TBMM'de taktik savaşı

TBMM'de taktik savaşı
7 Kasım 2012 09:10

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 13 ili büyükşehir kapsamına alan tasarının Genel Kurul’da bugün görüşülemeyeceğini belirterek, “Bir komisyon raporu usulüne uygun olarak görüşülüp oradaki sayın milletvekilinin iradesi alındıktan sonra tekemmül eder. Çoğunluk iradesinin alınmadığı bir komisyon raporu geçerli değildir. Dolayısıyla raporun görüşülmesi mümkün olmaz” diyerek itiraz etti.

Meclis Genel Kurulu’nda, 13 ili büyükşehir kapsamına alan tasarı iktidar ve muhalefet arasında tam anlamıyla bir taktik savaşına dönüştü.
 
Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un 13 ili büyükşehir kapsamına alan tasarının görüşmelerine başlandığını ifade etmesi üzerine CHP ve MHP sıralarından itiraz sesleri yükseldi.
 
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Böyle bir komisyon raporu yok. Komisyon üyelerinin iradesinin alınmadığı bir raporun görüşülmesi mümkün mü?” diyerek itiraz etti.
 
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, Sadık Yakut’un tutumuna ilişkin usul tartışması açılmasını istedi.
 
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “Çok büyük hayretle izliyorum bu tartışmaları. 338 sıra sayılı kanun tasarısının bugün görüşülemeyeceğini söylemesini gerçekten hayretle izliyorum” diye konuştu.
 
Vural da, “Bir komisyon raporu usulüne uygun olarak görüşülüp oradaki sayın milletvekilinin iradesi alındıktan sonra tekemmül eder. Çoğunluk iradesinin alınmadığı bir komisyon raporu geçerli değildir. Alt komisyon raporunun 3. maddesinin ibaresi eklenme suretiyle kabul edilmiştir, sonra 4. maddesinin birinci fıkrası 4. madde olarak vesaire vesaire kabul etmiştir, diyor. Böyle bir kabul yok ki. Komisyonda bulunan değerli milletvekilleri böyle bir oylama yapıldı mı? Yok, böyle bir oylama yapılmadı. Dolayısıyla raporun görüşülmesi mümkün olmaz. Bu konuda kabul edilmiştir demek suretiyle komisyon başkanı çoğunluk iradesinin yerine geçmiştir. Dolayısıyla bu raporun görüşülmesi mümkün değildir” dedi.
 
Tartışmaların üzerine Yakut oturuma 5 dakika ara verdi.