Kirazın şifa armağanları

Kirazın şifa armağanları
29 Mayıs 2013 14:38

ALLAH’a binlerce defa şükür olsun ki, kiraz yetiştiriciliği bakımından, dünya lideriyiz.

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Ey Yüce Türk İslam alemi! Yazımıza bir Dua ile başlayalım: Hz. Muhammed (S.A.V.) hastalandığınız zaman, şu Duayı okuyun.

Dua: ”Allahümme rabben naşi ezhibil be’ese eşfi enteş şafi la şifae illa şifaüke şifaen la yüğadiru sekamen”

Manası: ”ALLAH’ım! Sen bütün insanları rabbisin. Bunun ızdırabını gider. Şifayı veren sensin. Senden başka şifa veren yoktur. Buna hiçbir hastalık bırakmayacak şekilde şifa ver.”
 

Önce kiraz’ ın özelliklerini tanıyalım:
Anavatanı:  Anadolu’ dur.
Tabiatı: Birinci derece sıcak ve yaştır.
Yan Etkileri : Midesi hassas olanlar fazla kiraz yememeli ve yedikleri zaman hazımsızlık sorunları ile karşılaşırlar.
 
Şeker hastaları kiraz yiyebilirler. Özellikle beyaz aşısız ve fazla zirai mücadele (Kimyasal ilaçlama) görmemiş kiraz tercih etmelidirler.

Yıl 1988-Mayıs Hindistan: Hindistan’nın Kuzeyindeki Srinagar şehrinde ikamet eden Afgan Türklerini ziyaret edip, tanışmak nasip oldu.

Bu ziyaretim kiraz mevsimine denk geldi. Tanıştığım soydaşlarımızdan kirazın faydaları sohbet esnasında edindiğim bilgileri, saygıdeğer okuyucularımızın bilgisine sunup, paylaşmak bizden, şifa ALLAH’ tan.
 
ALLAH’a binlerce defa şükür olsun ki, Kiraz yetiştiriciliği bakımından, dünya lideriyiz. Türkiye, yılda 350 Bin ton kiraz üretiyor, bunun 110 bin tonunu ihraç ediyor.

Geriye kalan 240 bin tonu da iç piyasa da tüketiliyor. Büyük Türk milleti olarak bu liderliğin bilincinde’ miyiz? 

Bu rakamlar kafi değil; Harran ovasında turfanda kiraz yetiştirilebilir. Halen Harran ovasında kiraz yetiştiriciliğinin yapılmaması da dikkat çekici değimidir?

Sanayi ötesi toplum ülkelerinde ki, kimyasal ilaç sanayicileri vitamin deposu olan kiraz meyvesinin yetiştirilmesini tabi ki istemezler.

Kiraz yeiştiriciliği çemberinin genişlemesi demek; kimyasal ilaç tüketimine ilginin azalacağı demektir. Harran ovasında bencillik ve anlık düşünce sevdasından vazgeçilmediği takdirde, ALLAH korusun büyük tehlikeler kapımızı çalacağını unutmamalıyız!

Acilen Harran ovasının en az %15’nin ağaçlandırılması gerekir. Ağaçlandırma, hem ekonomik hem de stratejik önem taşıdığını unutmamalıyız.

Kiraz ancak iki ay yenilebilir ve bu iki ay aile hekimleri tarafından halkın kiraz tüketim kültürü bakımından bilinçlendirilmesi gerekmez mi? Halk, tüm meyvelerin tüketim kültürü hakkında bilgilendirilmelidir ki, hastane, tüm sağlık elemanlarının yükü ve kimyasal içerikli ilaç kullanımı da böylece  asgariye inmiş olur.
 
Kiraz’ın mükemmel ve vazgeçilmez bir diyet unsuru olduğunu biliyormuydunuz? Nedenine gelince…

Bir kilo kirazda 520-580 arası kalori ihtiva eder. bu kalori hemen yağa dönüşen kalori değildir. Cenab-ı ALLAH, kirazı sağlık, vitamin, mineral ve besin değerleri ile dolu bir şifalı ağmağan olarak bizlere vermiştir.

Birleşiminde bulunan enzimler ve fosfor, kükürt, çinko, mağnezyum, kalsiyum, oranları organizmanın damar çeperlerini temizlenmesini sağlayan mekanizmayı tetikleyecek özelliktedir.
 
Kiraz sezonu başlamıştır. Kiraz mevsimini iyi değerlendirmeliyiz ki, bazı hastalıkları uzaklaştırabilelim.

Damar sertliği olanlar kiraz sezunu boyunca, 60-70 kilo arasında olanlar günde 1,5 kilo, 70-90 arası olanlar 2-2,5 kilo arası kiraz kürü yapıp ayrıca 5-8 su bardağı süt içerek bir günlük açlığını bu şekilde giderip başka bir şey yememelidir.

Ertesi gün normal yemek yenir.  Kiraz mevsiminde 30 günün 15 gününü kiraz ve süt kürü yapılırsa kireçlenme tedavisindeki iyileşmeye hayret edeceksiniz.

Günde 15-20 kirazı çekirdeği ile yemek daha şifalı olur. Bu kürü yaptığınız zaman, nasıl şifaya kavuştuğunuza hayret edeceksiniz.
 
Hindistan da kilo sorunu, kabızlık, kanı temizlemeye, çocuk emziren annelerin sütünü çoğaltmaya, adet düzensizliğine, kalbi ve sinirleri kuvvetlendirmeye, karaciğer şişliğine, romatizmal siyatik tedavilerinde, safra fazlalığı ve tansiyon düşürme tedavisinde kullanılabilir.

Kiraza rengini veren Anthocyanin kimyasalı, kemik erimesi ve artritden (Romatizmal ya da Gut hastalıklarından kaynaklanan cilt döküntüleri) kaynaklanan acıları azaltacak etkilere sahiptir.

Kiraz ağacındaki zamk soğuk su ile içilip, yüzünüze sürdüğünüz zaman yüzünüzün rengini güzelleştirir.

Erken yaşlandırmadan koruma özellikleri de vardır. Kimyasal ağrı kesici, romatizmal tedaviler ve diğer tedaviler için kullanılan kimyasal ilaçlardan daha kuvvetli ağrı kesici ve şifaya kuvuşturucudur.
 
Cenab-ı ALLAH, Yüce Türk İslam alemini ağaç ve Vatan sevgisinden mahrum etmeyen kullarından eylesin dileklerimizle.

Vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anar. Türk varlığının sönmez güneşi tarihteki Mehmetçiğe, bugünkü Mehmetçiğe ve yarınki Mehmetçiğe, rahmet ve zafer dolu dileklerimizle…
 
Özdeyişler:

İyi ağaçtan talihli dal çıkar. (Mevlana Hz.)
Bozuk düzen, çürümüş bir köktür. Çürümüş bir ağaç meyve vermez. (Mevlana Hz.)
Kavak ağacını beğenen ve seven pek az kişi gördüm, çünkü dosdoğrudur. (Cenap Şehabettin)
İyi bir ağaca sarılan, gölgesiz kalmaz. (Cervantes)
Meyve yiyip şifa bulanlar, o meyveyi, meyve verir hale getirene borçludur. (Numan Aladağ)
Meyveyi dikene Dua ve rahmet ile an, tüketene şifa-i şerifler ihsan et ALLAH’ım. (Numan Aladağ)
Geç yetişen ağaçlar en iyi yemiş veren ağaçlardır. (Moliere)  
 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun