Koronavirüs tedavisinde kullanılan yüksek oksijen cihazı, fırsatçılara gelir kapısı oldu!

Koronavirüs tedavisinde kullanılan yüksek oksijen cihazı, fırsatçılara gelir kapısı oldu!
28 Ağustos 2021 07:23

Türkiye, 2020 yılının mart ayından bu yana, koronavirüsle mücadele ediyor. Aradan geçen bir buçuk yıllık süreçte, 6 milyon 270 bin kişi salgından etkilendi, en az 55 bin kişi hayatını kaybetti.

 

Can Bursalı / © The Independentturkish

Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Salgın sürecinde, vaka sayıları, aşı, test sayıları gibi birçok konuda tartışma yaşandı, yönetim şeffaf olmamakla suçlandı. Aradan geçen zaman içinde, koronavirüs salgınını maddi kazanç kapısı haline getirmeye çalışan fırsatçılar da ortaya çıktı.

 

 

Yüksek oksijene ihtiyaç duyanlar kullanıyor

 

 

Her alanda salgını gelir kapısı haline getirip zenginleşmeye çalışan fırsatçılar, koronavirüs salgınından ağır biçimde etkilenip, tıbbi cihazlara ihtiyaç duyan hastaları da istismar etmekten geri durmadı.

Koronavirüs salgınından etkilenip hastalığı ağır geçiren bazı hastalar için, High Flow cihazına ihtiyaç duyuluyor.

Yüksek akış oksijen terapi cihazı olarak bilinen bu cihaz, hastalara oksijeni daha yoğun bir şekilde verilmesini sağlıyor.

 

 

Yetersiz kalınca hastadan isteniyor

 

 

Tüm koronavirüs hastalarının kullanmasına gerek olmayan cihaz, yüksek oksijene ihtiyaç duyulan hastalar için fayda sağlıyor.

Sağlık Bakanlığı, cihazı salgından etkilenen hastaların tedavisinin yapıldığı merkezlere dağıtımını yaptı ancak yeterli olmadığı durumlarda hastaneler cihazı hastaların temin etmesini istiyor.

 

 

High Flow cihazının çalışma biçimi ve işlevi şu şekilde anlatılıyor:

 

Yüksek akım oksijen terapisi hastalara ısıtılmış, nemlendirilmiş, oksijenle zenginleştirilmiş hava uygulayan non-invaziv bir solunum desteğidir. Tipik olarak daha yüksek akım oranlarında oksijene ihtiyaç duyan spontan soluyan hastalar için kullanılır. Yüksek akımlı oksijen terapisi, akut hipoksemik solunum yetmezliği olan hastalara solunum desteği sağlayabilir ve ayrıca daha sonra entübasyonu önleyebilir. Oksijenasyonda1, solunum hızında2, nefes darlığında3 ve hasta konforunda4 iyileşmeler sağlar ve ekstübasyon sonrası hastaların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur1,2. Bu da daha iyi sonuçlar ve daha kısa YBÜ yatışları anlamına gelir4. Ventilatör gerektirmediği ve farklı hastane departmanları genelinde kullanılabildiği için bu tip bir o2 terapisi ayrıca ekonomiktir.

 

 

Satış 11 bin, kiralama 5 bin

 

 

İstanbul’da üretim ve satış yapan bir firma, satış fiyatı 11 bin lira olan bu cihazı, hastalara 10 günlüğüne kira veriyor.

Kiralama bedeli olarak ise hastalardan talep edilen ücret 5 bin lira.

Asgari ücretin neredeyse 2 katı bedelle kiralanan bu cihazla birlikte, yanında tek kullanımlık bazı ekipmanlar da veriliyor.

“Sağlık Bakanlığı ödeme yapsa, hastalar para ödemese”

Ticaret unvanı Ece Medikal olan şirkete ulaştığımızda, kendisini şirket yetkilisi olarak tanıtan Sezercan Sezer, ücretlendirmenin fahiş olmadığını savundu.

Sezer, “Keşke Sağlık Bakanlığı bu cihazla ilgili ödeme yapsa, hastalar bize para ödeyip cihaz kiralamak zorunda kalmasa. Ayrıca, cihazla birlikte yanında verilen ekipmanlar da hastada kalıyor. Fiyatlarımız fahiş değil” açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili soru yöneltilen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ise bir cevap gelmedi.