Tehlikeli atık depolama Bakanlık ile Valiliği karşı karşıya getirdi!

Tehlikeli atık depolama Bakanlık ile Valiliği karşı karşıya getirdi!
1 Ocak 2019 09:42

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nden Ankara ve İstanbul’a büyük risk oluşturabilecek kadar tehlikeli toksit atık sevkıyatı yapıldığını açıklamış ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yalanlamıştı.

 

Şeyma Paşayiğit / Cumhuriyet

 

 

Yapılan tespitte, atıkların mevzuata aykırı depolandığı teyit edildi ve depolayıcı firmaya 175 bin lira idari para cezası kesildi. ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, yaklaşık bir yıl önce, Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nden Ankara ve İstanbul’a tehlikeli ve toksit atık sevkıyatı yapıldığını kamuoyuyla paylaşarak “Karabük’ten yola çıkan ve içerisindeki kurşun miktarı azaltılmadan depolanması bile mümkün olmayan bu atıklar, karayolu ile Ankara ve İstanbul’a taşınırken geçtiği bölgeler dahil, depolandığı alanlar büyük risk altındadır. Yeraltı su kaynaklarımıza, toprağa, havaya bulaşma riski olan bu atıkların sevkıyatı acilen durdurulmalıdır” uyarısı yapmıştı.

 

‘İddialar gerçekdışı’

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Bakanlığımızca kesinlikle tehlikeli nitelikte olan bir atığın bir yazı ile tehlikesiz hale getirilmesi iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlık tarafından yanlış atık kodu belirlendiği iddiası mevzuat ve teknik bilgiden yoksundur” savunması yer almıştı. Cumhuriyet’e konuşan Bozoğlu, mart ayında tespitin yapıldığını ancak 9 ay gecikmeli olarak ceza kesildiğini aktardı. Bozoğlu, Karabük’teki tesisin hâlâ atık dağıtımı yaptığını belirterek “Sadece Ankara’daki tesise ceza kesildi. Atıkların asıl kaynağı olan Karabük’teki tesise hâlâ bir yaptırım yok” dedi. Atıkların kriterlere aykırı depolandığının teyit edilmesiyle haklı çıkan Bozoğlu, “Bakanlık açıklaması da boşa düşmüş oldu” diye konuştu. Bozoğlu, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Müdürlük tarafından verilen ceza yazısını Ankara İdare Mahkemesi’ne açtıkları davanın dosyasına ekleyeceklerini duyurdu.