Sembolik basın özgürlüğü

Sembolik basın özgürlüğü
8 Ağustos 2012 08:44

CHP’nin 12. fıkra olarak düzenlenmesini istediği sendikal hak sadece öneri olarak yer aldı.

Uzlaşma Komisyonu’ndan geçen 11 fıkralık ‘basın hürriyeti’ maddesinde, devletin medyada çoğulculuğu sağlayacak tedbirleri alması öngörülüyor…
 
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni Anayasa’nın “Basın hürriyeti” bölümünü tamamladı. 11 fıkradan oluşan maddeyle devletin basın özgürlüğünü sağlaması ve çoğulculuğu sağlayacak tedbirleri alması öngörülüyor. BDP daha önce masadan kalktığı 4. maddeye ‘Tercih ettiği dilde’ ısrarını sürdürdü ve itiraz koydu. CHP’nin 12. fıkra olarak düzenlenmesini istediği sendikal hak ise sadece öneri olarak yer aldı.
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan Uzlaşma komisyonu Basın Özgürlüğü’yle ilgili maddeyi tamamladı. Görüşmelerde CHP, 12 fıkra olarak “Gazetecilik mesleğiyle ilgili düzenlemeler sendikal hak ve özgürlüklerin serbestçe kullanılması, basın özgürlüğünün etkin biçimde gerçekleşmesi ve kamuoyunun serbestçe oluşumu esas alınarak kanunda gösterilir” eklenmesini istedi. Ancak bu maddeye iktidar partisinden itiraz geldi. Bunun üzerine söz alan Atilla Kart, “Bu sendikal hakları vermezsek düzenleme sembolik olmaktan öteye gidemez. Bunun kamusal bir düzenleme olduğunu düşürüyoruz. Bu madde kamuoyunu bilgilendirme noktasında gazetecileri güvence altına alacak ve daha özgür olacaklar. Bunun için ihtiyaç var” dedi. TBMM Başkanı Çiçek, düzenlemenin sendikal hakların görüşülürken ele alınabileceğini söylerken Kart buna itiraz etti, “Sendikal haklar bir boyutudur” dedi. Madde CHP’nin önerisi olarak taslağa girdi.
 
“Savcı yazılsın” itirazı
 
Toplatmayla ilgili yazılan, “Yayınların dağıtımı ancak hakim kararıyla: gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kanun yetkili kıldığı mercinin kararıyla önlenebilir” bölümünde CHP ve BDP, ‘Yetkili merci’ sözü yerine ‘Cumhuriyet savcısı’ yazılması konusunda ısrar etti. Mülki amirlere görev verilmemesini isteyen iki parti bunu itiraz olarak taslağa geçirdi. Yeni maddede yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
 
- Basın hürdür ve demokrasinin vazgeçilmez unsurlarındandır, hiçbir şekilde sansür edilemez.
 
- Devlet basın ve haber alma hür riyetinin kullanılmasını kamuoyunun serbestçe oluşmasını ve medyada çoğulculuğu sağlayacak tedbirleri alır.
 
- Süreli veya süresiz yayın yapmak ve bu amaçla basımevi kurmak, önceden izin alma ve mali teminat yatırma gibi basın hürriyetini engelleyen şartlara bağlanamaz.
 
- Radyo ve televizyon istasyonu ve haber ajansları kurmak ve işletmek (BDP önerisi: Ve tercih ettiği dilde yayın yapmak) serbesttir.
 
- Süreli veya süresiz yayınlara el koyma, özel hayatı açıkça ihlal eden yayınlar dışında yasaktır.