Tefecilerin musallat olduğu 33 kişilik ailenin dramı

Tefecilerin musallat olduğu 33 kişilik ailenin dramı
4 Ağustos 2013 15:30

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde yaşayan akrabalardan oluşan 33 kişilik Çiçek Ailesi, tefeciler yüzünden ilçeyi terk etti.

Gittikleri yerde de tefecilerin izlerini bulması üzerine erkekler başka bir şehirde, kadın ve çocuklar başka şehirde yaşarken, ev eşyaları ise bir başka şehirde bırakıldı. Ercan Çiçek, BİMER başta olmak üzere tüm devlet kurumlarına başvurduklarını, ancak 2 yıldan beri çözüm bulunmadığını belirterek, “Birilerinin bizimle ilgilenmesi için illa ki ölmek mi lazım? Bu sorun ya çözülür, ya tefeciler bizi öldürecek, yada biz tefecilerden birilerini öldüreceğiz” dedi.

Evli 3 çocuk babası Ercan Çiçek, kardeşi Aydın Çiçek ile birlikte, tefeciler yüzünden yaşadıkları dramı anlatarak, yetkililere yardım etmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Silvan İlçesi’nde 2 yıl öncesine kadar mutlu bir hayat sürdürdüklerini belirten Ercak Çiçek, beyaz eşya işletmeciliği yaptığını ve yanında 15 kişinin çalıştığını söyledi. Kardeşi Mehmet Haldun’un da başka bir işyeri açtığını kaydeden Ercan Çiçek şunları anlattı:

“3 kız ve 7 erkek toplam 10 kardeşiz. Hepimiz evliyiz. Toplam 8 aile ve 33 kişiyiz. Kendi etimiz, tırnağımız ve alınterimizle biriktirdiğimiz parayla büyük bir beyaz eşya mağazası açmıştık. Bir bina yapmıştık. Yanımda 15 kişi çalışıyordu. Mehmet Haldun kardeşim de yeni bir işyeri açmıştı, bizden ayrı. Ancak işyerini çeviremeyince tefecilerden para almış bizden habersiz. Ödeyemeyince bir gece kimseye haber vermeden kaçıp kayboldu. Kardeşimi önce tefecilerin kaçırdığını düşündük. Ama sonra kardeşim cep telefonuyla arayarak, İstanbul’da olduğunu söyledi. Kardeşime ulaşamayan tefeciler bu kez ben ve diğer kardeşlerime musallat oldu. Kardeşime para veren tefecilere, ‘para verirken bize sormadınız, neden şimdi gelip o parayı bizden istiyorsunuz’ dedim. Onlar da parayı vermezsek bizi öldüreceklerini tehdit ettiler.”

DEVLETE GÜVENİP SAKLANMAYIN, DEVLET YOK

Tefecilerin sürekil olarak kendilerini, parayı ödemeleri konusunda rahatsız ve tehdit ettiklerini dile getiren Çiçek, şunları söyledi:

“Tefeciler, bizi sürekli rahatsız ettiler. Biz de 8 aile toplam 33 kişi, her şeyimizi bırakarak, Silvan’dan ayrıldık. Başka bir şehire taşındık. Orada bir pansiyonda yaşamaya başladık. Yanımda 15 kişi çalışırken, ben 700 lira maaşla çalışmaya başlamıştım. Ama tefeciler orada da bizi buldu. Cep telefonuyla tehdit mesajları yazarak ve arayarak tehditler savurdu. Kaldığımız ilçenin kaymakamına gittik her şeyi anlattık, şikayetçi olduğumuzu söyledik. Bu durumu Silvan Kaymakamlığı’na Diyarbakır Valiliği’ne, BİMER’e de anlattık. Bir süre sonra Diyarbakır Valiliği’nden aradılar. Daha sonra da Diyarbakır Emniyeti’nden aradılar ve söz konusu kişilere operasyon yapılacağı için Silvan’a gelmemizi istediler. Ölüm riskini göze alarak geldik. Diyarbakır Emniyeti’ne bağlı ekipler operasyonu yaptı. 3 ay takip ettiler, fotoğraflarını, görüntülerini çektiler, seslerini kaydettiler. Telefonlarımızı ve onların telefonlarını dinlemişlerdi. Tehdit telefonları ve mesaj kayıtları ve tüm deliller tamamlandıktan sonra operasyon yapıldı. 15 tefeciyi aldılar. Ancak, dava bile açılmadan serbest bıraktılar. Yani biz de şaşırdık. Tefeciler, bizi cep telefonuyla arayarak,
‘Devlete güvenip saklanmaya çalışmayın. Devlet yok. Nereye giderseniz gidin sizi bulacağız. Para vermezseniz sizi öldüreceğiz’ diye tehditlerine devam ettiler.”

YA TEFECİLER BİZİ, YA DA BİZ ONLARI ÖLDÜRECEĞİZ

Gittikleri yerde tefecilerin kendilerini bulduğunu kaydeden Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tefeciler en son gittiğimiz ilçede de bizi buldular. Bu yüzden ben ve bütün kardeşlerim, eş ve çocuklarımız, yani 33 kişi oradan da ayrıldık. Ancak evimiz eşyalarımız orada kaldı. Çocuklarımızı ve eşlerimizi annelerinin evlerine bıraktık, biz de başka bir şehire giderek orada çalışıyoruz şimdi. Yani evimiz ayrı yerde, biz başka şehirde çalışıyoruz, eş ve çocuklarımız da başka şehirlerde. Bölük pörçük parçalanıyoruz yavaş yavaş. Benden büyük bir ağabeyim var adı Hasan. O gittiğimiz ilk yerde iş bulamadığı için, ‘beni öldürseler bile Silvan’a döneceğim’ deyip Silvan’a döndü. Dün akşam tefeciler yolunu kesmiş, onu darp etmişler. Ağabeyim bizi aradı biz de çalıştığımız şehirden tekrar buraya geldik. Ne yapacağımızı, kime sığınacağımızı bilmiyoruz. Son olarak Diyarbakır Valisi ile görüşüp çözüm isteyeceğiz. Eğer bu da olmazsa tüm aile 33 kişi toplanıp valilik önünde eylem yapacağız, taki bu sorunumuz çözülünceye kadar. Suriye’den gelenlere sahip çıkılıyor, sorunları çözülüyor. Biz de Suriye’ye mi gidelim yani? Bu sorunun çözülmesi için illaki birilerinin ölmesi mi lazım? Bu sorun ya çözülür, ya biri bizi öldürür, yada artık biz birilerini öldüreceğiz. Devlet yetkililerimize çağrımız, bu tefeci işine bir çözüm bulsun.”

SİYASİ DESTEK İDDİASI

Üç çocuk babası Aydın Çiçek de tefecilerin, bir siyasi partinin Silvan ilçe başkanının kardeşi olduğunu ileri sürerek, tefeciler hakkında bu yüzden dava bile açılmadan serbest bırakıldığını iddia etti. Çiçek, Pazartesi günü Diyarbakır Valisi ile görüşmeye çalışacaklarını, çözüm bulunmaması halinde ailece valilik önünde eylem yapacaklarını dile getirdi.