İmamoğlu’nun seçim raporunda İstanbul değerlendirmesi: Kentte oylar arttı

İmamoğlu’nun seçim raporunda İstanbul değerlendirmesi: Kentte oylar arttı
17 Haziran 2023 09:43

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için hazırlanan, “Büyükşehirlerde 2023-2019 Fark Analizi” raporlarının sonuçlarına yer verdiği köşesinde, “Özetle İmamoğlu cephesi, iddia edilenin aksine İstanbul’da oylarını artırdıklarını düşünüyor” dedi.

 

 

Pehlivan’ın aktardığına göre raporda, “İstanbul, 31 Mart sonuçlarıyla değerlendirildiğinde farkın oransal olarak 200 katına çıktığı görülüyor ve Balıkesir’le birlikte en başarılı şehir” deniliyor.

 

 

Pehlivan’ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

 

“Rapora göre Kılıçdaroğlu’nun 2019’a kıyasla en başarısız olduğu iller sırasıyla Erzurum, Ordu, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş. Bu illerde Erdoğan makası kendi lehine 10 puanın üzerinde açmış veya daraltmış.

Samsun, Bursa, Kayseri, Adana, Trabzon, Ankara ve Malatya’da da Kılıçdaroğlu-Erdoğan arasındaki fark oranı 2019’a göre daha başarısız. Hazırlanan tabloda, bu illerde Kılıçdaroğlu’nun oyu yükselse bile Erdoğan’ın da diğer seçmenleri konsolide ederek 2019’a göre farkı kendi lehine artırdığı tespiti yapılıyor.

İmamoğlu’nun masasına konulan raporda, iki kez yapılan İstanbul seçimleri için ayrı bir parantez açılıyor ve şöyle deniyor:

“Tüm iller 31 Mart 2019 oranlarıyla kıyaslandığı için, İstanbul’u da 23 Haziran 2019 yerine bu oranlarla kıyaslamak gerek. 23 Haziran yerel seçimden çok, referandum hükmündeydi ve muhalefet lehine katılım tavan seviyedeydi. 2023 seçimleri ise kutuplaşmayla birlikte iktidar seçmeninin de sandığa gittiği bir seçim oldu. Bu nedenle 31 Mart kıyaslamak için daha adil.”

 

 

Bu nottan sonra İstanbul için rakamlara geçiliyor:

 

 

“31 Mart’ta fark sayısal olarak 13 bin, oransal olarak yüzde 0.2’ydi. 2023’te Kılıçdaroğlu-Erdoğan farkı sayısal olarak 352 bine, oransal olarak yüzde 3.6’ya çıktı. Sayısal değişim olarak 31 Mart verilerine kıyasla İstanbul, İzmir’le birlikte Kılıçdaroğlu lehine en çok farkın açıldığı 2 büyükşehirden biri oldu (338.811 artış).
İmamoğlu için hazırlanan rapor şu cümleyle bitiyor: “İstanbul, 31 Mart sonuçlarıyla değerlendirildiğinde farkın oransal olarak 200 katına çıktığı görülüyor ve Balıkesir’le birlikte en başarılı şehir.”