Irak topraklarının 55 bin kilometresi IŞİD’in elinde

Irak topraklarının 55 bin kilometresi IŞİD’in elinde
24 Ocak 2015 08:37

IŞİD’e karşı verilen mücadelede hakkında bilgi veren ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, örgütün Irak’ta 55 bin kilometreyi kontrol ettiğini belirtti.

 

 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Irak’ta IŞİD’in 55 bin kilometreyi kontrol ettiğini, bunun karşılığında Irak hükümetinin 77 bin kilometrekare, Kürt güçlerinin de 56 bin kilometrekareye sahip olduğunu söyledi. Kirby, Pentagon’daki basın toplantısında, IŞİD’in şu anda 20-30 bin kadar savaşçısı olduğunu ama gelip-gidişler nedeniyle bu rakamların değiştiğini kaydetti.

 

 

IŞİD 6 AYDA 700 KİLOMETREKARELİK ALANI KAYBETTİ

 

 

IŞİD’in, 6 ayda, Irak ve Suriye’de kontrol ettiği alanın toplamda yaklaşık 700 kilometrekaresini kaybettiğini belirten Kirby, Irak’ta özellikle kuzeydeki bölgelerin tekrar alındığını ve burada sahada bir güç olarak Peşmergelerin bulunmasının etkili olduğunu dile getirdi. Kirby, Irak’ta, boş araziler hariç “değerlendirme” yapılmaya değer noktalardaki araştırmalarına göre, şu anda IŞİD’in 55 bin kilometreyi kontrol ettiğini, bunun karşılığında Irak hükümetinin 77 bin kilometrekare, Kürt güçlerinin de 56 bin kilometrekareye sahip olduğunu bildirdi.

 

 

“BU RAKAMLAR KRİTER DEĞİL”

 

 

Kirby, ancak bu tür rakamların mücadelenin kazanılıp-kazanılmamasında bir kriter olmadığına da işaret etti. IŞİD’i El Kaide’den farklı kılanın belirli toprağı kontrol etmeleri ve yönetim ve halifelik gibi amaçlarının bulunması olduğuna dikkati çeken Kirby, ancak IŞİD’in artık çoğunlukla savunma pozisyonuna geçtiğini ve mevcut toprağı ile tedarik yollarını korumaya çalıştığını aktardı.

 

 

Kirby, aynı zamanda artık IŞİD’in daha fazla saklanmaya başladığını, bu nedenle de hava saldırılarının biraz daha az olduğunu ifade etti.