kadar tahribat yaratılmamıştır.
 
İstanbulla ilgili bilimsel projeleri olan tek partiyiz. Bugün şehirde 1.5 milyon yurttaşımızın mülkiyet sorunu var. Biz bunları 1 yıl içerisinde çözeriz.
 
Yurttaşlarımız et yiyecek durumda değil. Biz bu haldeyiz. Türkiye’nin heryerinde Eskişehir belediye başkanı gibi bir başkan olmasını diliyorum. Belediye başkanı sadece kentleri dönüştürmez, kentlerin sosyal yapısını da dönüştürür. Mustafa Sarıgül öncelikle CHP’ye gelip gelmeyeceğine karar verecek. Kılıçdaroğlu’nun yanında nasıl durduysam, Sarıgül’ün yanında da öyle dururum.”
 
TUTUKLU VEKİLLER
 
Gürsel Tekin: “Tutuklu vekiller kabul edilebilir değildir. Hukuken ve demokratik olarak her yola başvuracağız ve onların bırakılması için elimizden geleni yapacağız.”
 
KCK DAVASI
 

Gürsel Tekin: “Bir şiirden dolayı hiçbir siyasetçi cezaevine düşmemeli, ya da siyasal düşünceleri nedeniyle. Hangi gerekçeyle binlerce insan bugün cezaevinde? AKP kendisiyle ilgili bir sorun olduğuında yargıyı en çok eleştirendir. Ama o noktadan yargıya müdahale etmeyine geldik. İşinize gelince yargıya müdahale edilmeyecek.”
 
4+4+4 TARTIŞMALARI
 
Gürsel Tekin: “Çocuğumu göndermek istemiyorum, demokratik hakkımı kullanmak istiyorum diyen anneye biber gazı sıkıldı Diyarbakır’da. Eğitim sistemi 1 yıl ertelenmeli.
 
Bugün başörtüsü üniversitelerde tartışılmıyorsa, bunun mimarı Sayın Kılıçdaroğlu’dur.”