IŞİD neden Rusya’yı hedef aldı?

IŞİD neden Rusya’yı hedef aldı?
23 Mart 2024 13:48

Amerika Birleşik Devletleri cuma günü Moskova yakınlarındaki bir konser salonuna düzenlenen silahlı saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi.

 

 

Reuters’e konuşan ABD’li bir yetkili saldırıyı üstlenen IŞİD’in iddiasını doğrulayan istihbarata sahip olduklarını bildirdi.

Euronews’de yer alan habere göre ABD hükümeti, saldırının Ukrayna ile bağlantılı olduğu konusunda herhangi bir bulguya ulaşamadıklarını açıkladı ancak Moskova bu açıklamaya tepkili.

 

Peki IŞİD’in Horasan kolu olarak bilinen IŞİD-H nedir ve neden Rusya’yı hedef aldı?

 
Adını İran, Türkmenistan ve Afganistan’ın bazı kısımlarını kapsayan bölge için kullanılan eski bir terimden alan İŞİD Horasan (IŞİD-H), 2014’ün sonlarında doğu Afganistan’da ortaya çıktı ve kısa sürede ün kazandı.

IŞİD’in en aktif bölgesel örgütlerinden biri olan IŞİD-H’nin üye sayısı zirveye ulaştığı 2018’den bu yana azaldı.

Taliban ve ABD güçlerinin saldırıları karşısında ağır kayıplar verdi.

ABD, IŞİD-H gibi aşırı gruplara karşı istihbarat geliştirme yeteneğinin, ABD birliklerinin 2021’de ülkeden çekilmesinden bu yana azaldığını söylüyor.

 
Grup hangi saldırıları gerçekleştirdi?

 
IŞİD-H Afganistan içinde ve dışında camiler de dahil olmak üzere çok sayıda saldırı gerçekleştirdi.

Bu yılın başlarında ABD, grubun İran’da yaklaşık 100 kişinin ölümüne yol açan çifte bombalı saldırılar düzenlediğini doğrulayan iletişimleri ele geçirdi.

Eylül 2022’de IŞİD-H militanları, Kabil’deki Rusya büyükelçiliğine düzenlenen ölümcül intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi.

Grup, 2021 yılında Kabil’in uluslararası havaalanına düzenlenen ve ABD’nin ülkeden kaotik tahliyesi sırasında 13 ABD askerinin ve çok sayıda sivilin ölümüne neden olan saldırıdan sorumluydu.

Bu ayın başlarında Ortadoğu’daki üst düzey ABD’li general, IŞİD-H’nin “altı ay kadar kısa bir sürede” Batılı hedeflere saldırabileceğini söyledi.

ABD istihbaratı, mart ayı başında IŞİD’in Moskova’da saldırı planladığı konusunda Rus makamlarını uyarmıştı.

 

 

IŞİD-H Rusya’ya neden saldırıyor?

 
IŞİD-H’nin cuma günü Rusya’da düzenlediği saldırı gerilimi ciddi bir şekilde artırırken uzmanlar, grubun zaten son yıllarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı çıktığını söylüyor.

Washington merkezli Soufan Center’dan Colin Clarke, “IŞİD son iki yıldır Rusya’ya odaklanmış durumda ve propagandasında Putin’i sık sık eleştiriyor,” dedi.

IŞİD-H, Moskova’nın Afganistan, Çeçenistan ve Suriye’deki müdahalelerine atıfta bulunarak Kremlin’i “elinde Müslüman kanı bulundurmakla” suçluyor.

Wilson Merkezi’nden Michael Kugelman, IŞİD-H’nin “Rusya’yı düzenli olarak Müslümanlara baskı yapan faaliyetlerin suç ortağı olarak gördüğünü” söyledi.

Kugelman grubun ayrıca Moskova’ya karşı şikayetleri olan bazı Orta Asyalı militanları da üye olarak kabul ettiğini ekledi.