‘Kaç İsmail kaç’ da sorulacak! O savcı ve hakime HSYK incelemesi

‘Kaç İsmail kaç’ da sorulacak! O savcı ve hakime HSYK incelemesi
27 Ağustos 2014 09:55

HSYK, 49 polisin gözaltına alındığı 22 Temmuz operasyonunu yürüten savcı İrfan Fidan ve davaya bakan hakim İslam Çiçek hakkında oybirliyiğle “inceleme” kararı aldı.

 

 

Fidan, ‘UYAP bozuk’ diyerek gözaltıları geciktirmekle, ‘Kaç İsmail’ skandalına imza atan Çiçek ise sorguda yabancıları bulundurmakla suçlanıyor.

 

 

Ha­kim­ler ve Sav­cı­lar Yük­sek Ku­ru­lu (HSYK), 22 Tem­mu­z’­da sa­hur vak­tin­de po­lis­le­re yö­ne­lik ope­ras­yo­nu­nun sav­cı­sı İr­fan Fi­dan ile Sulh Ce­za Ha­ki­mi İs­lam Çi­çek hak­kın­da in­ce­le­me ya­pıl­ma­sı­na ka­rar ver­di. 3. Dai­re ka­ra­rı oy bir­li­ğiy­le al­dı.

 

 

Sa­hur vak­ti gö­zal­tı­na alı­nan po­lis­le­rin avu­kat­la­rı ta­ra­fın­dan ya­pı­lan “so­ruş­tur­ma­da­ki usul­süz­lük­le­r” şi­ka­ye­ti üze­ri­ne top­la­nan HSYK 3. Da­ire­si, Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı Fi­dan hak­kın­da gö­zal­tı sü­re­si­ni 4 gün ge­çir­mek ve za­bıt ka­ti­biy­le sah­te tu­ta­nak dü­zen­le­me suç­la­rı­nı iş­le­di­ği yö­nün­de­ki id­di­ala­rın in­ce­len­me­si için mü­fet­tiş gö­rev­len­dir­di. Ha­kim Çi­çek hak­kın­da ise “Kaç İs­ma­il” va­ka­sı ola­rak bi­le­nen MİT men­su­bun­dan ta­li­mat al­dı­ğı id­di­ala­rı­nın in­ce­len­me­si­ne hük­met­ti.

 

 

‘U­YAP BO­ZU­K’ BA­HA­NE­Sİ

 

 

İs­tan­bul Sav­cı­lı­ğı­’nın yü­rüt­tü­ğü Em­ni­yet men­sup­la­rı­na yö­ne­lik so­ruş­tur­ma kap­sa­mın­da gö­zal­tı­na alı­nan po­lis­ler gö­zal­tı sü­re­si geç­me­si rağ­men 8 gün alı­ko­nul­muş, bu­na ge­rek­çe ola­rak ise UYA­P’­ın bo­zuk ol­du­ğu gös­te­ril­miş­ti. An­cak da­ha son­ra UYA­P’­ın bo­zuk ol­ma­dı­ğı ve bu yön­de ger­çe­ğe ay­kı­rı tu­ta­nak tu­tul­du­ğu id­di­ası gün­de­me gel­miş­ti.

 

 

PAŞA GÖNLÜM BİLİR

 

 

Po­lis­le­rin sor­gu­ya sevk edil­me­si­nin ar­dın­dan ise, Nö­bet­çi Sulh Ce­za Ha­ki­mi İs­lam Çi­çe­k’­in avu­kat­la­rın ta­lep­le­ri­ni “Pa­şa gön­lüm bi­lir, bu­nu ben bir so­ra­yı­m” şek­lin­de ce­vap­la­rıy­la red­det­ti­ği kay­de­dil­miş­ti.

 

 

CHP Mil­let­ve­ki­li Mah­mut Ta­na­l’­ın da ta­nık ol­du­ğu MİT men­su­bu ol­du­ğu id­di­a edi­len bir ki­şi­nin ha­kim Çi­çe­k’­in ya­nın­da ol­du­ğu ve avu­kat­la­rın bu ki­şi­yi gör­me­si üze­ri­ne “Kaç İs­ma­il, ka­ç” di­ye­rek bu ki­şi­nin kaç­ma­sı­nı sağ­la­dı­ğı da gün­de­me gel­miş­ti. So­ruş­tur­ma ve gö­zal­tı iş­lem­le­ri sı­ra­sın­da ya­şa­nan hu­kuk­suz­luk­lar po­lis­le­rin mü­da­fi­le­ri ta­ra­fın­dan HSYK’­ya şi­ka­yet edil­miş­ti.

 

 

Gerçeğe aykırı tutanak

 

 

Konuyla ilgili iddiaları değerlendirmeye alan HSYK 3. Dairesi, hakim Çiçek ile soruşturma savcısı Fidan hakkında inceleme kararı verdi. Fidan hakkındaki 49 şüpheli polisin 4 günlük gözaltı süresi 26 Temmuz 2014 günü saat 01.30’da dolmasına rağmen hakim önüne çıkartılmadığı iddialarının işleme konulup konulmamasını karara bağladı.

 

 

Daire, Fidan’la ilgili “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunu işledikleri” iddialarının incelenmesi kararlaştırıldı. Daire, Fidan’ın gözaltı süresinin dolmasının ardından polis avukatlarının uyarısına rağmen ifade aldığı, ayrıca sevk işlemlerindeki gecikmenin UYAP’taki teknik hatadan kaynaklandığı şeklinde gerçeğe aykırı tutanak düzenlediği iddiasının da oybirliğiyle incelenmesine hükmetti.

 

 

Oybirliğiyle karar

 

 

İn­ce­le­me ka­ra­rın­da, Ha­kim Çi­çe­k’­in ba­zı şüp­he­li­le­rin sa­vun­ma­la­rı­nı al­ma­dan hak­la­rın­da tu­tuk­la­ma ka­ra­rı ver­di­ği id­di­ası­na dik­kat çe­kil­di. Çi­çek hak­kın­da­ki id­di­ala­rın so­mut ve ger­çe­ğe uy­gun bu­lan dai­re, id­di­ala­rın in­ce­len­me­si için mü­fet­tiş atan­ma­sı­na oybir­li­ğiy­le ka­rar ver­di. So­ruş­tur­may­la il­gi­li di­ğer şi­ka­yet­le­rin de sı­ray­la de­ğer­len­dir­me­ye alı­na­ca­ğı öğ­re­nil­di.

 

 

DAVA HAKLARI VAR

 

 

İn­ce­le­me­nin ar­dın­dan HSYK mü­fet­tiş­le­rin­ce ha­zır­la­nan ra­por doğ­rul­tu­sun­da so­ruş­tur­ma gün­de­me ge­le­cek. Ada­let Ba­ka­nı­’nın izin ver­me­si du­ru­mun­da HSYK 2. Da­ire­si ta­ra­fın­dan so­ruş­tur­ma ve da­va açıl­ma­sı­na ka­rar ve­ri­le­bi­le­cek. Ba­ka­nın izin ver­me­me­si du­ru­mun­da ise, il­gi­li­ler ta­ra­fın­dan ba­ka­nın iş­le­mi­ne kar­şı ida­re mah­ke­me­si­ne da­va açı­la­bi­li­yor.

 

 

‘Kaç İsmail kaç’

 

 

Operasyon sonucu gözaltına alınan polislerin davasına bakan Hakim İslam Çiçek, adliyede dava sürerken, yabancı bir kişiyle görüntülenmişti. O kişiye “Kaç İsmail kaç” demesi günlerce konuşulmuştu.