Kadir Topbaş’a ‘usulsüzlük’ uyarısı

Kadir Topbaş’a ‘usulsüzlük’ uyarısı
1 Kasım 2014 10:43

Sayıştay denetim raporunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni ihaleye çıkmadan kiralama yöntemi konusunda uyararak, bunun ‘devlet malına karşı suç’ olduğunu bildirdi.

 

 

 

Sayıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Devlet İhale Kanunu’na aykırı kiralamalar yaptığını bildirerek, “Suç işliyorsunuz” dedi.

 
Sayıştay, çeşitli vakıflara kiralamalar konusunda kamuoyuna zaman zaman usulsüzlük iddialarının yansıdığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin denetimlerini tamamlayarak raporlaştırdı. Yolsuzluk, usulsüzlük iddialarına ilişkin kesin saptamalar tam olarak raporda görülmezken Sayıştay belediyeye kiralamalarla ilgili uyarıda bulundu.

 

 

İHALESİZ KİRA SÜRESİ UZATILDI

 
Raporda, kira süresi biten taşınmazların sözleşmelerinin, yeni bir ihale yapılmadan uzatıldığının belirlendiğini ifade edildi. Kira dosyalarında yapılan incelemeler sonucunda, kira sürelerinin ihale şartnamelerinde ve sözleşmelerde belirtilen sürelerden daha uzun olduğu, süresi dolmadan önce belediyenin kiracıya ihtar çekerek kira süresini uzatmak isteyip istemediğini sorduğu, eğer kiracı kira süresini uzatmak isterse taraflar arasında yeniden bir sözleşme düzenlendiği veya ÜFE oranında kira artışı yapılarak sözleşmenin uzatıldığı belirlendi. Bunun Devlet İhale Kanunu’na aykırı olduğu bildirildi.

 

 

UZUN SÜRELİ KİRALAMA YASAK

 
Kanunun turistik tesis kurulacak yerler ve turistik tesisler, enerji üretimi tesisleri ile iletim ve dağıtım tesis ve şebekelerinin ihtiyacı olan araziler ve doğalgaz iletim, dağıtım ve depolama tesis ve şebekelerinin ihtiyacı olan araziler dışında kalanların on yıldan fazla süre ile kiraya verilmesini yasakladığı belirtilen raporda, “Üç yıldan fazla süre ile kiraya verme işlerinde, önceden Maliye Bakanlığı’ndan izin alınması şarttır. Katma bütçeli idarelerde bu izin, idarelerin bağlı bulundukları bakanlıktan alınır. Özel İdare ve belediyeler için kendi özel kanunları uygulanır. Üç yıldan fazla süre ile kiraya verme işlerinde, kira bedeli her yıl şartname ve sözleşmesindeki esaslara göre yeniden tespit edilir” denildiği vurgulandı.

 

 

‘BELEDİYE MALI, DEVLET MALI’

 
Ayrıca , belediye mallarına karşı suç işleyenlerin devlet malına karşı suç işlemiş sayılacağı belirtilen raporda, bunun belediye taşınmazları hakkında da uygulanacağı vurgusu yapıldı. Belediye taşınmazlarının devlet malı statüsünde olduğu ve yasada bu malların işgali durumunda yer mülkiye amirince tahliye ettirilerek idareye teslim edileceğinden bahsedildiği de belirtildi.

 

 

‘GELİR KAYBINA NEDEN OLUR’

 
Danıştay’ın, taşınmazların yeniden kiraya verilebilmesinin ihale yoluyla yapılacağına ilişkin kararına dikkatin çekildiği raporda ayrıca, kira süresi dolan belediyeye ait gayrimenkullerin aynı kişilere kiralanmaya devam edilmesinin, zaman içerisinde bu yerlerin kira bedelleri artacağından, belediyenin gelirlerinde kayıplara neden olacağının altı çizildi.

 

 

Kaynak: Birgün / Nurcan Gökdemir