Tazminatlı duruma düşen öğrenciler Meclis gündeminde!

Tazminatlı duruma düşen öğrenciler Meclis gündeminde!
12 Mart 2023 06:58

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, üniversitelerin öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağının karşılanması için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yurt dışına gönderilen öğrencilerin mağduriyet ve taleplerini Meclis gündemine taşıdı. Özdemir, Bakan Özer’e “tazminatlı durumda olan öğrencilerin mağdur edilmeden ve hakları korunarak mevzuat hükümleri çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüğünün açıklanmasının üzerinden yaklaşık 4,5 yıl geçmesine rağmen somut bir adımın atılmamış olmasının gerekçesi nedir?” diye sordu.

 

 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Özdemir, “Mevcut döviz kuru ve ekonomik koşullarda tazminatlarını ödeyemeyecek durumda olan öğrencilerin ödeme şartlarının kolaylaştırılmasına yönelik olarak tazminat ödemelerinde ödemelerin yapıldığı tarihteki kurların esas alınması veya döviz kurunun sabitlenmesi” taleplerini gündeme getirdi.

 

 

UZUN YILLARDIR BAKANLIK GÜNDEMİNDE OLAN SORUN ÇÖZÜLMEDİ

 

 

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 1416 sayılı Kanun kapsamında her yıl yurtdışına resmi burslu statüde öğrenci gönderildiğini kaydeden Özdemir, “Yurt dışına gönderilen ancak yüksek döviz kuru nedeniyle tazminatlı duruma düşen çok sayıda öğrenci içinde bulundukları mağduriyetlerini uzun yıllardır tarafıma iletilmektedir” dedi.

Özdemir, 14/10/2019 tarih ve 7/20140 esas numaralı önergesine Millî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından verilen yanıtta, “Bakanlığımız tarafından yeniden yapılandırma ve faiz affı hususu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılmış ve diğer kamu kurumlarının da katılımlarıyla konu hakkında çalışılmaktadır. Ayrıca konu ile ilgili, tazminatlı durumda olan öğrencilerin ödemelerini kolaylaştırıcı, farklı ve alternatif çalışmalar da ilgili kamu kurumlarıyla birlikte sürdürülmektedir. Bakanlığımız tazminatlı durumda olan öğrenciler mağdur edilmeden ve hakları korunarak mevzuat hükümleri çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir” denildiğini hatırlattı.

 

 

MEVCUT DÖVİZ KURU VE EKONOMİK KOŞULLARDA MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

 

 

“Ancak aradan geçen yaklaşık dört yılda konuyla ilgili somut bir çalışmanın yapılmadığı görülmüştür” diyen Özdemir, “Her geçen gün artan borç miktarlarının geri ödemesinin mevcut döviz kuru ve ekonomik koşullarda mümkün görünmemesi nedeniyle ilgili kurumların bu soruna bir çözüm üretmesi talep edilmektedir. Gelinen aşamada, tazminatlı duruma düşen öğrencilerin ödeme şartlarının kolaylaştırılması için döviz kurunun sabitlenmesi konusunda kamu kurumlarının bir çalışma yapması beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

ÇALIŞMALAR 4,5 YILDA NEDEN BİTİRİLMEDİ

 

 

Özdemir, Bakan Özer’e şu soruları yöneltti:

-1416 sayılı Kanun kapsamında yurtdışına gönderilenler arasında tazminatlı duruma düşen öğrenci sayısı nedir? Öğrencilerin tazminatlı duruma düşme gerekçeleri nelerdir?

-Mevcut döviz kuru ve ekonomik koşullarında tazminatlarını ödeyemeyecek durumda olan öğrencilerin ödeme şartlarının kolaylaştırılmasına yönelik olarak tazminat ödemelerinde ödemelerin yapıldığı tarihteki kurların esas alınması veya döviz kurunun sabitlenmesi konusunda Bakanlığınızın ve ilgili kurumların somut bir çalışma olacak mıdır? Varsa bu çalışma ne zaman kamuoyu ile paylaşılacaktır?

-Millî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının, 14/10/2019 tarih ve 7/20140 esas numaralı soru önergeme verdiği yanıtta, konu ile ilgili çalışmaların yapıldığı, tazminatlı durumda olan öğrencilerin mağdur edilmeden ve hakları korunarak mevzuat hükümleri çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüğünün açıklanmasının üzerinden yaklaşık 4,5 yıl geçmesine rağmen somut bir adımın atılmamış olmasının gerekçesi nedir?