Karadeniz durakları

Karadeniz durakları
14 Ağustos 2009 08:37

Ağustosta alternatif bir tatil yapmak isteyenler için bulutlu havası, yaylaları, dereleri ve bitmez güzellikleriyle Karadeniz en iyi alternatiflerden biri. Karadeniz’e tutkun yazar, gezgin, fotoğrafçı ve sanatçılardan oluşan jüri üyelerimizden vazgeçemedikleri Karadeniz duraklarını öğrendik

Karadeniz duraklarının Kare As’ı
Macahel

Gürcistan sınırında yer alan ve 18 köyden oluşan Macahel’e ulaşım, Artvin-Borçka’dan başlıyor, Karagöl’e vardıktan sonra bir buçuk saatlik araç yolculuğu ile Camili’ye varılıyor. Çevre köylerde konaklama imkânı var. Burada el değmemiş bitki örtüsünden gelen özel balları tatmalısınız. Jüri üyelerimizden Cevdet Oğuz, yörede halen endüstriyel tarım yapılmadığını ve her şeyin doğal yetiştiğini söylerken, Bülent Saraloğlu ve Saffet Emre Tonguç da yaylanın Karadeniz’de uğranması gereken yerlerden olduğunu söylüyorlar. Vedat Atasoy ise bölgenin UNSECO ‘Dünya Biyosfer Rezerv Ağı’na dahil edildiğini belirtiyor. (Aldığı oy: 4)

Sümela Manastırı
Trabzon’daki Sümela Manastırı’nın temelleri efsaneye göre Barnabas ve Sophorios adında Atinalı iki keşişin aynı rüyayı görmeleri üzerine atılmış. Kuruluşu 14. yüzyıl başlarına dayanan bu büyüleyici manastırın içi fresklerle kaplı. Jüri üyelerimizden Davut Güloğlu, Şerif Yenen ve Saffet Emre Tonguç’a göre de mutlaka görülmesi gerekiyor. Vedat Atasoy “Bulutlardaki manastır,” olarak anılan yapının hem Anadolu’ya hem Karadeniz’e özgü güzellikleri aynı anda taşıdığını belirtiyor. Karadağ’ın eteklerinde, Altındere Milli Parkı’nın içinde bulunan manastıra Trabzon’a bağlı Maçka’dan ulaşmak mümkün. Günübirlik turlara da katılabilirsiniz. (Aldığı oy: 4)

Uzungöl
Trabzon’un Çaykara İlçesi’ne bağlı olan Uzungöl bölgesi, adını kıyısında bulunduğu gölden alıyor. Bu muhteşem gölün güzelliğine doyduktan sonra, çevredeki yaylaları gezebilir, trekking, kuş gözlemi amaçlı turlar yapabilirsiniz. Mısır ekmeğinden karalahanaya, yöre mutfağının en güzel lezzetlerini sunan restoranlar var. Jüri üyelerimizden Haluk Özözlü “Dağların tepesinde yüzük taşı gibi bir göl. Havası, bitki örtüsü, Karadeniz mimarisi ile çok farklı atmosfere sahip,” derken Saffet Emre Tonguç ve Şerif Yenen de “Uzungöl’ü mutlaka görün,” diyorlar. (Aldığı oy: 3)

Ayder Yaylası
Orman gülünden elde edilen balı, astıma faydalı havası ve kaplıcalarıyla Ayder Yaylası, Karadeniz’in sağlık deposu. Karadeniz’in popüler yaylaları arasında başı çeken Ayder’de oteller, pansiyonlar, yayla evleri hatta kamp yapmak isteyenler için çadır ve kamp alanları da bulunuyor. Jüri üyelerimizden Davut Güloğlu ve Şerif Yenen’in önerdiği bu yayladan çıkan suların tadı ise bambaşka. Ayder’e en kolay, Trabzon’a kadar uçakla gidip, buradan Rize’ye geçerek ve Çamlıhemşin İlçesi’nden de 19 km. ilerleyerek ulaşabilirsiniz. (Aldığı oy: 2)

Çat Vadisi
Fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın’a göre pırıl pırıl suların çağıldadığı inanılmaz bir vadi olan Çat Vadisi, Kaçkarlar’a tırmanıştaki durak noktalarından biri. Turlarla gezebileceğiniz bu yemyeşil vadiye Çamlıhemşin’den geçebilirsiniz. Üstelik konaklama için pansiyonlar da mevcut. Jüri üyelerimizden Cevdet Oğuz da bu vadiyi mutlaka görmenizi öneriyor. (Aldığı oy: 2)

Şavşat
Çepeçevre dağlarla çevrili Artvin’in bu şirin ilçesi, ağustos ayında iki yöresel festivale de ev sahipliği yapıyor. Şavşat’ın köylerinden Cevizli’deki Tibet Kilisesi ve Söğütlü Mahallesi’ndeki Şavşat (Satlel) Kalesi görebileceğiniz pek çok tarihi eserden sadece ikisi. Şavşat, jüri üyelerimizden Bülent Saraloğlu ve Lütfi Özgünaydın’ın Karadeniz’de en sevdiği yerlerden. (Aldığı oy: 2)

Amasra
“Konum itibariyle her köşesinden zevk alınabilecek estetikte, el sanatlarında ahşap sıcaklığını yaşayabileceğiniz, damak zevkine de hitap eden görülmesi gereken gezi yerlerinden biri.” Haluk Özözlü’nün böyle anlattığı Amasra, Saffet Emre Tonguç’un da tavsiyesi olarak listemize girdi. Amasra’da dalış, trekking, av ya da yelken yapmak da mümkün. (Aldığı oy: 2)

Hamsilos Fiyordu
Sinop’un gizli güzelliği olan bu fiyort her köşesi mitolojik öykülerle dolu kentin belki de en etkileyici durağı. Fırtınalı havalarda balıkçıların sığınağı olan Hamsilos’u Haluk Özözlü “Karadeniz kıyılarının emsalsiz güzellikteki oluşumu ile yegâne fiyordumuz,” sözleriyle tarif ediyor. Şehir merkezine yakın olduğu için günübirlik gezilerle de gidebilirsiniz. (Aldığı oy: 1)

Vedat Atasoy (İz TV Yayın Yönetmeni)
Sümela Manastırı (Trabzon)
Çamlıhemşin (Rize)
Macahel (Artvin)
İğneada-Longoz ormanları (Kırklareli)

Davut Güloğlu (Şarkıcı)
Ayder Yaylası (Rize)
Ovit Yaylası (Rize)
Sümela Manastırı (Trabzon)

Cevdet Oğuz (Tamzara Turizm yöneticisi)
Çağlayan Vadisi (Rize)
Macahel (Artvin)
Çat Vadisi (Rize)
Sıra Konaklar Köyü (Trabzon)

Lütfi Özgünaydın (Fotoğrafçı)
Şavşat (Artvin)
Yusufeli (Artvin)
Borçka-Karagöl (Artvin)
Çat Vadisi (Rize)

Haluk Özözlü (Gazeteci, www.sihirlitur.com editörü)
Uzungöl (Trabzon)
Amasra
Hamsilos Fiyordu (Sinop)
Gideros Koyu (Kastamonu)

Bülent Saraloğlu (Bukla doğa turları şirketi rehberi)
Macahel (Artvin)
Gito Yaylası (Rize)
Şavşat (Artvin)
Palovit Yaylası (Rize)

Tayfun Talipoğlu (Gazeteci, televizyon yapımcısı)
Ünye (Ordu)
Maçka (Trabzon)
Kafkasör Yaylası (Artvin)
İkizdere (Rize)
Çamlıhemşin (Rize)

Saffet Emre Tonguç (Rehber)
Amasra
Uzungöl (Trabzon)
Sümela Manastırı (Trabzon)
Macahel (Artvin)

Şerif Yenen (Turist Rehberleri Birliği Başkanı)
Sümela Manastırı (Trabzon)
Uzungöl (Trabzon)
Ayder Yaylası (Rize)
Kayabaşı Yaylası (Akçaabat)

 
SABAH