Rektör üniversiteyi aile şirketine çevirmiş!

Rektör üniversiteyi aile şirketine çevirmiş!
17 Eylül 2014 13:10

İstanbul Üniversitesi Rektörünün Üniversiteyi akrabalarıyla birlikte yönettiği ortaya çıktı. Rektör Söylet, üniversitenin kantinini yeğenine, otoparkın sorumluluğunu da eniştesine verdi.

 

 

İstanbul Üniversitesi, yeni eğitim yılına bir dizi yolsuzluk skandalıyla giriyor. İddialara göre, rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, göreve başladığı 2009 yılından itibaren üniversitenin kilit birimlerine yakınları ve akrabalarını yerleştirdi. Yeğenini kantin koardinatörü yapan Söylet, eniştesini otoparkın sorumluluğuna getirdi.

 

 

ÇALIŞANLAR ORTAYA ÇIKARDI

 

 

Üniversitede yıllardır görev yapan bir grup akademisyen ve bazı çalışanların ortaya çıkardığı skandala göre, Rektör Söylet, bizzat yönlendirdiği bu yapılanma sayesinde üniversitenin kaynaklarını ve bütçesini milyonlarca lira zarara uğrattı. Üniversite bünyesindeki kantin ve otopark gelirleri üzerinden de haksız kazanç sağlamakla suçlanılan Söylet’in bu iddialara ne cevap vereceği merak konusu…

 
İşte Yunus Söylet ve İstanbul Üniversitesi’nde kurduğu söylenen yolsuzluk çarkı hakkındaki vahim iddialar:

 

 

YEĞENİNİ KANTİN KOORDİNATÖRÜ YAPMIŞ

 

 

– Yunus Söylet, göreve geldikten kısa bir süre sonra yönetim kademesinde radikal değişikliklere gitti. İddialara göre, Söylet’in ilk icraatlarından biri eşinin yeğeni B.U.’yu Kantinler Koordinatörü yapmak oldu. Yeğen U., üniversitede kadrolu olmadığı için mecburen taşeron statüsünde göreve başladı ancak bu yasalara aykırı bir durum…

 
Üniversite bünyesinde toplam 47 kantin olduğu ve bunların her birinin günlük 20-30 bin TL ciro yaptıkları gözönüne alındığında buradaki yolsuzluğun meblağının yüzbinlerce lirayı bulduğu belirtiliyor.

 
– Söylet, bir diğer yeğeni (B.’nin kardeşi) S.U.’yu da yine taşeron olarak Çapa Bölgesi’nin Amirliğine getirdi.

 

 

ENİŞTESİ OTOPARK SORUMLUSU

 

 

– Rektör Söylet, üniversite bünyesindeki otoparkların sorumluluğuna ise bir başka yakınını, eniştesi S.Y.’yi getirdi. O da kadrolu olmadığı için yine usulsüz taşeron yöntemi kullanıldı!

 
– Üniversiteye bağlı Cerrahpaşa ile Çapa’da son derece yoğun sirkülasyonlu iki otopark var ve bunların günlük en az 10-11 bin TL geliri bulunuyor. Enişte S.Y.’nin, göreve başladıktan sonra çift nüshalı makbuzdan tek nüshalı makbuza geçtiği yani müşterilere verilen makbuzun bir kopyası daha olmadığı için gelirin tutarını kontrol etmek imkansızlaştığı aktarılıyor.

 

 

TOKAT REŞADİYE MODELİ!

 

 

– Rektör Söylet’in, bir yandan yeğenleri ve eniştesi üzerinden üniversitenin en önemli gelir kapılarını usulsüz olarak kendi kontrolüne aldığı vurgulanırken, Sosyal Tesisler’in yönetimine getirdiği yardımcısı Ş.S.K. ve A.Y. üzerinden ayrı bir yapılanmaya daha gittiği iddia ediliyor. Bu ikilinin altında Sosyal Tesisler Müdürü olarak görev yapan Cengiz Örün’le ilgili bir ayrıntı dikkat çekici…

 
– Anlatılanlara göre, Cengiz Örün’ün koordine ettiği yapının tüm kilit personeli Ö.’nün memleketi olan Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Keçiköy ve Nebişıh’tan seçildi.

 
– Örün, Satın Alma Müdürü A.A. ve yine taşeron olarak görev yapan Muhasebe Müdürü M.Ç. üzerinden tüm ihale, hizmet alımı ve satın almaları etkilemeye başladı. Örneğin Üniversitenin Enez’deki tesislerinin çimlendirme ve masa alımı gibi ihalelerini abisi Tuncay Örün’ün şirketine kazandırdı. Benzer şekilde A.A.’nın abisine ait ALBAN Dış Ticaret ünvanlı şirket de birçok kritik ihaleyi kazandı.

 

 

İHALELER HEP AYNI ŞİRKETE

 

 

– Üniversitenin tüm temizlik ve güvenlik ihaleleri, yıllardır Cengiz Örün’ün hemşehrisi olan Reşadiyeli C.S.’nin şirketi Seven İnşaat ve Temizlik’e kazandırılıyor.

 
– Üniversitedeki personelin bağlı olduğu Tez-Koop-İş’in Şube Başkanı S.K.’nın da bu yapıyla paralel hareket eden bir başka Reşadiyeli olduğu yine iddialar arasında.

 

 

Kaynak: Aydınlık / Mustafa Gürbüz