Kurum’a tepki: 4 yılda 688 daireyi bitiremedi!

Kurum’a tepki: 4 yılda 688 daireyi bitiremedi!
29 Mart 2024 09:51

Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından “İki yılda bitecek” denen Kâğıthane’deki konut projesi hem 28 daire eksik yapıldı hem de iki yıl gecikti. Hak sahipleri yerel seçimlere kısa bir süre kala dairelerine kavuştu. Ancak teslim aldıkları evlerinde çok sayıda eksik bulunduğunu söyleyen yurttaşlar isyan etti.

 

 

İstanbul Kâğıthane, Yahya Kemal Mahallesi Akıncı Sokağı’nda 22 Nisan 2019’da bir inşaatın istinat duvarının yıkılmasının ardından 4 katlı bina çöktü, sonrasında ise çevresindeki 21 bina tahliye edildi.

Cumhuriyet’ten Nagihan Yılkın’ın haberine göre içlerinde yıkımdan 1 yıl önce Kâğıthane Belediyesi tarafından denetlenen binaların da yer aldığı 134 binanın bulunduğu 3.39 hektarlık alan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile “Riskli Alan” ilan edildi. Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve AKP’li Kâğıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin tarafından verilen sözler tutulmadı.

TOKİ tarafından yapılan ve 2 yılda bitirileceği söylenen 688 konut ve 57 dükkân 2023 cumhurbaşkanı seçimleri döneminde sorunlu ve 28 daire eksik şekilde teslim edildi. Öztekin, hakkını arayan ev sahiplerine projede cami yapılması planlanan bölgeye eksik dairelerin inşa edileceği “müjde”sini verse de o bölge atıl durumda bırakıldı. Eksik kalan 28 daire sahibine evleri ise 1 milyon 200 bin-1 milyon 800 bin TL karşılığında Bağcılar ilçesinden verildi.

Ancak 2022 yılında yaptığı açıklamada “Hak sahiplerinin ortalama borçlanması 220 bin lira, diğer kardeşlerimizin ise 320 bin lira olacak” diyen dönemin bakanı Kurum bu sözünü de tutamadı.

 

 

“KURUM’LA KARŞI KARŞIYA GELDİK”

 
Henüz aralık ayında evini teslim alabilen S.G, “Bizim binamız aile binasıydı. Toplamda 7 daire iki dükkanımız vardı ama 6 daire verildi 1 dairemiz eksik oldu. Murat Kurum’la karşı karşıya geldik. Kurum bize ‘Ben ödenek çıkardım, Kağıthane Belediyesi sizin evlerinizi yapacak’ dedi. Zemin etüt çalışmaları yapıldı hatta kazıklar çakıldı ama evimizi yapmadılar. Yapılacak denilen bölgeye de hiçbir şey yapılmadı” ifadelerini kullandı.

 

 

“TOKİ BİZE EV SATMIŞ OLDU”

 
Belediye ve bakanlık binasına defalarca gittiklerini söyleyen S.G “Hem belediye başkanı Mevlüt Öztekin, hem de o zaman bakan olan Murat Kurum söz verdi, sözlerini tutmadılar. 8 ay peşlerinden koştuk. Çok mücadele ettik ama evlerimizi yapmadılar, Bağcılar’a sürüldük evsiz kalmamak için mecburen kabul etmek zorunda kaldık. Benim borcum 1 milyon 800 bin çıktı. TOKİ bize ev satmış oldu” dedi. Kurum’un 650 bin konut vaadini de eleştiren S.G, “700 daireyi 4 buçuk yılda yapamayan üstelik eksik yapan Kurum bu kadar daireyi nasıl yapacakmış, bizim geldiğimiz yerdeki site de 10 yılda yapılmış” diye konuştu.

 

 

“SÖZLERİNİ TUTMADILAR”

 

 
TOKİ’de ikamet eden hak sahiplerinden biri olan A.Ö ise, “2019 yılında apar topar boşaltıkları evlerimizi yarım kalmış, yanlış, mühendislik hataları ile dolu şekilde 2023 yılının mayıs ayında teslim aldık. O zamanın Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Murat Kurum ve AKP’li İlçe Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin Yahya Kemal Spor Kompleksin’deki iftar programında ‘herkese kendi yerinden evler verilecek, 5 katı geçmeyecek’ gibi verdikleri sözleri tutmadılar” dedi.

 

 

“EVLER KADERİNE TERK EDİLDİ”

 
Evlerde oturmaya başladıktan sonrada Emlak Yönetim’e devredilen site yönetiminin görevlerini yerine getirmeyerek insanları mağdur ettiğini söyleyen A.Ö, “Otopark sular içindeydi , bazı dairelerde su sızdırması oluyordu. Güvenlik açığı var. Konutların hemen yanı başında olan ve zamanında ev yapılacağı söylenen toprak kayması olan boş arazi çocuklar ve burada yaşayanlar açısından tehlike arz ediyor. Birçok sorun CİMER’e ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılan şikayetler ise geri çevriliyor. 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesinde hızlı ve eksik bir şekilde teslim edilen evler kaderine terk edildi” ifadelerini kullandı.