Mimarlar Odası: Ak Saray’da 1000 değil 2000 oda var

Mimarlar Odası: Ak Saray’da 1000 değil 2000 oda var
19 Kasım 2014 18:15

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Ak Saray’a ilişkin yapılan basın toplantısında maliyetinin açıklananın çok üzerinde olduğu, Ak Saray’ın yer üstündeki 4 katta 2000 odasının bulunduğu, Peyzaj maliyetinin inşaat maliyetine yaklaşabileceği belirtildi.

 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Ak Saray’a ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Mimarlar Odası, Ak Saray’ın maliyetinin açıklanan rakamın çok üzerinde olduğunu ve Ak Saray’ın yer üstündeki 4 katta 2000 odasının bulunduğunu belirtti.

 

Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

 

“Yetkililerden binanın 1000 odalı olduğuna dair açıklamalar yaptı. Kent İzleme Merkezi’nin yaptığı çalışmalara göre bina yer üstünde 4 katlı yer altında 4 katlı olmak üzere 8 katlıdır.

 

“Yer üstünde üç bloktan oluşan yapı da idari bina olarak ifade dilen 2 blokta 750 odadan 1500 oda , ana bina olarak ifade edilen blokta 500 oda olduğunu gösteriyor.

 

“Binanın toplam kapalı inşaat alanını iskanda yazdığına göre yaklaşık 300 bin metrekare olduğunu bu alanın yaklaşık olarak %30’unu sirkülasyona ayırdığınızda, sirkülasyon dediğimiz alan boşluklar, koridorlar, galeriler olarak ayırıyoruz.

 

“200 bin metrekare alan kalır. 100 bin metre karesini de otoparktı, müştemilattı, giriş, çıkışa ayırdığınızda geriye 100 bin metrekare alan kalır. Ortalama 20 metrekarelik odaya bölseniz bile 5 bin oda eder. Alt katlar ve bodrum katları bilemiyoruz yalnız yer üstündeki 4 katta 2000 oda olduğu konusunda oldukça iddialıyız. Alt kat bodrumdakileri tahmin edemesekte gerçek rakamın bin oda olmadığını en az 2 bin oda olduğu ortadadır.

 

“Büyük bir israfla karşı karşıyayız”

 

“Ciddi bir peyzaj yatırımı yapıldığını görüyoruz. Anfa Şirketi üzerinden Büyükşehir Belediyesi tarafından alınarak Yurt dışından ağaç getirildiğini biliyoruz.

 

“Ana binanın 4. Katında, teras katta yaklaşık 150 ağaç olduğu duyumunu aldık. Tanesi 3 bin eurodan 150 ağacın maliyeti hesaplarımıza göre 1 milyon 200 bin lira civarında ve iklimsel özellikleri uymadığı için bu ağaçlar 3.kez kurutuldu ve değiştirildiler.

 

“Yerleşkenin tamamında 670 bin metrekarelik bir peyzaj düzenlemesi karşımıza çıkıyor, bunun % 40’ının doğal peyzaj olduğunu düşünürsek 350 bin metrekarelik bir peyzaj düzenlemesi alanı bulunuyor.

 

“Peyzaj giderlerinin Büyükşehir Belediyesi’nden çıktığı ortada. Metrekaresi yaklaşık 2500 euro olan peyzaj düzenlemesinin toplam maliyeti 2,5 katrilyon civarında. Çok büyük bir maliyet. Toplamda 6 katrilyona ulaşan büyük bir israfla karşı karşıyayız.”