Kılıçdaroğlu: “Başbakan, af niyeti var mı yok mu önce onu deklare etmeli”

Kılıçdaroğlu: “Başbakan, af niyeti var mı yok mu önce onu deklare etmeli”
18 Kasım 2013 09:06

Diyarbakır’daki fotoğrafı iç politika yatırımı olarak gördüğünü söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ahmet Kaya yaşasaydı bu baskı ortamında hapiste olurdu” dedi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın “af” tartışmasına yol açan sözlerini ise “Başbakan, af niyeti var mı yok mu önce onu deklare etmeli” diye değerlendirdi.

 

Diyarbakır’daki buluşma ile ortaya çıkan fotoğrafı AKP’nin seçim öncesi iç politika yatırımı olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

 

Diyarbakır’daki fotoğrafı nasıl yorumluyorsunuz?

 

Yerel seçimler öncesinde iç politika yatırımı olarak görüyorum.

 

Başbakan’ın “Ahmet Kaya, yaşasaydı aramızda olurdu” sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Başbakan Paris’e gittiği zaman Ahmet Kaya’nın mezarını ziyaret etti mi? Ahmet Kaya’yı da istismar ediyor. Ahmet Kaya, devrimci bir insandı. Haksızlık, hukuksuzluk, eşitsizliğe sazıyla, sözüyle karşı çıkan bir insandı. Ahmet Kaya o tabloda yer almazdı. Kaldı ki Ahmet Kaya bugün yaşasaydı bu baskı ortamında zaten hapiste olurdu.

 

Başbakan, “Cezaevleri boşalacak” dedi, af sinyali verdi, siz böyle bir affa destek verir misiniz?

 

Bu konuda daha çok erken. Başbakan, af niyeti var mı, yok mu önce onu açıkça deklare etmesi lazım. Kim için, nasıl bir af çıkarmak istiyor görülmesi lazım. Af niyeti var mı, yok mu o da belli değil. Çünkü Başbakan’ın bugün söylediğini yarın yalanlama gibi temel bir özelliği var. Kaldı ki Cezaevleri boşalacak’ diyor, halkın oyuyla seçilen milletvekillerinin tutuklu kalması zaten başlı başına bir demokrasi ayıbıdır. Asıl hedeflerine ulaşmak için bazı kişiler hapishanelerde adeta rehin tutuluyor. Bu gerçeği toplum biliyor.

 

Başbakan, açılım sürecinde yalnız bırakıldıkları imasında bulundu?

 

Buna sadece gülünür. Açılım sürecinin ne olduğunu bilen var mı?

 

Şivan Perver’in bu tabloda yer almasını nasıl buldunuz?

 

Şivan Perver önemli bir sanatçıdır. Halkın sanatçıları, kendilerini siyasal iktidarın destekçisi konumuna düşürmezler, düşürmemeliler. Yurda dönüşü elbette olumlu. Ancak kendisini ve sanatını siyasal iktidara angaje etmesi doğru değildir. Sanatçılığına gölge düşürür.

 

Kaynak: Habertürk