Karşılıksız çek'e son vermek için 'digital çek' sistemi geliştirdiler

Karşılıksız çek'e son vermek için 'digital çek' sistemi geliştirdiler
14 Ocak 2013 14:42

Konya’da bir firma karşılıksız çek verilmesini önlemek için, ‘e-imza’ ve ‘mobil imza’ ile bilgisayar, cep telefonları, pos cihazları ve ATM’lerde kullanılabilen, bankaya verilen ipoteklerle limiti belirlenen ve kredi kartı özelliği de taşıyan ‘Digital çek’ sistemi geliştirerek patentini aldı.

 

 

 

 

 

 

 

Konya’daki ‘Tercih patent’ şirketinin uzmanları tarafından geliştirilen ve patenti tescil edilen ‘Altın çek’ adı verilen sistemi şirket avukatı İbrahim Çetinkaya, düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. Avukat Çetinkaya, yasalarda yapılan değişikliklerle karşılıksız çek verme suçu ortadan kaldırıldığı için yaprak çeklerin piyasadaki tahsil kabiliyeti bitme noktasına geldiğini söyledi. Merkez Bankası ve Bankalararası Takas Odaları Merkezi verilerine göre, 2012 yılında karşılıksız kalan çek sayısının 73 bin 341 adet olduğunu ve bunun parasal karşılığın da 1 milyar 622 bin 751 bin lira olduğunu belirten Çetinkaya, şöyle dedi:

 

 

“Bu miktar, piyasadaki birçok firmanın iflas etmesine ve batmasına, on binlerce insanın işsiz kalmasına sebep verecek rakamlardır. Ayrıca yaprak çek günümüzde dolandırıcılık yapma açısından engellenemez bir araçtır ve sahteciliğe ucu açıktır. Çek üzerindeki imzaların, ciroların, ilgili şahsa ait olup olmadığını sorgulamak mümkün değildir.”