Mesleki Sorumluluk Sigortası

Mesleki Sorumluluk Sigortası
1 Eylül 2021 10:15

Mesleki sorumluluk sigortası günümüzde en önemli sorumluluk sigortaların başında gelmektedir. Sigorta, adından da anlaşılabileceği gibi birtakım mesleklerde üçüncü kişilere verilebilecek zararlı kapsam altına almaktadır. Yasal tazminatlarla kişiler ve üçüncü kişiler bu sayede koruma altına alınmaktadır. Genellikle doktor, eczane, mimar, mühendis ve eczacı gibi birtakım meslekler bu sigorta kapsamında değerlendirilmektedir.

 

 

Ancak kişiler bir takım meslek gruplarında olması gerekmektedir. Ayrıca bu mesleklerinde oda, birlik gibi kuruluşlara üye olması gerekmektedir. Sağlık meslekleri denilince bu grup içerisinde hekim, diş hekimleri ve eczacılar akıllara gelmektedir.

Sigortadan yararlanabilmek için birtakım sorumlulukları karşılamak gerekiyor. Her şeyden önce Türkiye sınırları içerisinde olan herkes bu sigorta kapsamından yararlanabilmektedir.

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI NEDİR?

Mesleki sorumluluk sigortası nedir sorusu çok şekilde cevaplanabilmektedir. Ancak bizler bu sigortanın ne olduğunu açıklarken, sigortanın konusunu açıklamamız gerekiyor. Bu sigorta içerisinde, belirli sınırlar çerçevesinde yararlanabilmektedir. Mesleki sorumluluk sigortası şu durumları kapsam içerisinde barındırmaktadır:

  • Sözleşme boyunca, meydana gelen olaylar, sözleşme sonrasında da meydana gelebilecek zararlara karşı koruma altına almaktadır.
  • Sözleşme yapılmadan önce gerekli olan bütün ayrıntılar planlanmalı ve gerekli durumda ek teminatlar da konunun içerisinde olmalıdır

Kapsam içerisinde olan mesleklerde istenmeyen davranışlar sebebiyle karşı tarafa verilen bütün zararları karşılayan bir sigorta türü olarak da tanımlanmaktadır. Ancak bu her meslek özeline göre ifade edilmektedir.

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI

Mesleki sorumluluk sigortası yukarıda da belirttiğimiz gibi içerisinde birtakım şartları barındırmaktadır. Bu sigorta kapsamının genel şartlarını şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Sözleşme süresi boyunca ortaya çıkan herhangi bir olaydan kaynaklı zararların karşılanması için kullanılmaktadır.
  • Sözleşme sırasında ya da sözleşmeden önce meydana gelen olaylara karşı açılan tazminat davalarını karşılar.
  • Sigortalının yapmış olduğu kasti olaylar ve birtakım davranışlar
  • Sigortalının alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddelerin kullanımı sonucunda meyan gelen hasarlar
  • Sigortası sorumlu olacağı birtakım olayları 10 gün içerisinde şirkete bildirmiş olması gerekmektedir.
  • Meydana gelebilecek her türlü olay gerçekleştiği anda sigorta şirketi ile temasa geçilmesi gerekmektedir.
  • Sigortacının yapmış olduğu talebe göre olaya karşı rücu hakkını kullanabilmesi

Görüldüğü gibi bu sigorta türü aynı zamanda içerisinde çok fazla şartlar ve özellikler barındırmaktadır. Pek çok kişi bu sigorta türünden yararlanarak, sorunları daha kısa sürede çözmeyi hedeflemektedir.

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI NELERİ KAPSAR?

Mesleki sorumluluk sigortası pek çok teminatları içerisinde barındırmaktadır. Ancak teminat dışında kalan haller de bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sigortalı poliçede belirttiği sınırları ve kuralları aşar ve bulunmaması gereken aykırı hareketlerde bulunursa, bu durumda da kaynaklanan tazminat talepleri olursa, sigorta geçersiz kalır.
  • Mesleki faaliyetlerine kastedecek her türlü olumsuz davranış bu konu altında ele alınmamaktadır.
  • Sigortalıyla beraber çalışan kişiler, alkol, uyuşturucu gibi pek çok maddenin tesiri altında olması sonucunda meydana gelen her türlü olayda bu sigorta geçersiz kalmaktadır.

Mesleki sorumluluk sigortası son derece önemli bir sigorta türüdür. Ancak bazı durumlar bu sigortanın geçersiz olmasına sebep olacaktır. Bizler de Ata Brokerlik olarak sizlere bu durumları sıraladık.

Bu sigortada şu durumlarda son bulabilmektedir: Sigortacının iflas etmesi, mesleğin sona erdirilmesi, sözleşmenin feshedilmesi gibi birtakım durumlarda sözleşme geçerliliğini kaybetmektedir.