Patates ve şifası

Patates ve şifası
16 Şubat 2013 01:10

Yazımızın konusu; patates kullanma kültürü ve şifası…


Numan ALADAĞ H&H YORUM

Yıl 1997  Ekim,  Austuralia-Queensland-Gympie şehri…
Gympie de patates üretimi katma değerin önde gelen tarımsal ürünlerindendir. Ayrıca tüketim ve halk hekimliğinde kullanımı da yaygındır.
 
     
Gympie’de ikamet eden ve babası Çanakkale de savaşmış 81 yaşında ki çiftçi, James Monthy (Anzak) babasından kendisine miras kalan Türk kültürü münasebetiyle, Türklere karşı fanatikçe sevgi ve ilgi duyuyor. Sn. Monthy ile yaptığım patatesin halk hekimliğinde pratikçe kulanımı konusunda ki, sohbetin notlarını siz saygıdeğer okuyucularımızla paylaşıyorum.


    
Tükettiğiniz patatesin geni ile oynanmamış olması gerekir. Daha fazla gelir elde edeyim düşüncesi ile hareket ederek, GDO’lu ürün yetiştiriliyor. GDO’lu ürün üretenler, normal tohuma göre daha fazla gelir elde etmektedirler. Uluslararası tohum tekelcileri insanların sağlığını hiçe sayarak bu faaliyetlerine devam etmektedirler.

Sn. Monthy’in GDO ile ilgili bakın ne diyor? ”GDO’lu patates tüketerek çeşitli hastalıklara neden olan insaların günahını, elde ettikleri kazanç ile ödeyebilecekler mi? Bu kazancın, bile bile GDO’lu ürün üretenlerin ileride yüz kat daha fazla cebinden çıkacağının bilincinde olmalıdırlar. Bu cezayı, hiç şüphe yok ki, ALLAH onlara verecektir”.
 
   
Patatesin Faydaları:

   
Şişmanlar ve şeker hastaları için geni ile oynanmamış patates tüketimi iyi bir gıdadır. Şeker hastaları ekmek yerine geni ile oynanmamış patates yiyebilirler.

Patatesin içerdiği potasyum maddesinin zayi olmaması için, patateslerin külde pişirilmesi daha faydalıdır. Suda haşlandığında potasyum ve diğer faydalı tuzları suya geçer ve kaybolur. Şeker hastaları için yarısı buğday unu, yarısı da patates karışımlı ekmek yapıp tüketmek daha faydalıdır. Şeker hastaları, aç karnına taze sıkılmış iki yemek kaşığı patates suyu içerse, kanda şeker seviyesi düşer.
   
Dikkat! Patates suyunun etkinliği insanların tabiatına göre değişebilir.
 
    
Mide ve 12 parmak ülserinde ve mide de asit fazlalığında, inatçı ishallerde, bir  iki yemek kaşığı patates suyu aç karnına içilir. Bu suyun kokusundan hoşlanılmayabilir ve içimi zordur. Bu zorluğu aşabilmeniz için, iradenizi kuvvetlendirin ve ayrıca taze sıkılmış mevsimsel meyve suyu ile içerseniz daha faydalı olur. Bu su karaciğer şişkinliğini de giderir; safra taşını zamanla döker. Bu tedaviye 21 gün devam edip, 7 gün ara verip, yeniden başlayıp dört seans devam edilirse daha faydalı olduğuna hayret edeceksiniz.


   
     
Yaşlılıkta patates yemeğinin ve püresinin hazmı zorlaşır. Çocuklar veya yetişkinler midelerine sert bir şey kaçtığında, hemen patates püresi yemelidirler. Böylece yutulan şey zarar vermeden çıkar.
     
Göz kapağı şişmesinde: İnce patates dilimleri gazlı bez içerisinde göz üzerine konmalı ve 15-20 dakika tutulur. Bu işleme 4-5 gün devam edilir.
      
Ezilmiş patates Zeytinyağı ile yoğurup krem haline getirilip, yanık, tuzlu balgam, hemoroit (Basur) ve diğer ağrıyan yerlere lapa şeklinde sarılırsa, kısa sürede ağrıyı azaltır.
      
Bay ve bayanlarda el güzelliğini ve beyazlığını muhafaza etmek için, pahalı kozmetik ürünlerini kullanmaya gerek yok, süt ve doğal gül suyu ilave edilmiş patates püresi, ellere eldiven gibi geceleri sarılarak yatılır. Bu işleme 10-14 gün devam edilir.


      
Halıların rengini tazelemek ve parlatmak için: bir kilo patates iki litre suda en az bir saat kaynatılıp süzülür. Önce süpürülmüş ve temizlenmiş halılar, hazırladığınız suya fırçayı batırıp, iyice fırçalanmalıdır ve halının rengine ve  parlaklığına hayret edeceksiniz.


 
    
Patates nişasta bakımından zengin olduğu için kaçınılması gerektiği sanılmaktadır, tam tersine modern tıp tarafından, bugün temel besin ile vücut zenginleştirme de yardımcı olarak patates tüketerek sağlıklı olmamız öneriliyor.  Patates solunum sistemi, kalp-damar ve kanser türlerinin tedavisine karşı yardımcı fitokimyasallar (Bitki kaynaklı kimyasallar) bakımından zengindir. YÜksek kan basıncı olanlar bol miktarda patates tüketmeleri faydalıdır. Patates  B6 vitamini içermesi münasebetiyle, vücut hücrelerinin yapı tamiri için bulunmaz bir veliniymettir.  B6 vitamini hücre onarımına neden olan kimyasal reaksiyonlara vücut içinde enzimlerin üretimine yol açar.
 
1- Hazımsızlık ve gerginlikten kaynaklanan yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir.
2- Yüksek oranda lif içermesi sayesinde, insülin işleyişinin iyileşmesi ve kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir.
3- İçerdiği lif sayesinde, kolestrol ve trigliserit düşürmesine etkilidir.
4- Patates, insülin duyarlılığını ve glikoz tolerans geliştirmek için yardımcı nişasta içerir.
5- İçerdiği C vitamini sayesinde, cilt için yararlı olan önemli miktarda B kompleks, fosfor, magnezyum, çinko ve potasyum içerir. Özellikle dirsek etrafında , cilt yumuşatıcı, sivilce leke yanık tedavisi için etkilidir.
 
   
DİKKAT  DİKKAT!
Tükettiğiniz patates’in geni ile oynanmamış olması gerekir. Tükettiğiniz gıdaların GDO’lu olup olmadığını ilgili kurumlara baş vurarak öğreniniz.
Patates’in faydalı maddeleri kabuğu civarındadır, bıçakla soyulmamalıdır, kül veya buharda pişirdikten sonra kabuğu soyulmalıdır.
 
   
Yan etkileri:
   
Patatesi ağızda iyice çiyneyip tükürükle karıştırılmalıdır. Aksi halde hem hazmı zorlaştırır ve hem de bğırsaklarda gaz yapar. Patatesi mutlaka soğan veya salata ile tüketin.
 
   
Şifa Duası:
   
Hz. Muhammed (S.A.V) aile efradında birisi hastalandığı zaman sağ eli ile hastanın elini tutarak şöyle dua edrdi:
   
”Allahümme rabben nasi ezhibil be’se eşfi enteş şafi la şifae illa şifaüke şifaen la yuğadiru sekamen”
    
MANASI: ”ALLAH’ım! Sen bütün insanların rabbisin. Bunun ızdırabını gider. Şifayı veren sensin. Senden başka şifa veren yoktur. Bu hastaya hiçbir ağrı ve sızı bırakmayacak şekilde şifa ver”
 
    
Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini, bencil, anlık düşünce ve tembellik ile karşılaştırmayan kullarından eylesin dileklerimizle, ALLAH’ın şifa-i şerifi ve bereketi üzerinize olsun.
 
    
Vatan şehitlerini, T.C.’nin kurucusu M.K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.
 
     Kaynakça:
     Dua: Dualarımız Hacı Mustafa Tombalak Nisan 1990 Trakya yağ san. Aş.   
     Numan Aladağ’ın, yurtdışı tarımsal araştırma ve kaynak kişilerle sohbet notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun