Özel okul öğretmenleri isyanda: Bıktık artık yeter

Özel okul öğretmenleri isyanda: Bıktık artık yeter
28 Ağustos 2022 10:48

Asgari ücretin altında çalışan ve özlük hakları olmayan özel okul öğretmenleri Ankara’da buluşacak. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’ndan Fındık, özel okullarda çalışan eğitimcilere dair kapsamlı yasa istiyor.

 

Fotoğraf: Evrensel

 

Özel okullarda yıllardır düşük ücretle ve güvencesiz bir şekilde çalışan öğretmenler, sokağa çıkıyor. Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla özel okul öğretmenleri, “Artık yeter” diyerek Ankara’da 30 Ağustos’ta bir araya geliyor. Öğretmenler, 2014 yılında son verilen taban maaş uygulamasının tekrar yürürlüğe girmesini istiyor.

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Fındık, özel okullardaki sorunun özellikle son 10 yılda daha güçlü bir şekilde ortaya çıktığını söyledi. Fındık, “Özel okullar tamamen patronların inisiyatifine terk edilmiş durumda. Öğretmenler bir grup patronun insafına bırakıldı ve bizim öncelikle buna karşı bir tavrımız var. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan denetim ve liyakatli bir yaklaşım istiyoruz” dedi.

 

 

2014 yılında özel okullar yönetmeliğinden kaldırılan taban maaş maddesine vurgu yapan Fındık, “8 yıl önce özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler devlette çalışan meslektaşlarından daha az maaş alamazdı. Biz bu maddenin yönetmeliğe geri getirilmesini istiyoruz. Eğitim keyfe keder bırakılacak bir şey değil. Bu alanda çalışan öğretmenler kendini öğretmen gibi hissetmeli. On binlerce eğitim emekçisi asgari ücret hatta asgari ücretin altında yoğun mobbing ve mesaiyle çalışıyor. Bu alana dair kapsamlı bir meslek yasası istiyoruz” diye konuştu.

Bakanlık ve patronlar arasından danışıklı bir dövüş olduğunu belirten Fındık, şunları dile getirdi: “Türkiye’nin dört bir yanında öğretmenler maaşını alamıyor. Birçok hakkından mahrum kalan öğretmen var. 5 aydır maaş alamayan öğretmenler var. Tüm buralar eğitim kurumu ve gelecek nesilleri yetiştiriyor. Bu mücadele sadece öğretmen özlük hakkı için değil. Asıl olarak öğretmenlerin hakları için mücadele ediyoruz tabi ancak ülkenin geleceği mücadelesidir aynı zamanda. Bu mücadeleyi ülkenin geleceği için sürdürüyoruz. Okulların patronların insaflarına bu şekilde terk edilmesi aynı zamanda ülkenin geleceğine de bir dinamittir.”