IŞİD gözaltısı için ‘uygun bir miktar’ tazminat!

IŞİD gözaltısı için ‘uygun bir miktar’ tazminat!
15 Mayıs 2015 09:30

IŞİD militanı olduğu şüphesiyle geçen yıl bir gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan, ardından da hakkında takipsizlik kararı verilen B.A., Maliye Hazinesi aleyhine 10 bin TL’lik tazminat davası açtı.

 

 

İlk celsede kararını veren mahkeme, davalı Maliye Hazinesi’nin 10 bin liralık dava açan B.A.’ya 150 TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

 

 

Geçtiğimiz yıl 26 Haziran tarihinde Avcılar’da IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanı olduğu şüphesiyle gözaltına alınan 8 kişiden biri olan 29 yaşındaki B.A., gözaltına alındığı kişilerle birlikte bir gün sonra serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Aralık 2014 tarihinde B.A.’nın da içinde bulunduğu 8 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verdi.

 

 

MALİYE HAZİNESİ ALEYHİNE 10 BİN TL’LİK TAZMİNAT DAVASI AÇTI

 

 

IŞİD militanı olduğu gerekçesiyle bir gece gözaltında kalan, ardından hakkında takipsizlik kararı verilen B.A., 5 Mart 2015 tarihinde Bakırköy Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Maliye Hazinesi aleyhine 10 bin TL’lik tazminat davası açtı.

 

 

‘BANA ÖRGÜT ÜYESİ GİBİ DAVRANILDI’

 

 

Dilekçesinde 26 Haziran 2014 tarihinde gözaltına alındığını hatırlatan B.A., “IŞİD militanı suçundan emniyet tarafından haksız yere TEM Şube Müdürlüğü’nde bir gün gözaltında tutuldum. Bana psikolojik baskı yapıldı, bir örgütün üyesi gibi davranıldı ve rencide edildim, psikolojim alt üst oldu” dedi.

 

 

Gözaltında maruz bırakıldığını, tartaklama ve hakaretten dolayı polisten korkar hale geldiğini savunan B.A., dilekçesini şöyle sürdürdü: “Ne zaman polis veya polis otosu görsem kaçacak delik arıyorum, yine aynı baskıya ve kötü muameleye maruz kalacağımı zannediyorum. Polisin amacı budur zaten; vatandaşı sindirme ve baskı altına almadır. Arkadaş çevremce ve arkadaşlarımın aileleri tarafından terörist olarak ilan edildim, IŞİD’ci şeklinde hakaretlere uğradım ve hala da uğramaktayım. Her ne kadar hakkımda takipsizlik kararı verilse de çevremde oluşan bu kötü intiba ortadan kalkmamıştır. En samimi olduğum arkadaşlarım bile şu anda bana soğuk davranmakta ve arkadaşlık etmemektedir. Tüm bu baskı psikolojimi alt üst etti.”

 

 

B.A., oluşan manevi kaybı nedeni ile 10 bin TL tazminatın gözaltına alındığı 26 Haziran 2014 tarihinden itibaren işleyecek faizi ile birlikte davalı Maliye Hazinesi’nden alınarak kendisine ödenmesini istedi.

 

 

SAVCI: UYGUN BİR MANEVİ TAZMİNATIN ÖDENMESİNE…

 

 

Davaya bakan Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmada kararını verdi. Davacı B.A.’nın avukatının katıldığı duruşmaya hazineyi temsilen kimse katılmadı. Duruşma savcısı Bülent Baki, esas hakkındaki mütalaasında davacı B.A.’nın gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığını, hakkında da takipsizlik kararı verildiğini hatırlatarak, “Mahkeme tarafından belirlenecek uygun bir manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur” yönünde görüş bildirdi.

 

 

MAHKEME 150 TL TAZMİNATA HÜKMETTİ

 

 

Mütalaanın ardından kararını açıklayan mahkeme, davacı 150 TL tutarındaki tazminatın davalı Maliye Hazinesi’nden alınarak davacı B.A.’ya ödenmesine hükmetti. Bu tutara gözaltı tarihi olan 26 Haziran 2014 tarihinden bu yana yasal faizi ile ödenmesine hükmeden mahkeme, fazlaya dair tutar yönünden ise talebin reddine karar verdi.