İşte CHPli muhaliflerin kurultay planı

İşte CHPli muhaliflerin kurultay planı
20 Ocak 2012 12:23

“Yeniden CHP Hareketi” adı altında olağanüstü tüzük kurultayı için topladıkları 362 imzayı Genel Merkez’e teslim eden muhaliflerin asıl sınavı, kurultay salonunda gerçekleşecek.

CHP’deki kurultay kavgasının ilk galibi muhalifler oldu. Muhaliflerin diğer hesabı ise kurultayda salt çoğunluk engelini aşmak.

 

“Yeniden CHP Hareketi” adı altında olağanüstü tüzük kurultayı için topladıkları 362 imzayı Genel Merkez’e teslim eden muhaliflerin asıl sınavı, kurultay salonunda gerçekleşecek. Parti tüzüğüne göre, her madde oylamasında “salt çoğunluk” (kayıtlı delegenin yarıdan bir fazlası) sağlanması gerekiyor. İmzaları Genel Merkez’e teslim eden muhaliflerin imza toplamaya devam etmesinin nedeninin, bir anlamda “oy potansiyelini” görmek olduğu belirtiliyor.

 

 

 

Parti tüzüğüne göre, kurultayın toplanması için 256 imza yetiyor. Ancak tüzük değişikliklerinin gerçekleşmesi için salonda her madde oylamasında salt çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Yani muhalifler kurultayı toplasa da, istedikleri tüzük değişikliklerinin gerçekleşebilmesi için salt çoğunluk (kayıtlı delegenin yarıdan bir fazlası) oyu gerekiyor. Üstelik salt çoğunluk oyu, hermadde için tek tek aranacak. Kamuoyunun bilmediği bu önemli ayrıntıya, muhalifler kurultay çağrımetninde dikkat etti. Metinde, “ilk toplantıda kurultay salt çoğunluk ile toplanamadığı takdirde ikinci toplantının ertesi günü aynı yer ve saatte hazır olan delegeler ile yapılması” talep ediliyor. Çünkü parti tüzüğüne göre, kurultay ilk gün salt çoğunluk ile toplanamazsa ikinci gün bu şart aranmıyor.

 

SALT ÇOĞUNLUK TUZAĞI

 

Kurultay öncesi imzalarda salt çoğunluk sayısına ulaşılamaması durumunda muhalifler, salonda “ince” bir operasyon gerçekleştirecek. Salondaki delege sayısının salt çoğunluk sayısına ulaşması engellenecek. Böylece Siyasi Partiler Yasası (SPY) ve Medeni Kanun’daki düzenlemeler kapsamında kurultayın ikinci gün toplanması sağlanacak. Bu durumda da “ikinci gün sadece salonda bulunanların yarıdan bir fazlası ile” tüzük değişiklikleri gerçekleştirilecek.