Muharrem ayı ve nefsi muhasebe

Muharrem ayı ve nefsi muhasebe
13 Kasım 2012 18:50

EY YÜCE TÜRK İSLAM ALEMİ! Cenab-ı Hak nasip ederse 14 Kasım Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece, Hicri takvime göre Muharrem ayının birinci günü İslami sene başıdır.


Numan ALADAĞ H&H YORUM

Bu ay Mübarek Ramazan ayından sonra en şerefli aylardan bir tanesidir. Muharrem nefsi muhasebe ayıdır. geçen bir sene içinde, bencil ve anlık faaliyetleri uygulayıp uygulamadığımızın ve ALLAH için ne yaptığımızı düşünüp, muhasebesini yapıp, günahlarımızdan dolayı, samimi pişmanlık duymalıyız. Peygamberimiz Hz. Muhammed bu ayı çok medhetmiştir. Ashab-ı kiram da bu aya son derece hürmet göstermişlerdir. Bilhassa Muharrem ayının başlangıcında okunacak dua, çok sevaplara nail olacağımız kabul edilmiştir. Öğretmen ve Dinadamlarımız tarafından çocuklarımıza Muharrem ayına girerken heyecanla ilgi gösterip ve okunacak dua’nın faziletini anlatıp, öğrenmeye teşvik etmelidirler.
 
  
Muharrem ayına (Hicri yılbaşı) girerken hiç bir ses seda yoktur. Nerede Müslümanlığı kimseye kaptırmayan O insanlar? Yüce Türk İslam alemine yakışmayacak faaliyetlerin rakımı (Yüksekliği) ne yazık ki, her zaman daha da yükseliyor. 31-Aralık gecesini 01 Ocak ayına bağlayan geceye Aralık ayının ilk haftasında yeni yıl hazırlıkları ve hediyeleşme planlamalarına ne kadar fanatikçe ilgi gösterdiğimizin farkındamıyız? Ramazan Bayramı oruç tutanların, Kurban Bayramı ise Müminlerin Bayramıdır. İki Bayram arasındaki farkın muhasebesini yapmalıyız.  
  
ALLAH aşkına Muharrem ayına girmeden 15 gün önce,Türk İslam kültürüne yakışacak faaliyetleri niye yapmıyoruz? Türküm Müslümanım diyebilenler arasında ki hediyeleşmeler, Kur’an-ı Kerim okutulup Dini, Milli, mesleki kitap vs. gibi hediyeleşmeleri ve yemekli sohbetler niye yapılmıyor? Riyakarlık yaparak Müslüman’lık olmaz. 31-Aralık gecesine gösterdiğimiz ilgi ve heyecanın %10’nu Zilhice’nin son gününe niye göstermiyoruz? Samimi olmamız gerekir. Muharrem ayının fazileti konusunda  Dinadamı ve öğretmenlerimize stratejik görevler düşüyor. Kültür türleri çerçevesinde kültürler arasındaki farkların karşılıklı değerlendirilmesini özendirmek için değişik kültürlerin, bu kültürlerin biribiri üzerindeki etkilerinin, hayata bakış açılarının ve benimsedikleri yaşam faaliyetlerinin dini ve milli rotaları izleyerek karar vermelidirler.
 
    
MUHARREM AYINA GİRERKEN OKUNACAK DUA: HİCRİ YILIMIZI AŞAĞIDA Kİ DUALARI ÜÇ DEFA OKUYARAK KARŞILAYALIM.
    
Dua 1- Sübhanallahi mil’el mizani ve müntehel ilmi ve meblağarrıza ve zinetel arşi. La melcee vela mencee minallahi illa ileyhi.
    
    
(Sübhanallahi adedeşşef’i vel vetri ve adede kelimatillahit-tammati, bi rahmetike estağisu, vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azimi. Hasbiyallahu ve ni’mel vekil, ni’mel mevla ve ni’mennasir. Ve sallallahu ala rasulihi seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmaine. Bi rahmetike ya Erhamerahimi.)
 
     
”Rahmetinle senden yardım isterim. Kuvvet ve kudret ancak Aliy ve Azim olan ALLAH’a mahsustur. ALLAH bana kafidir, ve güzel vekildir. Ne güzel Mevla, ne güzel yardımcıdır. ALLAH, Resulü Efendimiz Muhammed üzerine rahmet eylesin, al ve ashabının ve hepisinin üzerine rahmet eylasin. Rahmetinle ey esirgeyenlerin en esirgeyicisi.”
 
    
Dua 2- Allahümme Entel Ebediyyül kadim ve hazihi senetün cediydetün Eselüke fiyha el ismete mineşşeytani ve Evliyaihi vel avne ala hazihin Nefsil Emmareti Bissui vel iştigale bima yugarribuni ileyke ya kerim.
    
Ayet: ”Alalanetallahi Alelkazibin”  MEAL-İ Şerif-i: ”ALLAH’ın laneti yalancılar üzerine olsun.”
 
    
Hadis-i Şerif: Hasibu enfusekum kable en tuhasebu. (Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin)
     
     
Ey Yüce Türk İslam alemi! Ahlakını düzeltmeyip, bencil ve anlık düşünen, huzuru vicdan ile yaşayamaz.
 
     
Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini Riyakarlık yapan zihniyetin şerrinden muhafaza dileklerimizle, Hicri yeni yılınız mübarek olsun. Cenab-ı ALLAH Büyük Türk Milletini ve Harran ovası halkını, Milli varlıklarına sahip çıkan kullarından eylesin.
 
      
Vatan Şehitlerini, T.C.’nin kurucusu M.K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun