Kötü patrona teşvik var ceza yok!

Kötü patrona teşvik var ceza yok!
25 Ocak 2015 10:39

Hükümet, ölümlüiş kazalarını önlemek için Meclis’e sunduğu düzenlemede teşvikleri korudu, cezaları ise kaldırdı.

 

İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacıyla Meclis’e sunulan tasarının Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlandı.

 

Tasarıya bir dizi yeni madde eklenirken, işçi ölümlerinin yaşandığı işyerlerine getirilmek istenen para cezaları kaldırıldı, teşvikler ise aynen korundu.

 

BAŞLANGIÇTA İYİYDİ

 

Soma, Ermenek ve Torun Center’da yaşanan iş kazalarının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir daha bu tür olayların yaşanmaması için sert önlemler alacaklarını açıklamıştı.

 

12 Kasım’da kameraların karşısına geçen Davutoğlu, bu konuda gereken yasal düzenlemeleri yapacakları sözünü vermişti.

 

Meclis’e sunulan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 22’inci maddesiyle 10’dan fazla işçi çalıştıran ve ölümlü kaza riski yüksek işyerlerinde kazaların teşvik ve cezalandırma yöntemiyle azaltılması hedeflendi.

 

Bu amaçla, 3 yıl içerisinde ölüm veya iş göremezlikle sonuçlanmış iş kazası yaşanmayan işyerlerine, işsizlik sigortası işveren payını yüzde 2 yerine yüzde 1 ödeme teşviki getirildi.

 

Ölümlü iş kazası meydana gelmiş işyerlerinin ödeyeceği çalışanlara ait işsizlik sigortası işveren payı ise yüzde 3’e çıkarıldı.

 

Böylece 3 yıl boyunca kaza yaşanmayan işletmeler işçi başına sadece yüzde 1 prim öderken, ciddi iş kazası yaşanan işyerlerinin ödemek zorunda kalacağı prim yükü yüzde 3’e çıkacaktı.

 

MECLİS’TE NE OLDU?

 

Tasarının Meclis’e ilk sunulan halinde ayrıca, teşvik almak için iş kazalarını bildirmeyen işyerlerine uygulanan para cezası normal cezanın 10 katı olarak uygulanacak ve ödenen primler de yasal faiziyle birlikte geri tahsil edilecekti.

 

Ayrıca ceza alan bu işletmelere 5 yıl boyunca teşvik yasağı uygulanacaktı.

 

TEŞVİK KALKTI CEZALAR UÇTU

 

Alt komisyonda AK Parti’li milletvekillerinin verdiği önergeyle teşvik maddeleri aynen korunurken ceza hükümleri maddeden tamamen çıkarıldı. Buna göre, 3 yıl boyunca kaza yaşanmayan söz konusu işletmelerin prim yükü yüzde 1’e düşürülecek ancak kaza olan işletmelerin prim yükü yüzde 3’e çıkarılmayacak.

 

Önergeyle ayrıca, iş kazasını bildirmeyip teşvik almaya devam eden işletmelere normal cezanın 10 katına çıkarılmak istenen para cezasından da vazgeçildi.

 

İHALE ENGELİ KALDIRILDI

 

Tasarıda yapılan bir diğer değişiklikle iş kazası yaşanan maden sahiplerinin kamu ihalelerinden 3 yıl süreyle men edilmesine yönelik madde de yumuşatıldı.

 

Ölümlü iş kazasında kusuru bulunan maden işverenin kamu ihalelerinden yasaklanması yaptırımı, kusur oranında “iki yıla kadar” olarak değiştirildi.

 

Kaynak: Millet