Sarıgül: Yüzde 3 oy farkla kazanacağım

Sarıgül: Yüzde 3 oy farkla kazanacağım
28 Mart 2014 11:13

CHP İstanbul belediye başkan adayı Mustafa Sarıgül seçim maratonunun bitmesine iki gün kala projelerini Milliyet’e anlattı. Kendisine oy veren veya vermeyen herkesin hakkını koruyacağını belirten Sarıgül, yüzde 3 farkla kazanacağından emin olduğunu söylüyor.

 

Yerel seçime iki gün kala CHP’nin İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Mustafa Sarıgül, son röportajlarından birini Milliyet’e verdi. İstanbul’da deprem korkusunu bitireceğini söyleyen Sarıgül’ün projeleri arasında 5 yıl içinde 200 kilometrelik metro ağı yapmak, kentteki öğretmenlere ucuz konut sağlamak, her mahalleye kreş kurmak ve kent müzeleriyle kent parkları oluşturmak var. Seçim maratonunun son düzlüğünde iddiasını koruyan Sarıgül, “Yüzde 3 farkla kazanacağım” diyor.

 

Yerel seçim sürecinin sonuna yaklaştığımız günlerde Türkiye’nin gözü kulağı İstanbul’daki yarışta. CHP’den adaylığı açıklanır açıklanmaz büyük bir kampanya başlatan Mustafa Sarıgül kazanacağından emin. Projelerini Milliyet’e anlatan Sarıgül, “Şehirde kin, nefret, sevgisizlik döneminin bitmesini barış döneminin başlamasını istiyorum. Ben bana oy verenlerin haklarını, hukuklarını koruyacağım ama bana oy vermeyen, Ak Parti’ye oy verenlerin de haklarını, hukuklarını koruyacağım. Benim hiçbir zaman ötekim olmayacak” diye konuşuyor.

 

‘Meydanlar demokrasi ve özgürlüktür’

 

Son günlerdeyiz. Kararsızların karar vereceği noktada son olarak seçmeni ikna etmek için ne söylersiniz? İnsanlar niye sizi tercih etsin?

 

Son haftada benim yurttaşlarımdan ricam oy verirken beş yılda bir demokratik katılımcı haklarını kullandıklarını düşünsünler. Çocukları kendileri mutlu olacak mı? Şehrin stresinden uzaklaşabilecekler mi? Çocukları bu kentte okuyabilecek, iş bulabilecek mi? Evlerinde huzur sağlayabilecekler mi? Şu an İstanbul huzursuz ve yasakçı bir anlayışla yönetiliyor. Barış adına, özgürlük adına her dakika sıkıntı var. Meydanlarını halkına kapatan bir belediye başkanı var. Meydanlar demokrasi, özgürlüktür. Bu noktada ben şehirde kin, nefret, sevgisizlik döneminin bitmesini barış döneminin başlamasını istiyorum. Ötekisi olmayan bir anlayış arzu ediyorum. Ben bana haklarını, hukuklarını koruyacağım ama bana oy vermeyen Ak partiye oy verenlerin de haklarını hukuklarını koruyacağım. Benim hiçbir zaman ötekim olmayacak. Ben 15 yıldan beri Şişli’de görev yapıyorum, daha önce milletvekilliği yaptım. Kolay kolay bir şeyi söz vermem. Ama söz verdiğim zaman kesinlikle yaparım. İstanbul’u demokratik dünyayla buluşturacağıma, Londra’yla Paris’le yarıştıracağıma, 10 milyon turisti 20 milyona çıkaracağıma, katma değer yaratacağıma ve binlerce gence iş imkanı yaratacağıma inanıyorum. Dünyanın birçok noktasından yatırımcıyı İstanbul’a getirip yurttaşlarımızla buluşturacağım ve İstanbul’u huzurlu bir kent yapacağım.

 

‘2 parti yarışıyor’

 

HDP Danışma Kurulu Üyesi, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gambetti, Twitter hesabından ‘Peki kabul, bıçak kemiğe dayandı: HDP Genel Merkez, İstanbul seçimlerinden çekilsin, oyların CHP’ye gitmesi çağrısında bulunsun” dedi. Siz bu düşünceye katılır mısınız?

 

Emek ağırlıklı, alınterini, barışı savunan bütün yurttaşlarımızın bu noktada bizleri tercih edeceği kanısındayım. HDP’nin kurumsal kimliğine bir şey söylemek bana düşmez. Ama bireysel olarak da sayın hocamızın bu görüşlerine çok teşekkür ediyorum. Konu açık. İki parti, CHP ve Ak Parti yarışıyor. Taksim Gezi’nin kapatılmasını istiyorlarsa Ak Parti’ye oy versinler. İstanbul’da yandaşlar bir yere gelsin diyorlarsa Ak Parti’ye oy versinler. Ama gerçekten özgürlükler başlayacaksa herkesin hakkı, hukuku korunacaksa o zaman CHP’ye oy vermesi lazım yurttaşlarımızın. Bu anlamda İstanbul’da sandıkta büyük bir demokratik buluşma sağlanacak diye düşünüyorum.

 

Sandıkların denetimine ilişkin bir hazırlığınız var mı?

 

Çok kaygılıyım. Çünkü hükümdar adil değilse istediğin kadar kanun yap. O nedenle seçim kurulu hakimlerine sesleniyorum, güçlüden yana olmayın, haklıdan yana olun. Bir gün onların hesapları size sorulur. Vicdani kanaatinizle davranın. CHP İstanbul İl Başkanlığımız bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyor.

 

‘Yüzde 3 farkla kazanacağım’

 

Seçim çalışmaları sırasında oldukça yoğun bir tempoda çalıştınız. Yekün çıkardınız mı?

 

Ben tam 6 kilo verdim. Kampanya boyunca 8 bin 700 sokağa girdim, 121 noktada açık hava mitingi yaptım, 186 sivil toplum kuruluşu ve dernekle buluştum, 78 kapalı salon toplantısı yaptım, 3 milyondan fazla kişiyle bire bir temasta bulundum, 260 mahalleyi dolaştım. Ben istiyorum ki seçime bir 15 gün daha olsa. Çünkü daha yeni yeni ısınmaya başladım. Meydanlar da muhteşem noktada.

 

Hep ‘Kazanacağım’ diyorsunuz. Kazanmama ihtimalinizi hiç düşünmüyor musunuz?

 

Kazanacağım, yüzde 3 oy farkla kazanacağım.

 

Sarıgül’ün projeleri

 

* Ulaşım: “Önceliğimiz trafik çilesine kademeli olarak son vermek olacak. İstanbullu evinden işine giderken rahat etmeli. Bir ulaşım ana planı var ama ihtiyacı karşılamıyor. Öncelikle ulaşım ana planını yenileceğiz. Bugüne kadar İstanbul’da yapılan metro 68 kilometredir. Ben iddialıyım, 5 yıl içinde 200 kilometre metro yapacağım. Raylı sistemin toplu ulaşımdaki payını yüzde 50’ye çıkaracağım. Havaray gibi yenilikçi teknolojilerden yararlanacağız. Büyük transfer merkezleri kuracağız. “Park et devam et” uygulamasını teşvik edeceğiz. Yükleme-boşaltmanın gece saatlerine alınması, köprü geçişlerinde ve otopark ücretlerinde saatlere göre ücretlendirme, sabah erken saatlerde ücretsiz toplu ulaşım gibi uygulamalarla hizmet kalitesini yükselteceğiz.”

 

* Deprem: “İstanbul’da deprem korkusu kalmayacak. Üniversitelerimizle konuşuyoruz, zemin etüdü çalışmaları yapıyoruz. Zeytinburnu, Avcılar ve Ataköy gibi 5-6 noktada zemin zayıf. Önce buralardan başlayarak yenileme çalışması yapacağız. İlk önce okullarımızı dayanıklı hale getireceğiz. Gerekiyorsa yıkıp yeniden yapacağız. Konutlar için de güçlendirme yapacağız. Ekonomik durumu iyi olmayan yurttaşlarımıza fon sağlayacağız, ekonomik durumu iyi değil diye yurttaşımızın korunmasız evlerde oturmalarına izin vermeyeceğiz.”

 

* Su: “Su havzaları giderek tahrip oluyor. Planlanan yeni barajlar hızla tamamlanacak. Suyun tasarruflu kullanılması özendirilecek. Deniz suyunu arıtarak kullanım suyu elde edilmesi için gerekli etütlere hızla başlayacağız. Tuzlu sulardan kullanma ve içme suyu elde edilmesini sağlayacak tesisleri kuracağız. Musluklardan akan su güvenle içilebilecek.”

 

* Öğretmenlere konut: “Her ilçeye bir öğretmenevi, öğretmenlerimize ucuz konut ve ücretsiz ulaşım hedefimiz var. Uygun arsalar ve kredi imkanları temin edilerek öğretmenlerimizin konut edinmelerini sağlayacağız.”

 

* Yaşanabilir kent: “Mahallelerde kadınlar, emekliler, gençler ve engellilerin bir arada olabileceği, dostluk ve komşuluk ilişkilerinin gelişeceği yaşam merkezleri kuracağız. Burada emeklilerimiz için kurslar, kadınlarımız için spor merkezleri olacak. Özellikle ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin faydalanabileceği mahalle kreşleri kuracağız. Öğrenciler için ise okul saatleri sonrasında yararlanabilecekleri etüt evleri oluşturulacak. Her ilçede sağlık merkezleri kurulacak. Evde bakım ve yaşlı bakımı hizmetlerini yaygınlaştıracağız. 39 ilçemize 30 organik tarım pazarı kuracağız.”

 

* Kent parkları: “İstanbul’un iki yakasına iki büyük kent parkı kuracağız. Anadolu yakasında İçerenköy’deki hal taşınacak, buradaki alan kent parkına dönüştürülecek. Avrupa yakasında ise 4. Levent ile Maslak arasında yer alan Golf Kulübü arazisini kent parkı olarak düzenleyeceğiz. Yeşilköy Havalimanı da devre dışı kalması durumunda kesinlikle imara açılmayacak ve kent parkı olacak. Kesintisiz yaya ve bisiklet yollarını yaygınlaştıracağız. İlk olarak Eminönü-Harbiye için bir mimari proje yarışması yapacağız ve bu koridoru dünyaya örnek gösterilecek bir yaya yolu haline getireceğiz.”

 

* Marka caddeler, kent müzeleri: “Şişli’de belediye başkanlığım döneminde Abdi İpekçi Caddesi bir marka caddeye dönüştü. İstanbul’un 39 ilçesinde de birer marka cadde oluşturacağız. Taksim’de şu an atıl durumda olan Atatürk Kültür Merkezi yeniden İstanbul’a kazandırılacak. Kadıköy’e bir su kenarı yapısı olarak opera binası, Tepebaşı’na ise konser salonu yapacağız. 2 yakaya da birer kent müzesi kurmak istiyoruz. Anadolu yakasında Haydarpaşa Garı, Avrupa yakasında ise Sirkeci Garı kent müzesi olacak.”