RESMİ DEĞİL ÖZEL GÖRÜŞME

RESMİ DEĞİL ÖZEL GÖRÜŞME
17 Eylül 2011 11:27

Kılıçdaroğlu, MİT-PKK görüşmesi ve Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendirdi:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı’yken PKK yöneticileri ile yurtdışında yaptığı görüşmenin, devlet görüşmesi sayılamayacağını belirterek, “Fidan Başbakan’ın özel temsilcisi olarak katılıyor o görüşmeye. O yüzden resmi değil özel bir görüşmedir. O görüşme bir devlet görüşmesi olsa, oradaki devlet adamı CHP’yi ve MHP’yi PKK yöneticilerine şikâyet edemezdi” dedi. Fidan ile CHP Genel Merkezi’nde baş başa bir görüşme yaptığını da ilk kez Cumhuriyet’e açıklayan Kılıçdaroğlu, kendisine PKK ile yürütülen müzakerelerden hiç bahsedilmediğini bildirdi. 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın halkı kandırdığını belirten Kılıçdaroğlu, “Başbakan seçim sürecinde PKK’yi kullanmıştır. O görüşmeden bu yana onlarca vatandaşımızı teröre kurban ettik. Başbakan çıkıp halktan özür dilemelidir” dedi.

Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili Cumhuriyet’e şu değerlendirmelerde bulundu:

Bu devlet görüşmesi değil: Başbakan halkı aldatıyor, ‘İmralı’ya gidip görüşme yaparlar’ diyor. Abdullah Öcalan ile İmralı’da görüşme yapıldığını herkes biliyor. CHP olarak biz de teröre son verecekse bundan yanayız. Ama Oslo’da yapılan çok farklı. Bu MİT ile PKK arasında yapılan bir devlet görüşmesi değil. Müthiş bir çarpıtma var. Görüşme Başbakanlık ile, Başbakan’ın özel temsilcisi ile PKK arasında yapılan bir görüşmedir. Görüşme PKK ile Başbakanlık arasında oluyor ve Başbakan’ın özel talimatıyla oluyor. Başbakan ‘hükümet görüşmedi’ diyor ya, bal gibi de hükümetin görüşmesidir bu. Çünkü burada devletin görevlisi değil, Başbakan’ın özel temsilcisi var. Yanında bir MİT görevlisi vardı. Olay bu.

Başbakan sınır birliklerini anlattı: Başbakan da heyetiyle görüştü bizimle. Ama bilinenleri, terörle mücadeleyi anlattı. Asker ne istiyorsa veriyoruz ama önlenmiyor dedi. Bundan hiç bahsetmedi. Madem devlet görüşmesi yapıyorsun neden ana muhalefet partisini bilgilendirme ihtiyacı hissetmedin? Görüşmelerin devlet görüşmesi olmadığını bunlar da gösteriyor.

Devletin adamı CHP’yi şikâyet etmez: Görüşmede Fidan CHP’yi, MHP’yi şikâyet ediyor. Kime? PKK yöneticilerine. Gerçekten devlet görüşmesi olsa, devletin adamı muhalefeti şikâyet edebilir mi? Siyasetle ilgili yorum yapabilir mi? Hayır. Şimdi ‘Fidan’ı yedirmem’ diyor. Fidan’ın kabahati yok ki. Tüm sorumluluk onu özel temsilci olarak oraya gönderen Başbakan’dadır.

Dolmabahçe’nin başka versiyonu: İş öyle bir noktaya gitmiş ki, iş artık kamu görevlilerinin PKK’nin iki kanadı arasında kuryelik yapmasına kadar varmış. Oslo’dan aldığı mektubu İmralı’ya götürüyorlar. Bu görüşme özel bir görüşmedir. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile yapılan Dolmabahçe görüşmesinin bir başka versiyonudur.

Terörün faturasını kim ödeyecek: Bu görüşmelerin 2009 sonu, 2010 başında yapıldığı anlaşılıyor. Ama sonuç yok. O günden bu yana terör saldırılarında onlarca insan öldü. Başbakan’ın çıkıp Türk halkına bu görüşme sonrasında ortaya çıkan terör bilançosunun hesabını vermesi lazım.

 

UTKU ÇAKIRÖZER/Cumhuriyet