Retina Dekolmanı Nedir?

Retina Dekolmanı Nedir?
29 Temmuz 2021 15:22

Retina dekolmanı, retina tabakasının altındaki tabakadan ayrılmasıyla meydana gelen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Retinada oluşan yırtık veya deliği baz alarak kendine yuva belirleyen sıvı, yırtıktan içeri doğru sızmaya başladığında retina dekolmanı oluşur. Kişiye görme kaybı yaşattığı için gözlerde yaşanan bu rahatsızlık oldukça ciddi bir sorundur.

 

 

Gözler vücudumuzun en hassas bölgesi olduğu için gözümüzde oluşan herhangi bir acı bile gözlerimizdeki sinirleri yıpratarak çeşitli sorunları beraberinde getirir. Tamamen retina ile ilgili olan bu hastalık tedavi süreci içerisinde oldukça tehlike arz eder.

 

Retina Dekolmanı Oluşum Süreci

 

Retina dekolmanı, gözün içinde vitreus jeli ile yakın halde bulunur. Vitreus jelinin kıvamını kaybederse göz içinde çeşitli rahatsızlar meydana getirir. Retinayla temas halinde olduktan sonra yavaş yavaş yüzeyden ayrılmaya baslar. Daha sonrasında retinanın yırtılması meydana geldiğinde vitreus jeli bu yırtık bölümden içeriye girdiğinde retina dekolmanının oluşum süreci başlar.

 

Retina dekolmanındaki hastalığın oluşması, bazı zamanlarda gözün derecesinden etkilenebilir. Miyop derecesi yüksek olan sağlıksız bir göz içinde zamanla retina dekolmanı oluşmaya başlar.

 

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

 

Retina dekolmanı belirtilerinde; gözün görüş mesafenin azalması, gözlerde bulanıklık, kişi ve nesne seçememe, göz önünde siyah-gri renk inmesi, retinada ışık çakmaları gibi belirtiler ortaya çıkar. Özellikle retinaya sıvı dolduğunda hasta bunu gözlerinin önüne bir perde iniyormuş gibi tarif ederek tanı konulmasına yardımcı olacaktır.

 

Genellikle retina içerisinde oluşan flaş patlamaları olarak tarif edilen ışıklar, retina dekolmanı belirtileri arasında oldukça dikkat çekiyor. Herhangi bir nesneyi siyah bir şekilde görmek ve aniden gözünün önünden bir şey geçiyormuş hissiyatı da belirtileri tetikliyor.

 

Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Gelişir?

Sarı nokta hastalığının gelişim sürecini incelediğimizde gözde yer alan sarı nokta kısmının görme yetisini kaybetmesi ile hastalığın başladığını varsayabiliriz. Sarı nokta hastalığı gelişim süreci içerisinde ilk zamanlar hasta sadece gözlerde bulanıklık sorunu yaşar.

 

Ancak ilerleyen dönemlerde ciddi görme kaybı ile karşılaşılması kaçınılmazdır. Sarı nokta hastalığı gelişim süreci içerisinde retina tabakasının günden güne zedelenmesi de sarı nokta hastalığı gibi göz sorunlarını beraberinde getirebilir.

 

Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?

Genellikle kalıtımsal bir göz hastalığı olarak ortaya çıksa da sarı nokta hastalığı, yaşlı kategoride daha fazla görülür. 55 yaş üzeri bireylerde, dengesiz ve düzensiz beslenenlerde, mevcut göz rahatsızlığı olanlarda ve sağlığa zararlı ürün tüketen bireylerde ortaya çıkıyor.

 

Tüm bu nedenler sonucunda ortaya çıkan sarı nokta hastalığı için kesin bir neden belirtilmez.

 

Sarı Nokta Hastalığı Neden Olur?

 

Mevcut göz rahatsızlığı bulunan ve 55 yaş üstü kişilerde ortaya çıkmasıyla yaşlı insanların sarı nokta hastalığı için risk altında olması durumu vardır. Sarı nokta olarak bilinen makula dejenerasyonu, retina tabakası altında yer alan makulanın bozulması sonucunda ortaya çıkar.

 

Vitrektomi Ameliyatının Amacı Nedir?

 

Retina yırtığı tedavisi, göz rahatsızlıklarının tedavisi, göz içine yabancı bir cisim girdiğinde müdahale yapılması için, göz arkasındaki boşlukta oluşan kanamaların temizlenmesi için vitrektomi yapılır.

 

Vitrektomi ile birçok göz hastalığı tedavi edilebilir ve rahatlıkla gözlerin içinde bulunan tabakalardaki sorun giderilebilir. Basit göz tedavi yöntemlerinin sonuç vermediği durumlarda vitrektomi ameliyatı yapılır.

 

Vitrektomi Hangi Göz Hastalıklarında Tercih Edilir?

 

Vitrektomi yapılması için mevcut göz rahatsızlığının basit göz tedavi cihazları ile tedavi edilememiş olması gerekir.

 

Ciddi bir göz hastalığında vitrektomi tedavisine başvurulduğu için vitreus, göz kanamaları, göz merceği ve retina hastalıkları için tercih edilir.

 

Sarı nokta hastalığı, Makular pucke (görme merkezinde kırışıklık), retina dekolmanı, makula deliği, diyabetik retinopati gibi göz hastalıklarında vitrektomi tercih edilir.