Meclis Libya için olağanüstü toplanacak, AKP’den ‘Libya’ alarmı!

Meclis Libya için olağanüstü toplanacak, AKP’den ‘Libya’ alarmı!
30 Aralık 2019 08:48

TBMM Genel Kurulu’nun Libya’ya asker gönderme tezkeresi için olağanüstü toplanması gündemde. Libya tezkeresinin Meclis’e bugün sunulması halinde Genel Kurul 2 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14:00’te olağanüstü toplanacak.

 

 

AK PARTİ’DEN VEKİLLERE ‘LİBYA’ NOTU

 

 

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre AK Parti Grubu Cuma akşamı milletvekillerine “ön bilgilendirme” mesajı gönderdi.

Mesajda, Libya ile yürütülen müzakereler çerçevesinde gündemdeki Libya tezkeresinin 30 Aralık 2019 Pazartesi günü Meclis’e gelmesinin muhtemel olup görüşmelerini yapmak üzere Genel Kurul’un 2 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14:00’te toplanması ihtimalinin söz konusu olduğu belirtildi.

 
AK PARTİ VEKİLLERDEN MECLİS’TE BULUNMALARINI İSTEDİ

 

 

AK Parti Grubu milletvekillerinden programlarını buna göre yapmalarını ve belirlenecek gün ve saatte Genel Kurul’da bulunmaları hususunda hazırlıklı olmalarını istedi.

 
MECLİS 7 OCAK 2020 SALI GÜNÜNE KADAR TATİLE GİRMİŞTİ

 

 

Meclis 7 Ocak 2020 Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere tatile girmişti. TBMM Başkanvekili 7 Ocak 2020 Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere birleşimi kapatmıştı.

 
OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI NEDİR?

 

 

TBMM, tatil veya araverme sırasında belli bir konuyu görüşmek için Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanının çağrısı üzerine toplanabilir. Bu toplantılar olağanüstü toplantı olarak adlandırılır.

Cumhurbaşkanı, toplantı çağrısını doğrudan doğruya yapar. TBMM Başkanı da doğrudan toplantı çağrısında bulunabileceği gibi, üyelerin 1/5’inin (120) imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini en geç 7 gün içinde yerine getirir. TBMM, Cumhurbaşkanı veya Meclis Başkanınca yapılan çağrıda belirtilen gün ve saatte toplanır.

 
“EN AZ 200 MİLLETVEKİLİNİN GENEL KURUL’DA HAZIR OLMASI GEREKİYOR”

 

 

 

Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 200 milletvekilinin Genel Kurul’da hazır olması gerekiyor. Aksi halde çağrı düşer.

Olağanüstü toplantıda birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Meclis Başkanı, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, TBMM çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya ara vermeye devam olunur.

 
MHP’DEN TAM DESTEK, MHP TAM KADRO PERŞEMBE GÜNÜ MECLİS’TE OLACAK

 

 

Meclis’te AK Parti’nin 290, MHP’nin 49 milletvekili bulunuyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli hafta sonu yaptığı açıklamada, “Milliyetçi Hareket Partisi 2 Ocak 2020 Perşembe günü TBMM’nin olağanüstü toplanmasına ve Libya Tezkeresi’nin görüşülmesine destek vermektedir. Bu çerçevede sözü edilen tezkereye 49 milletvekilimizle olumlu oy kullanacağımızı da herkesin bilmesinde yarar vardır” diyerek desteğini açıkladı.

 

Fotoğraf: AFP