Ortak komisyon önerisi

Ortak komisyon önerisi
25 Haziran 2012 13:56

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi, Türk jetinin düşürülmesiyle ilgili Şam’da basın toplantısı düzenledi.

– Ne zaman başarısız olunsa Suriye’ye karşı bir kampanya yürütüyorlar. Şu an da böyle bir kampanya var.

- Türk dışişleri bakanı ve hükümeti Suriye’deki kriz boyunca, krizin düzeyini sürekli yükseltmeye çalıştılar. Bizlerse Türkiye’ye karşı kötü bir niyet beslemedik.

- Biz krizin çözülmesini istedik. Türk hükümetinin faaliyetleri ve oradan gördüğümüz hamlelere karşın iki halk arasındaki ilişkiler sıcaktır. Türk ve Suriye halkları kendilerinden gurur duyan halklardır, ne olursa olsun hissiyat bu olmuştur.

- Olay Suriye egemenlik haklarının ihlalidir. Şu anda yapılan toplantının amacı Türk tarafından yapılan açıklamaların yanlış olduğunu söylemektir.

- Türk jeti, 100 metrede uçaksavarla düşürüldü. Suriye uçaksavarı Türk uçağını vurduğu zaman uçak Suriye hava sahasındaydı. Suriye egemenliğinin açık bir ihlalidir. Uçak Suriye’nin olsaydı bile düşürmek zorunda kalırdık.

- Herhangi bir olumlu adıma cevap vereceğiz.

“TÜRKİYE YANIT VERMEDİ”

Makdissi ayrıca iki ülke arasında oluşturulacak ortak askeri bir komisyonun olay yerine gelmesi ve incelemelerde bulunması yönünde Suriye’nin resmi talepte bulunduğunu ancak bu konuda Türkiye’den cevap alınamadığını iddia etti.

NATO’nun yarın Brüksel’de gerçekleştirileceği acil durum toplantısıyla ilgili de konuşan Makdissi, “Bu toplantının amacı durumu sakinleştirmek ve istikrarı sağlamaksa, başarılı olmasını isteriz. Ama eğer amaç saldırganlıksa, bizim de şunu belirtmemiz lazım: Suriye hava sahası, toprakları ve karasuları Suriye ordusu için kutsaldır. Türk hava sahası, toprakları ve karasularının Türk ordusu için kutsal olduğu gibi” dedi.

Türkiye, RF-4E tipi “Phantom” keşif uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğu belirterek, olayla ilgili uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını saklı tuttuğunu açıklamıştı.