Saray ve YSK top çeviriyor

Saray ve YSK top çeviriyor
18 Mayıs 2015 11:09

Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan’ın tarafsızlığına aykırı olarak seçim sürecine müdahil olmasıyla ilgili Cumhuriyet’in sorusuna ilginç bir yanıt verdi: Bu hususlar YSK’nin yetki alanında.

 

 

Cumhurbaşkanlığı, 7 Haziran seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın devletin parasıyla meydanlara inip muhalefeti eleştirmesi, iktidar partisi lehine konuşmalar yapmasına ilişkin Cumhuriyet’in bilgi edinme talebine yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığı, “Dilekçenizde belirtmiş olduğunuz hususlar Yüksek Seçim Kurulu’nun yetki alanına girmekle beraber, Cumhurbaşkanlığınca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır” dedi. Oysa Saray’ın topu attığı YSK; HDP ve CHP’nin Erdoğan’ın seçime müdahale ettiği yönündeki şikayetlerini, “YSK’nin Cumhurbaşkanının faaliyetlerini denetleme yetkimiz bulunmamaktadır” gerekçesiyle reddetmişti.

 

Anayasaya göre tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 7 Haziran genel seçimi öncesi birçok ilde açılış törenleri adı altında miting yaptı.

 

Muhalefete eleştiri

 

Bu mitinglerde halka hitap eden Erdoğan, özellikle muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP’nin seçim vaatlerini eleştirdi. Bu açıklamalar televizyonlardan da canlı olarak yayımlandı. Hatta Erdoğan, muhalefetin eleştirilerine “Devletin parasıyla (meydanlara) çıkıyorum. Bu benim hakkım. Yasal hakkım. Yüzde 52’nin oyuyla buraya geldim. Sen de adaydın sen yüzde 52 alsaydın ben de sana saygı duyardım” şeklinde yanıt verdi.

 

YSK: Karışamayız

 

CHP ve HDP; bu süreçte Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı sıfatını kullanarak iktidar partisi AKP lehine propanganda yaptığı gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. Erdoğan’ın AKP’nin vaatlerini övdüğü, muhalefeti eleştirdiği anlatılan dilekçelerde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tarafsızlığına aykırı davrandığı belirtilerek gereğinin yapılması istendi. YSK; CHP’nin başvurusunu 29 Mart’ta, HDP’nin iki dilekçesini ise 5 Mayıs ve 6 Mayıs tarihli kararlarıyla reddetti. Yüksek Seçim Kurulu; kararlarında, “Yüksek Seçim Kurulunun Cumhurbaşkanının faaliyetlerini denetleme yetkisi bulunmamaktadır” gerekçesini gösterdi.

 

Saray’a soru

 

Bu süreçte Cumhuriyet muhabiri, Cumhurbaşkanlığı’na bilgi edinme başvurusunda bulunarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın devlet imkanlarını kullanarak meydanlarda konuşması ve muhalefeti eleştirmesinin tarafsızlığına aykırı olup olmadığı ve seçimlere yönelik bir müdahale niteliği taşıyıp taşımadığını sordu.

 

Yetki alanı değil

 

Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Cumhuriyet’in bilgi edinme talebine 13 Mayıs’ta yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığı’nın gönderdiği yanıtta “4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında elektronik posta yoluyla ilettiğiniz dilekçeniz alınmıştır. Dilekçenizde belirtmiş olduğunuz hususlar Yüksek Seçim Kurulu’nun yetki alanına girmekle beraber, Cumhurbaşkanlığınca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır” denildi.

 

 

Kaynak: Alican Uludağ / Cumhuriyet