Milyonlarca emekli zam bekliyor

Milyonlarca emekli zam bekliyor
26 Nisan 2015 08:00

Seçime az bir süre kala hükümet emeklilere temmuzdan geçerli olmak üzere seyyanen zam için kanun çıkardı.

 

 

 

Zammın en fazla 100 lira olacağı belirtiliyor. Muhalefet ve Emekli dernekleri, hükümetin torba yasa ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapacağını vaat ettiği Zammın yetersiz olduğu görüşünde. İşçi-Memur-Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, birçok emeklinin elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarını kapsayan faturalarının, maaşı geçtiğine dikkat çekti.

 

 

Öz’ün vurguladığı diğer bir husus ise emeklilerden yapılan belirsiz kesintiler. Bu kesintilerin başında sağlık masrafları yer alıyor. Sağlık sisteminde yaşanan sorunlara çözüm beklediklerini dile getiren Öz, iktidara sözlerini tutma çağrısı yaptı: “Ahmet Davutoğlu’nun yılbaşında 300 lira maaş alan yetime verdiği zam 6 lira 99 kuruş, 400 lira maaş alan dula 9 lira 32 kuruş, 800 lira maaş alan emekliye 18 lira 64 kuruş. Bu utanç verici bir durumdu. Davutoğlu başbakan olduktan sonra hükümet programı yapıldı, yine emekliye bir şey yok. 2015 yılı bütçesi Meclis’ten geçti, yine emekli konusu yok. Emekliler olarak sadaka istemiyoruz, hakkımızı arıyoruz.”

 

 

MAAŞLARI ERİYOR

 
Emekli maaşlarını eriten bir diğer gider de sağlık harcamaları. Bir emekli hasta olduğunda, ilk olarak Alo 182 randevu hattını arayarak 4 lira ödüyor. Muayene olmak için 5 ile 15 lira arasında hastaneye veriyor. Hastaneye kontrol için gidildiğinde ek muayene bedeli olarak tekrar 5 lira ödeniyor. Böylece emeklinin cebinden tedavi bitmeden en az 20 lira çıkıyor. Bunlara ek olarak emekli, yapılan her ilaç için yüzde 20 ilaç farkıyla beraber reçete bedeli olarak 3 lira ödeme yapıyor. Yani toplamda en az 40 lira harcıyor. En düşük emekli maaşının 540 lira olduğu dikkate alındığında, emekliler maaşın yaklaşık yüzde 10’unu sağlık için harcıyor.

 

 

Türk Sağlık Sen İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Oğuz Toy, “Hükümetin eli vatandaşın cebinde. Sağlık alanında sürekli düzenleme yapılmasının amacı, vatandaşı özel hastaneye yönlendirmek.” dedi. Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne giden 67 yaşındaki emekli Ali Ayhan, “1.000 lira maaş alıyorum, geçen ay 370 lira para kestiler.” dedi. Aynı hastanede muayene olan emekli Abdullah A. ise, “Hastaneye gitmeden önce maaşım 930 lira yatıyordu, bu ay paramı çekmeye gittiğimde 885 lira aldım. Geçen ay ilaç aldım, galiba o yüzden düştü.” diye konuştu.