Meclis’in gündemi Anayasa değişikliği!

Meclis’in gündemi Anayasa değişikliği!
3 Temmuz 2023 09:24

Yeni dönem yasama çalışmalarının henüz başlamadığı TBMM’de iktidarın en önemli gündem maddesi aile düzenlemesini kapsayan Anayasa değişikliği olacak.

 

 

TBMM’nin 28’inci yasama dönemi bu hafta hareketlilik kazanacak. Emekli ve memur maaşlarına zam öngören düzenlemenin hafta içi Meclis’e sunulması bekleniyor. İktidar, daha sonra ise burka ve peçe gibi kıyafetlere anayasal özgürlük getirecek teklifi gündeme almayı planlıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada, en düşük emekli ve memur maaşlarını yükseltecek teklifi kısa sürede Meclis’e sunacaklarını söyledi. Edinilen bilgiye göre bu kapsamda en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltilecek. Belirlenen zam oranına 6 aylık enflasyon farkı da ilave edilecek. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesinin ardından, yüksek prim ödeyen emeklilerin mağduriyetini önlemeye yönelik bir düzenleme de bu teklifte yer alacak. İktidar ayrıca yüksek kiralara karşı getirdiği yüzde 25 kira sınırını da bir yıl uzatacak.

 

 

AİLE DÜZENLEMESİ

 

 

Cumhur İttifakı’nın bir diğer gündem maddesi tartışmalı Anayasa değişikliği olacak. Geçen dönem TBMM’ye sunulan ancak dönem sona erdiği için görüşülmeyen teklif kapsamında türban, burka, peçe, Anayasal özgürlüğe kavuşacak. Ayrıca “Aile bütünlüğü” kullanılarak LGBTİ’ler de de aynı teklifle hedefe konuldu. Konuyla ilgili teklifte, “Yalnızca kadın ve erkek olmak üzere iki farklı cinsiyetten bireylerin birbiriyle evlenerek evlilik birliğini oluşturabileceği açıkça düzenlenmekle, bunun dışındaki hiçbir birlikteliğin evlilik birliği olarak kabul edilmeyeceği ve evlilik birliğinin eşler arasında yani kadın ve erkek arasında eşitliğe dayandığı kabul edilmiş olmaktadır. Böylece aile ve evlilik kurumunun her türlü tehlike, tehdit ve saldırılar ile sapkın akımların dayatmalarına karşı korunması amaçlanmaktadır” denildi.