Nüfusta “ölü” göründüğü için kızını okula yazdıramadı

Nüfusta “ölü” göründüğü için kızını okula yazdıramadı
7 Eylül 2013 09:55

Adana’da nüfus kayıtlarında ‘5 yaşında öldü’ görünen 27 yaşındaki İlknur Akar, resmi nikahsız evliliğinden doğan kızı 6 yaşındaki Gülay’ı her ikisinin de kimliği olmadığı için okula kaydettiremedi.

 

Anne ve babası erken yaşta evlendiği için doğduğunda dedesinin çocuğu olarak nüfus kaydı yapılan İlknur, 10 yıl önce çalışmak için Sakarya’dan geldiği Adana’da 41 yaşındaki Reşit Cabbar Ilgaz’la evlendi. Nikah işlemleri için nüfus müdürlüğüne gittiğinde, “İlknur Akar, 1991’de 5 yaşında iken eceli ile ölmüş, nüfustan kaydı düşürülmüş” denildi. İlknur Akar, kimliği olmadığı için Reşit Cabbar Ilgaz ile resmi nikah yaptıramadı. Dünyaya getirdiği kızı Gülay’ı da başkasının nüfusuna kaydettirmek istemeyen İlknur Akar, ona da kimlik çıkartmadı.

 

Hiç okula gitmeyen İlknur Akar, okul çağına gelen minik Gülay’ın kendisiyle aynı kaderi yaşamaması için Fevzipaşa Mahallesi’ndeki Şehit Erhan Taştimur İlkokulu’na götürdü. Ancak kimliği olmadığı için kaydı yapılamadı. Gözyaşı döken İlknur Akar, “Annem, babam ölünce, dedem beni nüfustan düşürtmüş. Nüfus cüzdanımı da bana göstermedi, kaybolmasın diye sakladığını söyleyip, yıllarca beni oyaladı. Evlenirken, nüfus kaydım olmadığını öğrendim” diye yardım istedi.

 

4

 

KIZIM BENİM GİBİ CAHİL KALMASIN

 

Kızlarının eğitimi için her fedakarlığa hazır olduğunu belirten aile, küçük Gülay’ın okul kaydının yapılabilmesi için yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. Kendisi okumadığı için bu sorunları yaşadığını belirten Akar, “Nüfus kaydım olmadığı için okula gidemedim. Eğitimim eksik kaldı, nüfus kaydımın olmadığını da evlenirken öğrendim. Okumuş olsaydım, kaydım silindiği anda haberim olurdu. Kızımın da benim gibi cahil kalmasını ve mağdur olmasını istemiyorum” diye konuştu. Arkadaşları gibi okula gitmek istediğini söyleyen küçük Gülay ise “Ben okuyup doktor olacağım. Okumak istiyorum” dedi.

 

1

 

Eşinin yaşadığını ispatlayamadığı için kızlarını da nüfusa kaydettiremediğini vurgulayan Reşit Cabbar Ilgaz da şunları söyledi:

 

“Seyyar satıcılık yaparak geçimimi sağlıyorum. Çocuğumun, karımın bugüne kadar hiç bir resmi kurumla işi olmadığı için nüfus cüzdanı gerekmedi. Ama şimdi okul çağı geldi, mecbur kimlik çıkarttırmak zorundayız. Annesinin kaydı olmayınca, kızımı da nüfusa kaydettiremedik. Devletimizin bize yardım eli uzatmasını istiyorum.”

 

ÇOCUĞUMUZ OKULUNA DEVAM EDECEK

 

Adana Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, DHA’nın konuyu iletmesi üzerine minik Gülay’ın eğitim öğretim hayatının devam edeceği müjdesini vererek, şöyle dedi:

 

“Küçük kızımızın eğitim öğretiminin aksaması söz konusu olmaz. Biz Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, çocuğumuzun eğitim öğretimi için üzerimize düşeni kesinlikle yaparız. Öncelikle, çocuğumuzun psikolojik durumunu da göz önünde bulundurarak, evine en yakın okula misafir öğrenci olarak kaydını yaptırıp, ailenin yapması gereken resmi işlemler tamamlandıktan sonra da, resmi kaydını sağlarız. Çocuğumuzun okula alınmaması söz konusu olamaz. Anne İlknur Akar’ın dava açarak önce kendisinin yaşadığını kanıtlayıp nüfus kaydını yaptırması, sonra da çocuğunun işlemlerinin yapılması gerekiyor.”