Rusya’nın ‘dost olmayan ülkeler listesi’ ekonomiye nasıl yansıyacak?

Rusya’nın ‘dost olmayan ülkeler listesi’ ekonomiye nasıl yansıyacak?
11 Mart 2022 14:37

Rusya, dost olmayan ülkeler listesi hazırlayarak bu ülkelere olan borçlarını Rus Rublesi ile ödeme kararı aldı. Hükümetin onay verdiği dost olmayan ülkeler listesinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Büyük Britanya da yer alıyor. Listede yer alan diğer ülkeler şu şekilde: Avustralya, Arnavutluk, Cebelitarık, Miknonezya, İzlanda, Kanada, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, Singapur, Tayvan, Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Japonya, Kuzey Makedonya, Monako, San Marino, Liechtenstein.

 

 

 

Rusya, kararnameyle birlikte temerrütleri önlemeyi amaçlıyor. Kararname kapsamında, Rus şirketlerinin yabancı alacaklılara ruble ile ödeme yapmasına izin verilecek.

Rusya’nın borçlarını ruble ile ödeme kararını değerlendiren Ekonomist Uğur Civelek “Bu Batı için büyük tehdit. Enflasyon kalıcı hale gelir. Batı’da çözülmeler meydana gelir. Türkiye için enflasyon kalıcılaşacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

BATI’NIN HASSAS BÖLGESİ

 

 

Batı’nın yaptırımlarına karşılık Rusya’nın kendi kozlarını oynadığını aktaran Civelek şöyle konuştu: “Rusya’nın Batı’nın yaptırımlarına bakarak geri adım atmasını beklemek zaten yanlış olurdu. Rusya’nın bu adımını ana hamlelerden biri olarak değerlendirebiliriz. Bunu geri çekmesi de pek mümkün değil. Batı Rusya’yı tahvil piyasasının dışına ittirip hareketini kısıtlamaya çalıştı. Rusya da şimdi Batı’nın hassas bölgelerine vuruyor.”

Civelek, Rusya’nın hamlelerin ekonomiye yansımasına yönelik ise şu görüşleri paylaştı: “Hububat ve enerji fiyatları uçuyor. Dünyada enflasyon kalıcı hale geliyor. Bu enflasyon oyunu değiştiriyor ve kredileri batık hale sürüklüyor. Rusya’nın hamlesi alacaklıların zararını katlayacak. Batı’nın sistemi kırılganlaşmaya başlıyorsa batı çözülmeye başlar. Sonrasında işsizlik, enflasyon toplumsal hareketler olur. Fransa’daki sarı yelekliler gibi toplumsal hareketler iktidarları değiştirir. Bu noktada da Amerika tek başına hiçbir şey yapamaz.”

 

 

NEBATİ İSTİFA ETMELİ

 

 

Krizin Türkiye’ye yansımalarına ilişkin de görüşlerini paylaşan Civelek Kur Korumalı Mevduat uygulamasının ekonomi yönetiminin elinde patladığını söyledi. Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati’nin istifa etmesi gerektiğini söyleyen Civelek şöyle konuştu: “5 yıldır uygulanan ekonomik plan yanlış çıktı. Son olarak uyguladıkları Kur Korumalı Mevduat ile dövizi yıl sonuna kadar sabit tutmayı ve enflasyonu kontrol altına almayı bekliyorlardı. Bunu yapamadılar. Son iki aylık cari açık 10 milyar doları buldu. Anormalleşmeye başladı her şey. Nebati’nin istifa etmesi lazım.”