Sığınmacı sayısı 100 bini geçti

Sığınmacı sayısı 100 bini geçti
16 Ekim 2012 08:49

Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması için “kritik eşik” olarak belirlediği 100 binlik sığınmacı sayısı dün itibariyle aşıldı.

 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki kamplarda kalan Suriyeli sayısının 100 bin 363’e ulaştığı bildirildi.
Suriye’de 2011’nin nisan ayında başlayan iç karışıklıkların şiddetli çatışmalara dönüşmesi üzerine, can güvenliklerinin tehlikeye düştüğünü öne süren bazı Suriye vatandaşları, sınırı aşıp Türkiye’ye sığınma talebinde bulundu. Başbakanlık AFAD’ın koordinesiyle sınır kentleri Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Osmaniye’de kurulan çadır kentlere yerleştirilen Suriyelilerin sayısı her geçen gün arttı.

 

140 bin kişi gelmek istedi

Davutoğlu, Suriyelilerin sayısının hızla arttığı günlerde yaptığı açıklamada, sığınmacıların sayısının 100 bini bulmasını ‘kritik eşik’ olarak değerlendirdi ve bunun gerçekleşmesi halinde, Suriye sınırında tampon bölgenin gündeme geleceğini söyledi. AFAD’dan yapılan açıklamada 140 bin Suriyelinin Türkiye’ye sığınma talebinde bulunduğu, bunların bazılarının ülkesine kendi isteğiyle geri dönüş yaptığı bildirildi. Suriye’den gelenler için kurulan 13 çadır kent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 konteyner kentte bugün itibariyle 100 bin 363 Suriye vatandaşı bulunduğu açıklandı. Hatay’da 5, Şanlıurfa’da 2, Gaziantep’te 3 ve Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyaman’da 1’er olmak üzere toplam 12 çadır kent ile Kilis’te 12 bin kişilik 1 adet konteyner kent kurulduğu da açıklamada hatırlatıldı. Türkiye’ye pasaportla giren yaklaşık 20 bin Suriyelinin de akrabalarının yanına ya da kiraladıkları evlere yerleştiği bildirildi.

 

10 yaralı geldi

Suriye’nin İdlip kentine bağlı köy ve kasabalarında yaşanan çatışmalarda yaralanan 10 kişi, yakınlarının yardımıyla Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez köyü ile Cilvegözü Sınır Kapısı’na getirildi. Buradan ambulanslarla alınan Suriyeliler, Hatay’daki hastanelere kaldırıldı.